![Ihmisiä keikalla Ala-Malmin puistossa.](https://stplattaprod.blob.core.windows.net/etusivu64e62prod/styles/1.5_863w_576h/azure/taiteiden_yo_2024_vesa_laitinen_08_1.jpg?h=790be497&itok=zRPhQw7U)
Helsinkiläiset ovat löytäneet kulttuurikeskukset ajanvietto- ja tapahtumapaikkoina, selviää viime vuoden kävijäluvuista. Kulttuurikeskusten tapahtumissa kävi vuonna 2024 kaikkiaan 862 900 henkilöä, kun vuonna 2023 kävijöitä oli 684 900. Toisin sanoen kävijämäärä kasvoi vuodessa 26 prosenttia eli yli neljänneksellä.
Lukuihin on laskettu mukaan Helsingin Annantalon, Caisan, Kanneltalon, Malmitalon, Maunula-talon, Savoy-teatterin, Stoan ja Vuotalon kulttuuritapahtumien kävijät. Lisäksi mukana ovat Espan lavan konserttikävijät.
Eniten kaupunkilaisia kiinnostivat konsertit sekä maksuttomat tapahtumapäivät. Suuria yleisömenestyksiä vuonna 2024 olivat esimerkiksi Arpan keikat Kanneltalolla ja Malmitalon puistossa, Arja Saijonmaan ja Vilma Jään konsertit Espan lavalla, Michael Monroen ja edesmenneen Heikki Silvennoisen keikat Vuotalolla sekä Kauri Honkakosken Hinterland-teatteriesitys Stoassa.
Helsinki panostaa taiteeseen ja kulttuuriin
Kävijämäärien kasvua selittänevät kiinnostavien sisältöjen ja laajan tarjonnan ohella myös Helsingin kulttuurikeskusten verrattain edulliset tai maksuttomat sisällöt. Esimerkiksi suuret kävijämäärät viime vuonna keränneet Espan lavan konsertit ja Malmin tapahtumakesä -kaupunkifestivaalin keikat olivat maksuttomia tapahtumia.
– Moni meistä miettii nyt aikaisempaa tarkemmin vapaa-ajan rahankäyttöä. On hienoa, että kulttuurikeskuksissa on voitu panostaa kiinnostaviin esiintyjiin ja sisältöihin sekä siihen, että kaikilla on mahdollisuus osallistua, sanoo Helsingin kulttuurijohtaja Mari Männistö.
Annantalon kohdalla kävijämäärien kasvu johtuu niin ikään kaikille avoimen toiminnan lisääntymisestä, johon vaikuttaa muun muassa Annantalon taideopetuksen uudistus.
Helsinki panostaa myös taiteen ja kulttuurin toimintamahdollisuuksiin. Vuonna 2024 kaupunki tuki helsinkiläisiä kulttuuritoimijoita yhteensä 18,7 miljoonalla eurolla. Vuonna 2025 taide- ja kulttuuriavustusmääräraha kasvaa entisestään, kaikkiaan 21,2 miljoonaan euroon.
– Taiteen ja kulttuurin toimijoille myönnettävät taide- ja kulttuuriavustukset kasvavat historiallisen paljon: noin 13 prosenttia eli 2,5 miljoonaa euroa. Toivon, että tämä panostus elävöittää kaupunkia ja synnyttää kiinnostavia uusia taide- ja kulttuurikokemuksia myös kulttuurikeskuksiin, Männistö sanoo.
Suosikkitapahtumille jatkoa kuluvana vuonna
Helsingin kulttuurikeskuksissa järjestetään tänäkin vuonna satoja tapahtumia kaupunkilaisille. Vuotalossa kuullaan kalevalanpäivänä 28.2. Värttinän levynjulkaisukeikka ja Kanneltalossa voi tutustua 29.3. asti Sanna Pelliccionin ja Eppu Nuotion kuvitusnäyttelyyn Sinä päivänä.
Stoassa saa puolestaan 3.5. ensi-iltansa Teatteri Nirvanan Hatkat-niminen näyttämöteos, joka pohjautuu tekijöiden omiin kokemuksiin ja taustatutkimukseen lastensuojelun ja psykiatrisen osastohoidon toiminnasta.
Luvassa on myös suureen suosioon vuonna 2024 noussut Malmin tapahtumakesä. Kaupunkiuudistusalue Malmille sijoittuva maksuton kaupunkifestivaali täyttää Malmitalon viereisen Ala-Malmin puiston keikoilla, koko perheen ohjelmalla, esittävällä taiteella ja työpajoilla. Espan lavan konsertit saavat niin ikään jatkoa tulevana kesänä.
Savoy-teatterin hallintomallin tarkastelu on päättynyt ja teatterin kehittämistä jatketaan Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan palveluna. Savoy-teatterin kevään kärkituotantoihin lukeutuvat muun muassa Savoy JAZZFest ja kreikkalaisen säveltäjän Mikis Theodorakiksen 100-vuotisjuhlakonsertti.
Kaikkiin kulttuurikeskusten kevätkauden tapahtumiin voi tutustua osoitteessa tapahtumat.hel.fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun). Kesätapahtumista tiedotetaan tarkemmin kevään aikana.