Färska siffror visar att Helsingforsborna trivs på kulturcentrens evenemang och konserter; 862 900 intresserade besökte de hundratals evenemang som huvudstadens kulturcenter ordnade år 2024. Det är en fjärdedel fler jämfört med året innan. Då var siffran 684 900.
I Helsingfors åtta kulturcenter ordnas konserter, teater-, dans- och cirkusföreställningar, filmvisningar, evenemang för barn, fester för allmänheten inomhus och utomhus, utställningar och konstundervisning.
26-procentsökningen inbegrep Annegården i Kampen, Savoy i Gardesstaden, Caisa i Berghäll, Nordhuset i Nordsjö, Stoa i Östra Centrum, Gamlasgården i Gamlas, Månsasgården i Månsas och Malms kulturhus i Malm. Åskådare som stannat upp vid Esplanadestraden sommarscen i Esplanadparken har också räknats med i statistiken.
Vad gillade då Helsingforsborna mest i fjol? Jo, konserter och avgiftsfria evenemang. Publiksuccéer under fjolåret var till exempel Arppas gigs på Gamlasgården och i parken invid Malms kulturhus, Arja Saijonmaas och Vilma Jääs uppträdanden på Esplanadestraden, Michael Monroes och Heikki Silvennoinens konserter i Nordhuset och Kauri Honkakoski Companys fysiska Hinterland-teateruppvisning.
Bland kulturcentrens programnummer på svenska drog i synnerhet följande publik: Nordhusets Klubb Ankdammar; Österbottnisk Afton, Ladies First Big Band, Daniela Fogelholms, Kiureli Sammallahtis och Palefaces tvåspråkiga Cornelis Vreeswijk-konsert, Jannike Sandströms, Patrik Isakssons, fjolårs-Lucian Madeleine Amorosos och Matteus barnkörers mysiga julkonsert.
Helsingfors fortsätter satsa stort på konst och kultur
Fjolårets publikframgång torde förklaras av att staden gått in för att hålla biljettpriserna relativt förmånliga eller erbjudit en hel del evenemang helt gratis. Till exempel konserterna i Esplanadparken och under sommarfestivalen i Malm var gratis och samlade stora publikmängder.
Också den centralt belägna Annegårdens besökssiffror steg i fjol som ett resultat av fler öppna aktiviteter, vilket i sin tur berodde på en omorganisering av konstfostran. Med ökad tillgänglighet, fler besökare!
– Vi vet att folk har haft mindre pengar än tidigare att röra sig med under de senaste åren och följaktligen också mindre pengar att lägga ut på kultur. Därför är det fint att stadens kulturcenter haft möjlighet att söka upp intressanta konstnärer och vaska högklassigt program som alla kan ta del av, säger stadens kulturdirektör Mari Männistö.
Förutom att i år fortsättningsvis ordna med så många tillgängliga evenemang som möjligt har Helsingfors också i övrigt valt att satsa stort på kultur- och konstutövning 2025; staden beslöt nämligen nyss att ytterligare öka anslagen för kulturaktörer från 18,7 miljoner euro år 2024 till 21,2 miljoner.
– Helsingfors har ökat anslagen för konst och kultur för innevarande år mer än någonsin tidigare, med hela 13 procent. Ökningen motsvarar en summa på 2,5 miljoner euro. Min förhoppning är att den här satsningen gör att staden lever upp ännu mer och leder till nya, fascinerande konst- och kulturerfarenheter också i kulturcentren, fortsätter Männistö.
Dragplåstren får fortsättning
Kulturcentren ordnar också i år hundratals evenemang för stadsborna.
På finska i Nordhuset blir det exempelvis på Kalevaladagen den 28 februari stor Värttinäkonsert med skivsläpp. I Gamlasgården kan vänner av barnböcker se illustratör- och författarduon Sanna Pelliccioni och Eppu Nuotio utställning till den 29 mars.
Den tredje maj blir det premiär i Stoa med Teater Nirvanas scenkonstverk Hatkat. Verket baserar sig på egna erfarenheter och egen research om barnskydd och psykiatrisk avdelningsvård.
Gratisfestivalen Malms sommarevenemang var en av fjolårets absoluta höjdare och får fortsättning även i år. Parken utanför kulturhuset fylls under hela sommarsäsongen med konserter, cirkus, workshoppar, parkgymnastik, stadsdans, loppis och picknickar.
Granskningen av Savoyteaternas förvaltningsmodell är nu över och teatern fortsätter som en tjänst i Helsingfors stads kultur- och fritidssektors regi. Bland vårens storproduktioner kan nämnas Savoy JAZZFest och den grekiska kompositören Mikis Theodorakis 100-årsjubileumskonsert.
Den historiska Espenscenen i Helsingfors lever också upp i sommar med tiotals konserter. Alla är inbjudna!
Mycket svenskt och samnordiskt
Annegården, Nordhuset och Gamlasgården bjuder fortsättningsvis på mycket svenskspråkigt program. I Annegården kan barnen till exempel dansa med i rikssvenska Ama Kyeis Blomsterdans (19.3) under teaterveckorna Hurraa! Och så ordnas förstås den populära Barnfesten igen i april (12.4).
I Nordhuset kan man den här våren njuta t ex av serien med onsdagsbio, matinéer, konserter och den populära Klubb Ankdamm med bland andra Mia Hafrén (13.2). I mars är det dags för Svamptrip (15.3) och i maj Teater Stjärnfalls Improvision Song Contest (10.5).
På Gamlasgårdens våragenda står en nypremiär på svenska för den av Chris af Enehielm regisserade Svält (24-26.4). Det samnordiska, tvärkonstnärliga och ostyriga verket Margulis and Mud (9.5) går på engelska men är skapat av samnordiska krafter. Spännande!
Viktiga dagar för både stadens utomhus- och inomhusevenemang är Helsingforsdagen den 12 juni och Konstens natt den 14 augusti.
I år har Helsingfors stadsfullmäktige beslutat bevilja 7–19-åriga Helsingforsungdomar avgiftsfritt inträde till utvalda evenemang på kulturcentren fullmäktiges 150-årsjubileum till ära.
Du hittar kulturcentrens vårprogram på tapahtumat.hel.fi(Länk leder till extern tjänst) – du kan lätt klicka upp de svenska sidorna. Info om sommarens program publiceras senare under våren.