Kulturcentrens sommar är fylld av evenemang – se vad kultursommaren bjuder på!

Besökare i alla åldrar kan tillbringa sommardagar på Helsingfors kulturcenter med ett mångsidigt utbud av musik, dans och olika sommaraktiviteter. På sommargårdarna kan man ta del av friluftskonserter, gallerierna har intressanta utställningar och Pride firas på många sätt. De flesta av evenemangen är avgiftsfria.
Soliga Helsingforsdagen firades med dans den 12 juni 2024 på Kulturhuset Stoa torg. Bild: Petri Anttila
Soliga Helsingforsdagen firades med dans den 12 juni 2024 på Kulturhuset Stoa torg. Bild: Petri Anttila

Kulturcentren bjuder även denna sommar på mångsidiga sommaraktiviteter, konst, teater och musik. Evenemangssommaren bjuder på huvudsakligen avgiftsfritt kulturprogram för olika åldrar.

Äventyr och konst för barn

På Annegården ordnas evenemang under hela sommaren. På vardagar kan man skapa konst i Annegårdens verkstäder. Annegården bjuder in unga att skapa gatukonst och ha kul i gatukonstcontainern. Sommarkonstnären och musikern Jukka Kääriäinen skapar under sommaren ett ljudkonstverk om Annegårdens besökares drömmar och önskningar. Man kan bidra med sin egen dröm till verket på vardagar under Annegårdens öppettider. På Annegården kan man också ta del av Kirsi Kunnas 100-jubileumsårets poesivardagsrum. Sommarmusiklekis på Annegårdens A-scen fortsätter i augusti.

Gamlasgårdens sommarkonstläger tar barnen till skogs där de får prova på måleri- och teckningstekniker samt använda material från naturen. På Nordhusets sommargård ordnas konstverkstäder som är öppna för alla, och i Havsrastböle kan man delta i Pehmee kaupunki-dansläger.

Dans och spelningar för alla åldrar

En av sommarens höjdpunkter är stadsfestivalen Malms evenemangssommar, som ordnas i Nedre Malms park och bjuder på evenemang, aktiviteter och konserter avgiftsfritt för stadsbor i alla åldrar den 6–15 juni och den 15–24 augusti. Till stadsfestivalens program hör spelningar utan åldersgräns, cirkus, verkstäder, motion, dans, loppis och picknick. På scenen får vi bland annat se Arppa, Terveet Kädet, Grande Mahogany och Pikku Papun orkesteri samt Honey B. and T-Bones

På Kulttuuritila Merirasti ordnas under julilördagarna en Get Together Music Series-konsertserie med virtuoser inom världsmusik, och man firar mångfalden och musikens universella språk. I Havsrastböle uppträder världens nordligaste flamencosångare Anna Murtola med sitt senaste projekt La Tierra Blanca. Kaleidoscope spelar grekisk musik, och Chico Matada får sin inspiration från folkmusik från Moçambique och från jazz. Under From Baghdad to Granada-kvällen möts öst och väst, och urgamla harmonier smälter samman med moderna rytmer.

I de populära stadsdanserna får man även i sommar träna olika pardanser under handledning och avgiftsfritt. I Nedre Malms park, på Stoaplatsen, Nortorg och Cittertorget samt på Boställsplatsen i Malmgård får man lära sig pardans från fox till fusku, från schottis till samba och från vals till tango.

Pride firas på många sätt

Under Prideveckan ordnar kulturcentren många olika slags program för olika åldrar. Prideveckan i kulturcentret Caisa i Berghäll firas endast av vuxna. På programmet står teater, musik, komedi, estradpoesi och drag. Föreställningarna tar bland annat upp icke-binära könsidentiteter, polyamorösa förhållanden och kinky-liv. Föreställningarna är tillåtna för personer över 18 år.

Stoaplatsen blir onsdagen den 26 juni till Queer Square. Under de ungas Prideförfest utlovas färgglada verkstäder i allt från gatukonst till textiltryck och nagelkonst. I Parad för en bättre morgondag-verkstaden får man drömma, dansa och göra rekvisita till Prideparaden. Till queer-poesikvällen kan man bara komma för att lyssna eller för att uppträda själv. DJ Mora skapar stämning under evenemangskvällen.

I Annegårdens Pride-laboratorium för unga måndagen den 24 juni får man pyssla flaggor, pins och smycken. Om man vill kan man också stajla sina kläder. I Kino Helios på Malms kulturhus ordnas en filmserie med Pridetema, och onsdagen den 26 juni samlas unga till en diktkollageverkstad i regnbågens färger.

Till Månsasgårdens Pridevecka hör Pride-somevägg, -frågesport och -pyssel. Tisdagen den 25 juni framförs en avgiftsfri dansföreställning, Om morgondagen var nu,för unga i Metsäpurosali. I Nordhusets regnbågsskimrande verkstäder kan små och stora göra blomsterkransar, smycken och egna skyltar till Prideparaden.

Galleriernas dörrar är öppna även under sommaren

Kulturcentrens gallerier har öppet även på sommaren. I juni kan man uppleva Jessica Alexandra Norths utställning Förtrollad trädgård, som inspirerats av frodiga trädgårdar, på Caisa, och den gemensamma utställningen Ung konst nu 2024 I brand på Gamlasgården.

I Stoas galleri ordnas under sommaren Kasåkerns konstkvarters grupputställning Kreativiteten spirar, som firar Stoas 40 år långa historia. På Stoa fortsätter Prideandan även i juli, då Rainbow Cities Networks utställning Queer Elders and Pioneers öppnar i balkonggalleriet den 5 juli. Utställningen lyfter fram regnbågsrättigheternas historia och förebilder. Helsingfors anslöt sig till nätverket 2021 och deltar nu i utställningen för andra gången.

Kultursommaren kulminerar i Konstens natt den 15 augusti

Sommarens kulturutbud kulminerar i Konstens natt den 15 augusti, då vi redan får rikta blickarna mot hösten. På Stoa firas augustifest med musik under Konstens natt, då UMO Jazz Orchestra får sällskap av Pikku Papun orkesteri samt Elena Mindru och Juha-Pekka Mikkola.

Malms evenemangssommars augustidel inleds med Konstens natt. På scenen i Nedre Malms park uppträder MODEM, som är kända för sin sensuella syntpop, och kvällen kröns av Grande Mahoganys svängiga rock.

På Månsasgården bjuds det på allsång, Blackout Poetry-verkstad och grunder i teaterimprovisation. Under Konstens natt på Gamlasgården får man se och höra Kaiun kajo, som kombinerar olika folkmusiktraditioner. Till Gamlasgårdens sommar hör också Kantsun kyläjuhla den 31 augusti, som firas i venetiansk anda.

På Nordhuset fortsätter de populära Kvällsspelning i augusti-konserterna. Konstens natt på Nordhuset är en fest för världsmusik, dans och glad samvaro. I Story Sharing Café får människor från olika delar av världen träffas och dela med sig av berättelser från vardagen.

Kulturcentrens program för hela sommaren finns på webbplatsen tapahtumat.hel.fi(Länk leder till extern tjänst)(länken leder till en extern tjänst).