Helsingin kaupunginmuseo muuttuu elämykselliseksi kuntosaliksi

Luvassa on jumppatrikoita, salihousuja, rautaa ja palmuja ja jos ei aitoa niin ainakin kuviteltua hienhajua, kun Helsingin kaupunginmuseo muuttuu elämykselliseksi kuntosaliksi. Sun Bodi – Kuntosalien hikinen historia -näyttely kertoo kuntosaliharrastajista ja kannustaa samalla kaikkia kaupunkilaisia liikkumaan ja pitämään huolta omasta kehostaan.
Kuvassa on näkymä Sun Bodi -näyttelystä, jossa pääsee myös hikoilemaan. Kuva: Maija Astikainen / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvassa on näkymä Sun Bodi -näyttelystä, jossa pääsee myös hikoilemaan. Kuva: Maija Astikainen / Helsingin kaupunginmuseo

Kaupunginmuseon neljännen kerroksen näyttelytilassa esitellään näkökulmia kaupunkikulttuuriin. Nyt tilaan on rakennettu 80- ja 90-luvun tunnelmaa huokuva treenisali. Sun Bodi – Kuntosalien hikinen historia kertoo helsinkiläisistä kuntosaleista ja kuntosaliharrastajista. Näyttelyssä pääsevät ääneen kilpailevat bodaajat, voimanostajat, fitness-urheilijat ja kuntoaan kohottavat amatöörit, jotka kertovat mikä heitä liikuttaa ja miksi he käyvät kuntosaleilla tai ryhmäliikuntatunneilla.

Suomen ensimmäiset kuntosalit 1900-luvun alkupuolella olivat tarkoitettu pääasiassa painijoita, voimistelijoita ja yleisurheilijoita varten. Nykyään kuntosalit ovat liikuntapaikkoja, joissa jokainen voi kehittää tai ylläpitää omaa kuntoaan. Liikunta tuo iloa ja terveyttä, mutta näyttelyssä ei haluta välttää myöskään vaikeita aiheita, joita kehonrakennukseen ja vartalon muokkaukseen liittyy. Näyttelyssä on esillä tunteita herättäviä teemoja, kuten oma ja muiden ulkonäkö, katseiden kohteet ja merkitykset, kehorauha, kauneus ja terveys. Niitä lähestytään niin historian kuin nykyhetkenkin valossa.

Haluamme tarjota elämyksellisen näyttelyn, jossa voi kokeilla oikeita kuntosalilaitteita ja kasarijumppaa, tai nauttia kulttuurista ja liikunnasta ilman hikeä otsalla. Näyttelyn teemaan on luotu myös kotitreenejä varten Spotify-soittolista , jonka mukana jokainen pääsee lämmittelemään ihan omaan tahtiin.

yleisöpalvelupäällikkö Jari Harju

Sun Bodi – Kuntosalien hikinen historia -näyttelyn tapahtumissa ovat mukana muun muassa Kärtsy Hatakka ja Donata Pennanen. Torstaina, 23. marraskuuta näyttely muuntuu hikihullujen ihmeellisiksi treeneiksi, kun Race Horse Companyn kaksi kuntosaliharjoittelijaa pumppaavat lihasmassaa kuntoiluvälineillä kasvot punaisena esityksessään osana  6 museon elämyskierrosta klo 17–22. Näyttelyyn ja kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy.

Näyttelyn ovat suunnitelleet Tuomas Siitonen ja Päivi Roivainen Good Kombosta. Näyttelyn tuottajina ovat kaupunginmuseon Sauli Seppälä jaJari Harju sekä graafikkona Tero Juuti.

Sun Bodi – Kuntosalien hikinen historia
10.11.2023–25.2.2024
Helsingin kaupunginmuseo, 4. kerros
Aleksanterinkatu 16
Vapaa pääsy
Avoinna: ma-pe klo 11–19, la-su klo 11–17