30-vuotias Malmitalo kehittyy kaupunginosan mukana ja tahtoo olla entistä vetovoimaisempi kulttuurikeskus

Malmitalo täyttää 30 vuotta, ja syyskuun lopussa sitä juhlistetaan teemalla Yhdessä – Tillsammans – Together. Malmitalolla puhaltavat myös muutoksen tuulet.
Malmitalossa järjestetään vuosittain yli 400 kulttuuritapahtumaa – konsertteja, elokuvia, teatteriesityksiä, näyttelyitä ja koko perheen tapahtumia. Kuva: Maarit Hohteri
Malmitalossa järjestetään vuosittain yli 400 kulttuuritapahtumaa – konsertteja, elokuvia, teatteriesityksiä, näyttelyitä ja koko perheen tapahtumia. Kuva: Maarit Hohteri

Vuonna 1994 avattu Malmitalo on vuosien aikana vakiinnuttanut paikkansa alueen omana taiteen ja kulttuurin keskuksena ja kohtaamispaikkana. Malmitalo tunnetaan muun muassa kiinnostavasta musiikkitarjonnasta, ja kesän 2024 maksuton Malmin tapahtumakesä -kaupunkifestari keräsi ennätysyleisön Ala-Malmin puistoon ja Malmitaloon.

Malmitalo on täynnä elämää myös muulloin kuin tapahtumakesän aikana, ja siellä järjestetään vuosittain yli 400 kulttuuritapahtumaa – konsertteja, elokuvia, teatteriesityksiä ja koko perheen tapahtumia. Vaihtuvat taidenäyttelyt galleriassa ja aulassa rikastuttavat kulttuuritarjontaa vuoden ympäri.

– Yhdessä-teema on ollut olennainen osa Malmitalon toimintaa alusta alkaen. Olemme olleet kaupunkilaisten yhteinen tila, jossa kulttuuri yhdistää eri-ikäisiä ja taustaisia ihmisiä. Tavoitteenamme on tuoda kulttuuri kaikkien ulottuville tarjoamalla edullisia ja usein jopa maksuttomia esityksiä ja tapahtumia, kertoo Malmitalon vs. johtaja Tiina Laukkanen.

Talo yhdistää saman katon alle laajan kirjon toimijoita, kuten kirjaston, Helsingin tanssiopiston, musiikkiopiston ja työväenopiston. Malmitalossa järjestetään toimintaa lapsille ja nuorille. Talon ylpeytenä on myös elokuvateatteri Kino Helios, joka esittää uutuuselokuvia sekä tarjoaa maksuttomia näytöksiä vanhoista klassikoista ja dokumenteista.

Tavoitteemme on tehdä talosta entistä vetovoimaisempi ja vahvistaa sen asemaa koko kaupunginosan kaikille avoimena yhteisöllisenä tilana.

Tiina Laukkanen

Visioissa entistä paremmin palveleva kulttuurikeskus

Malmi on yksi Helsingin merkittävistä kaupunkiuudistusalueista, ja lähivuosina alueelle odotetaan 10 000 uutta asukasta sekä parempia liikenneyhteyksiä uuden raitiotien ansiosta. Malmitaloa odottaa peruskorjaus vuosikymmenen loppupuolella. Peruskorjauksen tavoitteena on kehittää tiloja niin, että ne palvelevat entistä paremmin alueen monipuolista kulttuuritarjontaa ja asukkaiden tarpeita.

Tulevaisuuden visioissa Malmitalo haluaa houkutella yhä enemmän uusia kävijöitä ja palvella myös niitä malmilaisia, jotka eivät vielä ole löytäneet talon monipuolista ohjelmistoa.

– Malmitalo on ollut alueen sydän 30 vuotta, ja haluamme jatkaa tätä tärkeää roolia myös tulevaisuudessa. Tavoitteemme on tehdä talosta entistä vetovoimaisempi ja vahvistaa sen asemaa koko kaupunginosan kaikille avoimena yhteisöllisenä tilana, Laukkanen sanoo.

 

Malmitalon 30-vuotissyntymäpäiviä juhlitaan 18.9. alkaen. Alueen asukkaat ja muut kulttuurin ystävät kutsutaan nauttimaan monipuolisesta ohjelmasta ja Malmitalon tyyliin sopivasti hienosta musiikista. Juhlaviikolla esiintyvät mm. SaimaaTampoJaakko Laitinen & Väärä Raha sekä Mikko Perkoila ja Vinkulelu-orkesteri.

Sinua voisi kiinnostaa