Förnyelsen av Richardsgatans bibliotek framskrider – kom med och ge idéer

Richardsgatans bibliotek är den äldsta byggnaden i Norden som planerats som ett allmänt bibliotek, och det är ett byggnadsarvsobjekt. Helsingfors stad utvecklar bibliotekets tjänster och renoverar dess lokaler under åren 2026 och 2027. Staden samarbetar tätt med stadsborna i planeringen av förnyelsen.
Trappan i Richardsgatans bibliotek.
Bibliotekets arkitektur och stämning är unik. Bild: Virpi Peltola

Det centrala med renoveringen av Richardsgatans bibliotek är att förnya lokalerna så att de motsvarar behoven hos framtida bibliotekstjänster. Hustekniken, såsom rören, elektriciteten samt systemen för uppvärmning och kylning förnyas så att de uppfyller gällande bestämmelser, och lokalerna blir tillgängliga.

– Richardsgatans bibliotek öppnades på 1800-talet och är ett unikt objekt bland biblioteken i Helsingfors och hela Finland. Det är fint att byggnaden renoveras för att den ännu bättre ska betjäna våra kunder. Vi vill respektera bibliotekets värdefulla arkitektur och unika stämning i allt vi gör, berättar bibliotekschef Juha Kortesluoma.

Målet med förnyelsen är att göra Richardsgatans bibliotek till en upplevelserik lokal och en lockande tjänst för alla stadsbor och samarbetspartner samt alla som besöker Helsingfors. Man önskar också att en större grupp användare ska börja använda biblioteket.

Deltag i planeringen av Richardsgatans förnyelsen

Förnyelsen av Richardsgatans bibliotek började planeras hösten 2023 med att samla in stadsbornas åsikter genom en Säg din åsikt-enkät. Enkätsvaren utgjorde grunden för en behovsutredning för förnyelsen av biblioteket. Helsingfors stads kultur- och fritidsnämnd godkände utredningen i mars 2024.

Nu fortsätter beredningen av förnyelsen i samarbete med kunderna under ledning av experter inom tjänstedesign. Under hösten 2024 delaktiggörs bibliotekets kunder, intressenter, stadsbor och bibliotekets personal. Information om behov och önskemål samlas in bland annat genom intervjuer, verkstäder, enkäter och observation. På basis av den insamlade informationen skapas en planeringsanvisning, som fungerar som funktionellt utgångsmaterial för den egentliga arkitektplaneringen.

Tisdagen den 3 september kl. 17–19 ordnas det på Richardsgatans bibliotek en tillställning som är öppen för alla. Under tillställningen har deltagarna möjlighet att framföra sina önskemål och idéer gällande utvecklingen av biblioteket. Efter tillställningen samlar man på Richardsgatans bibliotek in besökarnas åsikter under två veckor. Åsikter kan lämnas in på väggen i entréhallen. 

– Vi vet att Richardsgatans bibliotek är mycket kärt för människor och jag hoppas därför att så många som möjligt deltar i planeringen av förnyelsen tillsammans med oss, uppmanar Juha Kortesluoma.

Tidtabell för förnyelsen

Helsingfors stads kultur- och fritidsnämnd godkände behovsutredningen för förnyelsen av Richardsgatans bibliotek i mars 2024. Projekt- och genomförandeplanen görs under åren 2024–2026, och byggarbetet inleds enligt en preliminär uppskattning år 2026. Det förnyade biblioteket ska enligt planen öppna i slutet av 2027. 
 

Du kanske är intresserad av