Helsingin kaupunki mukana rakentamassa arjen rauhaa ja sovintoa Maailma kylässä -festivaalilla

Rauha-teema kuuluu vahvasti Maailma kylässä -festivaalilla toukokuussa. Kaupungin ohjelmassa syvennytään unelmien ja sovinnon Helsinkiin sekä tutustutaan ukrainalaisen Dnipron kanssa tehtävään yhteistyöhön. Helsingin kaupunki on festivaalin pääyhteistyökumppani ensimmäistä kertaa.
Ihmisiä tapahtumassa.
Maailma kylässä -festivaali tarjoaa maksutonta ohjelmaa ja tekemistä kaikenikäisille. Kuva: Vesa Laitinen

Kestävän kehityksen festivaali Maailma kylässä juhlistaa 30-vuotistaivaltaan rauhan teemalla. Suvilahdessa 24.-25. toukokuuta järjestettävän festivaalin ohjelmaan kuuluu kansainvälisiä ja kotimaisia konsertteja, rauha-teeman ympärille rakentuva puheohjelma, lastenohjelmaa, työpajoja, toimintaa nuorille, taidetta ja muita elämyksiä. Tapahtuman pääyhteistyökumppanina Helsingin kaupunki tuo festivaalille puheohjelmaa sekä oman osastonsa ja ohjelmaa lastenalueelle.

– Maailma kylässä -festivaalin tämän vuoden teema Rauha on Helsingille tärkeä, sillä haluamme olla kaupunki, jossa kaikki elämäntavat ja mielipiteet voivat olla sopusoinnussa. Festivaalin aikana kaupunki näyttäytyy ennen kaikkea sovinnon, osallisuuden ja kestävän kehityksen kaupunkina, joka on avoin, kuunteleva ja vuorovaikutteinen, kertoo Helsingin kaupungin osallisuusjohtaja Johanna Seppälä.  

Festivaalin puheohjelmassa rauhaa tarkastellaan laajasti.  

– Lavalla nähdään vaikuttava joukko puhujia ja puheenvuoroja sekä Suomesta että maailmalta. Monilla heistä on omakohtaista kokemusta sodista, konflikteista ja epäoikeudenmukaisuudesta. Haluamme tuoda esiin ääniä, joita harvemmin kuullaan julkisessa keskustelussa. Tämän vuoden puheohjelma tulee koskettamaan syvältä – rauha on tässä ajassa kaikkialla maailmassa sekä akuutti että käsinkosketeltava teema, pohtii festivaalin ohjelmapäällikkö Johanna Eurakoski
 

Nuoret rauhan ja sovinnon rakentajina  
 

Nuorten kohtaama väkivalta ja konfliktit näkyvät otsikoissa ja arjessa. Samaan aikaan nuorilla on paljon keinoja, joilla he voivat osallistua ja vaikuttaa oman elämänsä konfliktien ratkaisuun rauhanomaisin keinoin. 

Helsingin kaupungin ja Aseman Lasten yhteisessä keskustelussa tuodaan esiin konkreettisia saavutuksia, kun nuoret ovat saaneet tukea ja omistajuuden heitä koskevien konfliktien ratkaisemiseen.  

Stadiluotsi Gurmann Sainin vetämässä keskustelussa puhutaan konkreettisesti siitä, mitä saavutetaan, kun nuoret saavat tukea ja omistajuuden heitä koskevien konfliktien ratkaisemiseen. Saini haastattelee sovittelunohjaaja Aydarus Ibrahimia ja katusovittelija Hanad Bulhania, joilla molemmilla on vahva kokemus usean vuoden sovittelutyöstä Helsingissä. Mukana keskustelussa on myös 14-vuotias helsinkiläisnuori, joka jakaa oman tarinansa rauhanrakentamisesta haastavassa tilanteessa. 

 

Kaupungit rauhan ja kestävän tulevaisuuden puolesta

Kaupungit ovat voimakkaita toimijoita rauhanomaisen ja sivistyneen tulevaisuuden puolesta. Ne ovat yhä enenevissä määrin avainasemassa kansainvälisen yhteistyön ja turvallisuuden rakentamisessa. 

Helsingin pormestari Juhana Vartiainen, Dnipron pormestari Borys Filatov ja Ukrainan Suomen-suurlähettiläs Olga Dibrova keskustelevat suomalaisten ja ukrainalaisten kaupunkien yhteistyöstä sekä siitä, miten paikallisella toiminnalla, kuten kaupunkien yhteistyösuhteilla sekä koulu- ja nuorisovaihdolla, voi olla globaalia merkitystä.

Paneelikeskustelun juontaa Helsingin kaupungin kansainvälisten asioiden asiantuntija Outi Jäppinen.

Helsingin kaupunki ja sen ukrainalainen yhteistyökaupunki Dnipro toteuttavat myös ainutlaatuisen musiikki-illan Temppeliaukion kirkossa perjantaina 23. toukokuuta kello 19. Toivon sävelet -konsertti tuo yhteen sodan takia eri maissa soittavat Four Seasons -kamariorkesterin huippumuusikot. Konsertin tuotolla Dnipron kaupunki auttaa musiikkia opiskelevia lapsia, jotka ovat menettäneet läheisiään sodassa.

Osta lippu konserttiin(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Työpajoja, taidetta ja liikuntaa

Puheohjelmien lisäksi Maailma kylässä -festivaali tarjoaa monenlaista tekemistä kuten taidetta, liikuntaa, tanssia sekä työpajoja.    

Helsingin kaupungin työpajateltalla keskitytään lauantaina kestävään elämäntapaan ja sunnuntaina tutustutaan ukrainalaiseen kulttuuriin, kun Helsingin ystävyyskaupungista Dniprosta saapuu lapsia jakamaan omia perinteitään.

Rakastetut roskalokit Börje ja Tuula opastavat lapsia roskaantumiseen ja lajitteluun liittyen. Roskapolkurastiradalla voi testata omaa osaamistaan roskien luontovaikutuksista suomeksi, ruotsiksi, englanniksi. Kukapa ei haluaisi myös Börjen tai Tuulan kanssa yhteiskuvaan?

Lapset pääsevät pyörittämään myös onnenpyörää ja vastaamaan kestävään elämäntapaan liittyviin kysymyksiin suomeksi ja englanniksi. Mukaan voi tarttua karkkia tai ihana lokki- tai kettuaiheinen siirtotatuointi.

Teltalta löytyy myös polkupyörän tuunausvinkkejä ja tehtävävihkoja kestävään liikkumiseen liittyen suomeksi sekä arjen kiertotalousvinkkejä suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, somaliaksi, arabiaksi ja venäjäksi.

Entä mitä Kettu tekee festareilla? Se selviää, kun kestävän tulevaisuuden kettu vierailee teltan edessä olevalla alueella lapsia ja aikuisia ilahduttamassa työpajan aikana lauantaina 24.5. kello 12.30, 13 ja 13.30.

Sunnuntaina pääsee sukeltamaan ukrainalaisen Dnipron kaupungin kulttuuriin ja perinteisiin. Työpajassa jokainen vierailija pääsee tekemään, kokeilemaan ja kokemaan, miten perinteet ja luovuus heräävät eloon käsillä tehden, kun dniprolaiset lapset jakavat omaa ”petrykyvka” -maalausperinnettään  Helsingin lapsille. Lisäksi askarrellaan huovasta Ukraina-rauhankyyhkyjä sekä rannekoruja Ukrainan väreissä.  Luova työpaja tarjoaa mahdollisuuden oppia, ystävystyä ja nauttia hauskasta yhdessäolosta.

Työpaja järjestetään Lastenalueen työpajateltassa ja sen kieli on englanti, osallistua voi kuitenkin myös ilman englannin osaamista. Työpaja sopii kaikenikäisille.