Helsingin rannikkovesistä löytyi uusi vieraslaji

Helsingin ympäristöpalveluiden keräämistä Helsingin edustan merialueen pohjaeläinnäytteistä on löytynyt ensimmäistä kertaa Sinelobus vanhaareni -vieraslajia.
Sinelobus vanhaareni. Kuva: Marjut Räsänen.

Helsingin kaupungin ympäristöpalveluiden keräämistä Helsingin edustan merialueen pohjaeläinnäytteistä on löytynyt ensimmäistä kertaa Sinelobus vanhaareni -vieraslajia. Se on äyriäinen, jolla ei ole virallista suomenkielistä nimeä, mutta siitä on kutsuttu saksisiiraksi. Vieraslaji havaittiin Skatanselältä 22.8.2019 otetusta pohjaeläinnäytteestä. 

Noin viiden millimetrin mittainen Sinelobus
vanhaareni elää rakentamissaan putkissa merenpohjalla. Lajista ei ole havaittu muita haitallisia vaikutuksia kuin, että se voi esiintyä suurina tiheyksinä ja syrjäyttää muita lajeja esiintymisalueeltaan. Ihmiselle lajista ei ole vaaraa. 

Sinelobus-lajeja esiintyy muun muassa Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa, eikä nyt löydetyn saksisiiran luontaista esiintymisaluetta voida varmuudella osoittaa. Yhdysvalloissa ensimmäiset havainnot tehtiin 1960-luvulla. Euroopassa laji havaittiin ensimmäistä kertaa Hollannissa vuonna 2006. Lajia havaittiin Virossa vuonna 2010, Saksassa vuonna 2012, Puolassa vuonna 2014. Suomessa ensimmäinen havainto tehtiin Inkoossa vuonna 2016. 

Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut tutkii Helsingin merialueella esiintyviä vieraslajeja osana pääkaupunkiseudun merialueen tilan seurantaa.