Fotoutställning för personer med nedsatt syn, queer-konst, världsmusik och mångkulturella festivaler – mångfalden i Helsingfors avspeglas i kulturcentrens utbud under hösten

Höstens programutbud på Helsingfors kulturcentrer speglar stadens mångfald och bjuder på teman och artister som lyfter fram underrepresenterade grupper. Kulturcentret Caisa fortsätter att arbeta för att bygga en jämlik stad, nu även genom sitt filmutbud.
Hymyileviä tanssitaiteilijoita liilassa valossa.
Ritni Ráste Piesk och hennes teams dekoloniala queerutopi Girjái har premiär på Caisa tisdagen den 10 september. Bild: Melissa Linsa

Programutbudet på Helsingfors kulturcentrer visar upp mångfalden bland såväl artisterna som publiken. Även i höst bjuds det på föreställningar, utställningar, workshoppar och evenemang som speglar såväl publiken som de medverkande.

– Helsingfors har ställt som mål att vara en stad byggd på de mänskliga rättigheterna, där alla får synas, höras, leva och delta på lika villkor och utan rädsla för diskriminering. Självfallet ska det här synas i kulturutbudet, säger Cátia Suomalainen Pedrosa, som är direktör för Kulturcentret Caisa.

På Caisa visas i september bland annat fotoutställningen Ett annat ljus av fotoklubben inom kulturtjänstföreningen Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry. Varje fotograf har utvecklat en egen metod för att övervinna de utmaningar som synskadan medför, både på fältet och i efterbehandlingen. Utöver fotografier visas en video om de metoder som fotograferna har använt. I utställningshelheten ingår också en föreläsning och konstnärsträffar. Verken syntolkas och produceras i digitalt format och punktskrift.

Pimeässä maisemassa on kaarisilta, jolla on ihmisiä.
Petri Mäkelä har fotograferat Skatuddens bågbro. I utställningen Toinen valo visas verk av sex synskadade fotografer. Bild: Petri Mäkelä

Bildtolkning, sensoriska hjälpmedel och mångkulturellt program

Höstens programutbud skapar möjligheter till möten och förståelsebyggande mellan olika kulturer. Både innehållen och arrangemangen har lagts upp med hänsyn till underrepresenterade minoriteter.

Till exempel på Caisa har en del av föreställningarna bildtolkning och det ordnas guidningar på teckenspråk till utställningarna. På konstpedagogikkurserna och workshopparna på Annegården finns sensoriska hjälpmedel för barn som behöver det. På programmet finns föreställningar både på olika språk och utan ord.

Stoa och Nordhuset bjuder på Kolibri-festivalens program för familjer den 14–28 september. Programmet av festivalen för kulturell mångfald kretsar kring identitet och frågan om vem som berättar vår historia. Sunflower Film Festival bjuder på inblick i vardagen och det kulturella landskapet i Mellanöstern; festivalen med en paneldiskussion ordnas på Stoa den 21 september. Lördagen den 23 november är det premiär för Regeneraattoris dansverk Secret Garden, som skapats med metoder som bygger på workshoppar och diskussioner med personer med nedsatt syn.

Danskollektivet 50+Tanssikollektiivi, som består av dansare i åldern 50+, träder fram på Gamlasgården den 13 september med sitt första verk 222 Wrong Movements. Regissör är den prisbelönta konstnären Pavel Semchenko. Ett annat uruppförande på Gamlasgården är Den klingande Kivi på världsdagen för psykisk hälsa den 10 oktober. Författaren och teaterregissören Juha Hurme, kompositören och sångaren Aleksi Parviainen och pianisten Marie Körkkö framför en unik kombination av musik och berättelser som hyllar Aleksis Kivis livsgärning och begrundar hur Kivis psykiska problem påverkade hans konstnärskap.

Latin Folk Night på Malms kulturhus dukar upp latinamerikansk dans, musik och tradition lördagen den 11 november. I november bjuder kulturcentren också på program inom mångkulturella Nomads Festival.

Tanssijoita erilaisissa asennoissa betoniseinän edessä.
Det första verket 222 Wrong Movements av ett kollektiv av dansare över 50 år, har premiär på Kanneltalo fredagen den 13.9. Verket regisseras av Pavel Semchenko, som har kommit till Finland genom programmet Artists at Risk. Bild: Tanja Ahola

Caisa bygger upp ett inkluderande Helsingfors – nu även på Kino Caisa

Kulturcentret Caisa i Berghäll arbetar för mångfald och inkludering genom konst och kultur. I september reses i Caisas sal en lávvu, en klykstångskåta som är skådeplatsen för Ritni Ráske Pieskis och arbetsgruppens dekoloniala utopi Girjái, som tillägnats regnbågssamer och BIPOC-queerpersoner. I pjäsen Today my cat died i oktober funderar en ungdom på frågor kring sin queer-sexualitet och nationalitet. Produktionsteamet består av ryska konstnärer som har lämnat sitt hemland på grund av sina politiska åsikter. Den inkluderande dansgruppen Tanssivat Timantit framför verket Möten på Caisa i december.

Populära Global Club Nights serverar världsmusik en fredag i månaden. I höst ordnas också mångkulturella Global Club-aktivitetsdagar för barnfamiljer. I oktober–november börjar CGN också ordnas på Gamlasgården.

En ny lansering på Kulturcentret Caisa är Kino Caisa, som börjar visa filmer i oktober. Filmvisningarna på tisdagar lyfter fram människor, berättelser och berättare som inte får plats i det konventionella filmutbudet.

– Jag hoppas att de filmer som visas på Kino Caisa väcker tankar och öppnar nya perspektiv på mänskligheten och världen. Dessutom hoppas jag att filmerna ökar förståelsen för mänsklighetens mångfald, säger Johanna Rissanen som är kulturproducent på Caisa och ansvarar för programmet på Kino Caisa.

I oktober visas på Kino Caisa bland annat You Resemble Me, Costa Brava, Lebanon, Bacurau och Prism. Filmerna handlar om bland annat rasism, flyktingskap och psykisk hälsa. Filmkurator i oktober är Diego Ginartes, som har ett brett kunnande av filmevenemang. Programmet på Kino Caisa fylls på under hösten.