Helsingfors stadsmuseum förvandlas till ett ett upplevelserikt gym

Det utlovas trikåer, träningsbyxor, skrot och palmer och om inte äkta, så åtminstone inbillad svettlukt när Helsingfors stadsmuseum förvandlas till en upplevelserik träningslokal. Utställningen Din Bodi – Gymmens svettiga historia berättar om gymentusiaster och uppmuntrar samtidigt alla stadsbor att röra på sig och ta hand om sin egen kropp.
Din Bodi - Gymmens svettiga historia öppnas på Helsingfors stadsmuseum 10 oktober 2023. Bild: Maija Astikainen / Helsingin kaupunginmuseo
Din Bodi - Gymmens svettiga historia öppnas på Helsingfors stadsmuseum 10 oktober 2023. Bild: Maija Astikainen / Helsingin kaupunginmuseo

På stadsmuseets utställningslokal på fjärde våningen presenteras perspektiv på stadskulturen.  Nu har det byggts en träningssal som andas 80- och 90-talsstämning i utrymmet. Utställningen Din Bodi - Gymmens svettiga historia berättar om gym och gymentusiaster i Helsingfors. I utställningen får bodybuilders, styrkelyftare, fitnessidrottare och vanliga tränare möjlighet att tala och berätta om vad som driver dem och varför de tränar på gym eller deltar i gruppträningspass.

De första gymmen i Finland under början av 1900-talet var främst avsedda för brottare, gymnaster och friidrottare. Idag är gymmen platser där var och en kan höja eller upprätthålla sin kondition. Motion ger glädje och hälsa, men i utställningen vill man dock inte undvika svåra ämnen som är kopplade till bodybuilding och kroppsformande. I utställningen visas känsloväckande teman, såsom ens eget och andras utseende, kroppen som objekt för blickar och betydelser, kroppsfrid, skönhet och hälsa.  Dessa ämnen behandlas både i historiskt och nutida perspektiv.

Vi vill erbjuda en upplevelserik utställning där man kan prova på riktiga gymmaskiner och 80-talsgympa, eller njuta av kultur och motion utan att svettas.  Vi har också skapat en spellista på Spotify i utställningens anda för hemmaträning så att alla kan värma upp i sin egen takt

publikansvarige Jari Harju

I utställningen Din Bodi - Gymmens svettiga historia deltar bland annat Kärtsy Hatakka och Donata Pennanen. Torsdagen den 23 november förvandlas utställningen till ett underligt träningspass för svettgalningar då två gymtränare från Race Horse Company lyfter skrot röda i ansiktet, som en del av evenemanget Upplevelserundan på 6 museer kl. 17-22. Det är fritt inträde till utställningen och alla evenemangen.

Utställningen har planerats av Tuomas Siitonen och Päivi Roivainen från Good Kombo. Utställningens producenter är stadsmuseets Sauli Seppälä och Jari Harju och utställningens grafiker är Tero Juuti.

Din Bodi – Gymmens svettiga historia
10.11.2023–25.2.2024
Helsingfors stadsmuseum, 4:e våningen
Alexandersgatan 16
Fritt inträde