
Helsingfors stadsbibliotek arbetar för ett hållbart samhälle och staden har som mål att stöda invånarnas miljömedvetenhet, alltså förmåga att förstå miljöns tillstånd och känna igen faktorer och lösningar som påverkar det.
En konkret åtgärd för att öka miljömedvetenheten är konceptet med bibliotekens miljöhylla. En sådan hylla finns numera på nästan alla bibliotek i Helsingfors. I miljöhyllan finns både skön- och facklitteratur om naturen, miljön och klimatet. Särskilt ställer bibliotekarierna ut verk om den mänskliga verksamhetens inverkan på andra arter och vår gemensamma planets välfärd.
– Miljökrisen berör var och en av oss. Litteraturen ger oss en inkörsport som öka läsarnas delaktighet i miljödebatten, konstaterar bibliotekarien Liisa Uimonen, och fortsätter:
– Genom böckerna får bibbabesökarna en större beredskap att hantera känslor och tankar om den pågående förändringen. Läsarna stärks i sin handlingskraft och känner att de har betydelse.
Miljöhyllan intresserar låntagarna
Att miljöhyllorna har blivit allt populärare under de senaste fem åren överallt på Helsinfors bibliotek har varit en positiv överraskning: böckerna lånas hela tiden och i mars var nästan hälften av miljöhyllornas material utlånat.
Miljöhyllornas framgång gläder bibliotekschef Harri Sahavirta. Det var han som introducerade idén med miljöhyllor i Finland i Vallgårds bibliotek för ca 10 år sedan:
– Bakgrunden till miljöhyllorna är en tanke om öppen tillgänglighet; man har velat samla litteratur om miljön i stället för att splittra den över hela biblioteket i enlighet med klassificeringssystemet, berättar Sahavirta.
– Mänskligheten står inför en aldrig tidigare skådad utmaning och bibliotekets uppgift är att göra aktuell och tillförlitlig information om miljön och klimatet så lättillgänglig som möjligt. Miljöhyllornas popularitet visar att vi har lyckats med uppgiften, konstaterar mannen bakom projektet.
Turtschaninoff toppar på svenska
I toppen av miljöhyllornas lånestatistik på svenska år 2024 hittar vi Maria Turtschaninoff, vars roman Arvejord var miljöhyllornas mest lånade verk på svenska.
På listan över de mest lånade svenskspråkiga verken finns vidare också flera verk för barn: Nora Dåsnes tecknade serie Låt skogen leva!, Helena Bross och Christel Rönns barnbok Rädda träden! och Linda Bondestams bilderbok Mitt bottenliv – av en ensam axolotl. Bland de mest lånade återfinns också Delia Owens roman Där kräftorna sjunger.
Bibborna introducerar: Ekoveckan
För att främja ett hållbart liv erbjuder biblioteken inte bara litteratur, utan även föremål som kan lånas samt olika typer av utrustning och utrymmen.
Biblioteken har fler än hundra utrymmen som kan bokas, och år 2024 bokades de nästan 80 000 gånger, vilket är 10 procent mer än 2023. Utrustning som kan användas på biblioteket, allt från symaskiner till skannrar, bokades mer än 30 000 gånger, en ökning på 38 procent från förra året. Sedan slutet av mars kan man i ett sällsynt samarbete med Artek låna 20 stycken klassikerpallar från Richardsgatans bibliotek. De populära E60-pallarna av björk går att låna med bibbakortet för en vecka i taget.
Biblioteken uppmuntrar människor till miljövänliga handingar och delaktighet på många sätt. I vår ordnar Helsingfors bibliotek för första gången en Ekovecka med fokus på hållbarhet. Ekoveckan ordnas vecka 17, alltså 21–27.4.2025, och är en del av de nordiska bibliotekens temavecka för miljöarbete, som lyfter fram FN:s 17 mål för hållbar utveckling.
Under Ekoveckan fylls Helsingfors bibliotek av evenemang och verksamhet med miljötema. På agendan finns föreläsningar om ultrasnabbt mode och Östersjön, en naturpoesikväll, naturbad och olika reparationsverkstäder för allt från lappning av kläder till cykelservice. Alla Ekoveckans evenemang finns på adressen tapahtumat.hel.fi/sv(Länk leder till extern tjänst) .