Min mesta: ”Havsrastböle är som ett visitkort, därför lönar det sig att utveckla det”

Havsrastböle är ett av de områden som ingår i stadsförnyelsen. Minna Suoknuuti och Henry Bollström som arbetar i området tycker att staden har ett stort arbete framför sig att kommunicera om de ärenden som planeras eftersom det finns ett stort behov av information.

Havsrastböle är ett av de områden som ingår i stadsförnyelsen. Minna Suoknuuti och Henry Bollström som arbetar i området tycker att staden har ett stort arbete framför sig att kommunicera om de ärenden som planeras eftersom det finns ett stort behov av information. Bild: Kirsi Riipinen

Naturnära, mångsidigt, mångfasetterat, ganska lugnt. Så beskriver samhällsarbetare Minna Suoknuuti Havsrastböle. Socialhandledare Henry Bollström nickar bredvid, ja, detta stämmer.

Bollström kan kallas för specialsakkunnig i området eftersom han arbetar, men också har bott i området sedan 1994.

Vi träffas i Kulttuuritila Merirasti i mitten av Havsrastböle, och skolan mittemot är bekant från skoltiderna för familjen Bollströms barn. Bollströms dotter har arbetat på ungdomsgården som ligger som granne.

Suoknuuti och Bollström räknar upp flera typiska drag för området: kulturell mångfald, byliknande karaktär, aktivitet. Invånarnas aktivitet har varit mycket synlig särskilt på sistone när staden har meddelat om sina planer att förnya Havsrastböle som ett av stadsförnyelseområdena.

Stadsförnyelsen innebär att gamla bostadsområden renoveras och får nya bostäder och tjänster. Samtidigt som områdena utvecklas förhindras segregation.

Invånarna i Havsrastböle är mycket intresserade av utvecklingen. På våren bjöd Pro Meri-Rastila och Nordsjö Samfundet in stadens representanter på plats i Merirasti för att berätta om planerna för området och svara på invånarnas frågor.

– Antalet besökare på mötet var så överraskande stort att stolarna tog slut, berättar Bollström.

Antalet besökare på mötet var så överraskande stort att stolarna tog slu.

Henry Bollström

Duon beskriver mötet aktivt och konstruktivt. Man hörde på frågor att deltagarna hade förberett sig bra för mötet. Även om alla inte tycker om planerna, var diskussionen saklig och stämningen på mötet positiv.
I Havsrastböle syns samma trend som annanstans i Helsingfors: en del av invånarna är mycket aktiva, medan det är svårt att nå en del av invånarna för att berätta sina åsikter. I synnerhet önskar man att de invånare som flyttat från annat håll skulle delta aktivare.

Gemenskap är en av Havsrastböles egenskaper

Som en av Havsrastböles egenskaper kan nämnas gemenskap. Nätverket i Havsrastböle inledde sin verksamhet genast efter att området färdigställts på 1990-talet. I början diskuterade man på nätverksmöten utvecklingen av området främst ur myndighetsperspektivet. Sedan dess har nätverket utökats när det utöver invånarna finns bland annat representanter för organisationer, församlingar och företag i nätverket.
Nuförtiden tar man i diskussioner upp många olika frågor mångsidigt ur olika synvinklar. På mötena kommer man överens om vem som för vilken fråga vidare. Stadens anställda svarar för att föra hälsningar vidare i sina egna organisationer.


Dialog är en viktig del av stadsförnyelsen

Staden genomför stadsförnyelsen i Havsrastböle med hjälp av två stora planer: det finns egna planer för både västra och östra delen av Havsrastböle. Samtidigt förnyas tjänsterna. Det tar totalt över ett årtionde att genomföra förnyelserna.
Staden bygger nya bostäder särskilt i närheten av metrostationen, även i utkanten av grönområdena. Avsikten är att bygga nya hem för över 4 000 invånare.
När staden river vissa gamla byggnader för att ge plats för nya, förbättras samtidigt även parkerna, de öppna platserna, trafikförbindelserna samt de offentliga och kommersiella tjänsterna. 
Stadens tjänster centraliseras till ett nytt allaktivitetshus där det kommer att finnas grundskola, daghem, ungdomsgård, hemvård, lekpark och invånarlokaler.
Suoknuuti och Bollström tycker att staden har ett stort arbete framför sig att kommunicera om ärenden i tillräcklig mån i realtid eftersom det finns ett stort behov av information. Många ärenden är dock öppna och detaljerna är inte klara. Duon är ju tvungen att säga till kunder och invånare som de ibland träffar att de inte heller kan berätta mer om de ärenden som håller på att beredas.
I diskussioner med invånarna tar man upp bland annat oro över när köpcentrumet och bostäderna rivs. Även det nya allaktivitetshuset väcker frågor. Finns det utrymme för invånarnas spontana träffar och för ordnandet av småskaliga evenemang?
Ungdomslokalerna bevarar även i fortsättningen sitt centrala läge i det nya allaktivitetshuset. Det är viktigt eftersom det bor många barn och unga i området.
 

Meri-Rastila kehittyy tulevina vuosina.  Bild: Sami Perttilä
Meri-Rastila kehittyy tulevina vuosina. Bild: Sami Perttilä

Verksamheten i Merirasti ett exempel på stadsförnyelsen

Avsikten är att kompletteringsbyggandet i Havsrastböle inleds 2025–2026 i västra delen, i omgivningen runt affärscentrumet och på parktomterna i Stagparken.
Byggandet pågår sannolikt tills 2030-talet. Inledandet av byggarbetena beror bland annat på tidsplaner för projektets entreprenörer och tomtinnehavare.
Suoknuuti och Bollström berättar att stadsförnyelsen redan nu syns i mindre utvecklingsprojekt. Ett bra exempel på detta är Kulttuuritila Merirasti som kultur- och fritidssektorn svarar för med hjälp av stadsförnyelsens tilläggsfinansiering.
I Merirasti ordnas mångsidiga aktiviteter och olika evenemang. I lokalen verkar projektet Story Sharing Universum av teaterhuset Universum. Målet med projektet är att minska fördomar och rasism samt främja jämställdhet genom att dela med sig av berättelser.
Suoknuuti och Bollström tycker att Havsrastböle är ett bra område att arbeta i. De tror att stadsförnyelsen bidrar till att området utvecklas ännu bättre. Miljön är fin eftersom havsstranden och närnaturen är fantastiska. De är kära för invånarna, såsom också parkerna som används flitigt. 
Rastböle camping som ligger i närheten gör området till stadens visitkort för dem som kommer från annat håll eftersom många besökare handlar mat i Havsrastböle. Duon påpekar att staden redan av denna orsak bör utveckla området så att det är ännu mer representativt.

Stadsförnyelsen ökar trivseln och attraktiviteten

Arbetet med stadsförnyelsen i Malmgård och Gamlas, Malm, Mellungsbacka och Havsrastböle pågår fram till 2035. Den byggda miljön i dessa områden har delvis nått det skede av sin livscykel där reparationer är aktuella. Alla stadsförnyelseområden är belägna nära goda spårförbindelser.
Stadsförnyelsen är en av åtgärderna i strategin Läge för tillväxt, och ett sätt att förhindra segregation. Staden utvecklar i synnerhet skol- och fritidstjänsterna i stadsförnyelseområdena. En av de viktiga uppgifterna är att lyssna på invånarna och aktörerna i områdena och föra budskapen vidare. Samarbete spelar en viktig roll i stadsförnyelsen.

Målet med stadsförnyelsen är att förbättra trivseln och attraktiviteten i bostadsområdena och att möjliggöra högklassigt kompletteringsbyggande.
Helsingfors har som mål att vara en stad där bostadsområdena inte segregeras och där man kan leva ett tryggt och trevligt liv, överallt i de positivt egenartade stadsdelarna.

Text: Kirsi Riipinen