Det 30-åriga Malms kulturhus utvecklas tillsammans med stadsdelen och vill vara ett attraktivare kulturcenter

Malms kulturhus fyller 30 år, och vi firar jubileum med temat Yhdessä – Tillsammans – Together. Förändringens vindar blåser även på Malms kulturhus.
Varje år arrangeras mer än 400 kulturevenemang på Malms kulturhus – konserter, filmer, teaterföreställningar, utställningar och familjeevenemang. Bild: Maarit Hohteri
Varje år arrangeras mer än 400 kulturevenemang på Malms kulturhus – konserter, filmer, teaterföreställningar, utställningar och familjeevenemang. Bild: Maarit Hohteri

Malms kulturhus öppnades 1994 och har under åren etablerat sig som områdets eget konst- och kulturcenter och träffplats. Malms kulturhus är känt bland annat för sitt intressanta musikutbud, och den avgiftsfria stadsfestivalen Malms evenemangssommar på sommaren 2024 lockade rekordpublik till Nedre Malms park och Malms kulturhus.

Malms kulturhus är fullt med liv även på andra tider än under evenemangssommaren, och där ordnas årligen över 400 kulturevenemang – konserter, filmer, teaterföreställningar och evenemang för hela familj. Tillfälliga konstutställningar i galleriet och entréhallen berikar kulturutbudet året runt.

– Temat Tillsammans har varit en väsentlig del av Malms kulturhus verksamhet från och med början. Vi har varit stadsbornas gemensamma lokal där kultur förenar människor i olika åldrar och med olika bakgrund. Vårt mål är att göra kulturen tillgänglig för alla genom att erbjuda förmånliga och ofta avgiftsfria föreställningar och evenemang, säger Tiina Laukkanen, tf. direktör för Malms kulturhus.

Huset förenar ett mångsidigt utbud av aktörer under ett och samma tak, såsom biblioteket, Helsingin tanssiopisto, musikinstitutet och arbetarinstitutet. I Malms kulturhus ordnas verksamhet för barn och unga. Husets stolthet är biografen Kino Helios som visar nyhetsfilmer samt erbjuder avgiftsfria föreställningar av gamla klassiker och dokumentärer.

Vårt mål är att göra huset attraktivare och förstärka dess ställning som en gemensam lokal som är öppen för alla i hela stadsdelen.

Tiina Laukkanen

Vision om ett kulturcenter som ännu bättre tjänster

Malmi är ett av de mest betydande stadsförnyelseområdena i Helsingfors, och under kommande år förväntas 10 000 invånare till området och bättre trafikförbindelser tack vare den nya spårvägen. Malms kulturhus kommer att totalrenoveras i slutet av årtiondet. Målet med totalrenoveringen är att utveckla lokalerna så att de bättre kan tillgodose områdets mångsidiga kulturutbud och invånarnas behov.

I framtida visioner vill Malms kulturhus locka ännu flera nya besökare och betjäna även de Malmbor som inte ännu har upptäckt husets mångsidiga programutbud.

– Malms kulturhus har varit områdets hjärta 30 år, och vi vill ha denna viktiga roll även i framtiden. Vårt mål är att göra huset attraktivare och förstärka dess ställning som en gemensam lokal som är öppen för alla i hela stadsdelen, säger Laukkanen.

 

Malms kulturhus 30-årsjubileum firas från och med 18.9. Invånarna och andra kulturens vänner i området bjuds in att njuta av ett mångsidigt program och fin musik som passar in i Malms kulturhus stil. Under festveckan uppträder bl.a. SaimaaTampoJaakko Laitinen & Väärä Raha samt Mikko Perkoila och orkestern Vinkulelu.

Du kanske är intresserad av