Helsingin katurakentamisen kausi käynnistyy

Katutöiden painopiste on tulevana kesänä Mannerheimintiellä, jonka suurremontti käynnistyi maaliskuun alussa. Samalla kadulla jatkuvat myös raitiotien rakentamiseen liittyvät katutyöt Ruskeasuon kohdalla. Vuonna 2023 alkavista hankkeista huomattavimmat sijoittuvat Hämeentien pohjoispäähän ja Itäväylälle.
Nopeusnäyttö työmaalla.
Kuva: Susa Junnola

Itäväylällä peruskorjataan ramppisiltoja

Kaksi Itäväylältä Viikkiin johtavaa ramppisiltaa peruskorjataan. Metroradan ylittävien siltojen asfaltoinnit ja vesieristeet uusitaan ja kansien vaurioituneet betonipinnat korjataan tarvittavin osin. Myös siltojen reunapalkit ja kaiteet uusitaan. Muita töitä ovat muun muassa valaistuksen uusiminen ja vaurioituneiden rakenneosien kunnostus.

Työ alkaa huhtikuussa valmistelevilla töillä ja valmistuu lokakuussa. Työn vuoksi toinen silloista joudutaan todennäköisesti sulkemaan tilapäisesti liikenteeltä.

Samaan urakkaan kuuluu myös Talkootien jalankulku- ja pyöräilysillan peruskorjaus Pakilassa. Kesäkaudelle ajoittuva työ voi vaikeuttaa sillalla liikkumista ja tuoda työmaajärjestelyjä myös sillan alitse kulkevalle Kehä I:lle.

Hämeentien perusparannus Kustaa Vaasan tien ja Annalantien välillä

Hämeentien Kustaa Vaasan tien ja Annalantien välisellä osuudella parannetaan jalankulun sekä pyöräilyn edellytyksiä rakentamalla erilliset jalankulku- ja pyörätiet. Kadunvarren pysäköintipaikat ja bussipysäkkien paikat muuttuvat hieman. Lisäksi Annalantien ja Koskelantien välisellä katuosuudella uusitaan maanalaista kunnallistekniikkaa, kuten vesijohtoja, viemäreitä ja kaapeleita.

Kaupunkiliikenne kunnostaa Kustaa Vaasan tien risteyksestä Arabian suuntaan raitiotietä. Muutokset voivat vaikuttaa rakentamisen aikana liikenteeseen niin, että ratikkavuoroja joudutaan korvaamaan busseilla. Rakentaminen alkaa näillä näkymin syksyllä 2023.

Mannerheimintien peruskorjaus

Kadun peruskorjaus tehdään kahdessa osassa, ja sen on arvioitu valmistuvan loppuvuonna 2025. Työmaa ulottuu paikoin myös Mannerheimintien poikkikaduille. Tänä vuonna työt painottuvat Postikadun ja Runeberginkadun väliselle osuudelle. Tietoa töiden etenemisestä löytyy kootusti osoitteesta: https://manskunkatutyot.fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Puistoja, patsaita sekä aukioita kunnostetaan

Vaasanpuistikko sekä sitä reunustavat Pengerpolku ja Vaasanpolku kunnostetaan vuosien 2023–2024 aikana. Valmistelevat työt ovat alkaneet, mutta varsinainen kunnostaminen alkaa arviolta heinäkuun alussa.

Kaisaniemenpuisto uudistuu vaiheittain vuosien 2023–2028 aikana. Töiden edetessä puistoon istutetaan uusia puita ja huonokuntoisia poistetaan. Työt alkoivat helmikuussa muutaman puun poistolla.  

Sibeliuksenpuiston länsipuoli kunnostetaan vuosien 2023–24 aikana. Urakassa uusitaan muun muassa Sibelius-monumentin ympäristöä, puistokäytäviä ja leikkipaikka. Puistoon tulee myös uusi kuntoilualue ja koira-aitaus. Työt alkoivat maaliskuussa huonokuntoisten puiden poistolla.

Havis Amanda ja sitä ympäröivä aukio peruskorjataan. Aukio aidataan työmaa-alueeksi vapun jälkeen. Urakka aukiolla kestää arviolta elokuulle 2024.

Kauppatorin tulvasuojausta kohennetaan. Se edellyttää muun muassa tulvaluukkujen rakentamista nykyisiin kaivoihin. Rakentaminen ei vaikuta lauttaliikenteeseen tai torimyyntiin. Itse tulvasuojat tuodaan paikalle tulvaennusteiden mukaisesti.

Lisäksi Helsingissä on alkamassa lukuisia pienempiä ja lyhytkestoisempia katutöitä. Kaikki käynnissä olevat ja alkavat katutyöt löytyvät Helsingin karttapalvelusta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun). Joukkoliikenteen aikataulut ja poikkeusreitit löytyvät HSL:n verkkosivuilta osoitteesta hsl.fi ja HSL:n muista kanavista.