På Konstens natt hyllar vi jämlikhet och njuter av musik i kulturcentrumen

På Konstens natt bjuder Helsingfors kulturcentrum på konserter, diskussioner, verkstäder och samvaro. Kulturcentrumet Caisa inleder Outsider Art Festival som hyllar jämlikheten, och biträdande borgmästare Paavo Arhinmäki öppnar festivalens utställning. Vi fortsätter i Malm med Malms fantastiska evenemangssommar och i Stoa med Stoas traditionella Elojuhla. I Annegården får vi höra uruppförandet av konstnären Jukka Kääriäinens musikverk Drömmar och önskningar som han sammanställt tillsammans med barnen under sommaren. Det är fritt inträde till alla evenemang i kulturcentrumen under Konstens natt.
Det har varit dans och konst på Stoa-skulpturen. I år kommer Stoas Elojuhla att bjuda på konserter, cirkus och workshops. Bild: Akifoto Oy
Det har varit dans och konst på Stoa-skulpturen. I år kommer Stoas Elojuhla att bjuda på konserter, cirkus och workshops. Bild: Akifoto Oy

Helsingfors kulturcentrum bjuder på roliga aktiviteter och bra musik för många smaker och för alla åldrar under Konstens natt den 15 augusti.

Konstens natt för hela familjen i Annegården är full av önskningar och drömmar. Under sommaren har Annegårdens sommarkonstnär Jukka Kääriäinen samlat ihop besökarnas tankar om framtiden, och utifrån dem har han komponerat musikverket Önskningar och drömmar. Vi får höra verket live från kl. 16.30. I verkstäderna bygger vi dessutom konstiga mackapärer och bekantar oss med superkrafter. Läs mer: Konstens natt i Annegården(Länk leder till extern tjänst).

Den 15 augusti inleder kulturcentret Caisa Outsider Art Festival, som hyllar jämlikhet och mångfald och ger en röst till skaparna av outsiderkonst. Caisas galleri öppnar grupputställningen Verklighet, som funderar på hur världen kunde se ut ur en outsider-artists perspektiv. Utställningens vernissage som vi ordnar på Konstens natt den 15 augusti kl. 15–17 är öppen för alla, och efteråt är galleriet är öppet till kl. 22. Biträdande borgmästare Paavo Arhinmäki, som ansvarar för kultur och fritid i Helsingfors, håller öppningstalet. I öppningskvällen ingår även kortfilmsvisning och musik. På scenen får vi se popduon Madde Matilda, samt rap-artisterna Pure och MC Zen & Urban unelma. Läs mer (på finska): OAF x Caisa(Länk leder till extern tjänst).

På Esplanadestraden hör vi Janne Masalins enmansband och efter honom erövras scenen av Pekko Käppi & K:H:H:L tillsammans med Laura Moisio, Ismaila Sané och Kielo Kärkkäinen. Konserterna är Etno-Espas program. Kvällen avslutas med alla tiders popkväll av Vilma Jää som kombinerar traditionella folkmusikinstrument med syntetiska ljud. Läs mer: Konstens natt på Esplanadsestraden(Länk leder till extern tjänst).

I Gamlasgården förtrollas vi av musikens och naturens skönhet, då Kaiun kajo, som kombinerar olika folkmusiktraditioner, uppträder under augustikvällen.  På Cittertorget får vi binda blombuketter. Läs mer: Konstens natt på Cittertorget(Länk leder till extern tjänst).

Konstens natt i kulturcentrumen ger dig också möjlighet att själv skapa konst i olika verkstäder.  Foto från Stoas Elojuhla. Bild: Akifoto Oy
Konstens natt i kulturcentrumen ger dig också möjlighet att själv skapa konst i olika verkstäder. Foto från Stoas Elojuhla. Bild: Akifoto Oy

Malms evenemangssommar bjuder på konserter utan åldersgräns och annat program för hela familjen fram till slutet av augusti. På Konstens natt uppträder bland annat Pikku Papun Orkesteri, Modem och Grande Mahogany. Parken i Nedre Malm ordnar dessutom olika verkstäder samt Malmmarknaden. Läs mer: Malms evenemangssommar Konstens natt(Länk leder till extern tjänst).

På Månsasgården skapar vi poesi och teaterimprovisation i verkstäder samt minns sommaren i form av allsång. Ogeli Big Band avslutar kvällen. Läs mer: Konstens natt på Månsasgården(Länk leder till extern tjänst).

Kulturcentret Stoas traditionella Elojuhla är full av härlig musik, för UMO Helsinki Jazz Orchestra får Pikku Papun Orkesteri samt Elena Mindrun och Juha-Pekka Mikkola som solister. På Stoaplatsen kan vi delta i verkstäder och bekanta oss med skejtingens hemligheter i skateboardbilen. Läs mer: Stoas Elojuhla(Länk leder till extern tjänst).

Konstens natt på Nordhuset är en fest för världsmusik, dans och glad samvaro. Under kvällen uppträder Delado International och Dan + Claudia Zanes. På Nordhusets nedre gård i Story Sharing Café delar vi och hör berättelser ur vardagen. Språken är åtminstone engelska, finska, svenska, arabiska, pashtu, spanska och ryska. Läs mer: Konstens natt på Nordhuset(Länk leder till extern tjänst).

Konstens natt inleder Helsingfors kulturcentrums mångsidiga höstsäsong, som fylls med musik, teater, dans och utställningar för stadsbor i alla åldrar.

22 Pistepirkko drog publik till Konstens natt i Maunula 2023. Bild: Mark Abramov
22 Pistepirkko drog publik till Konstens natt i Maunula 2023. Bild: Mark Abramov