Itämeripäivää juhlitaan merellisen taiteen parissa

Helsinki kutsuu kaupunkilaiset Itämeripäivän kunniaksi elokuviin ja valokuvanäyttelyyn torstaina 29. elokuuta. Lisäksi kaupunkilaisia kannustetaan tekemään Itämeritekoja. John Nurmisen Säätiön käynnistämää Itämeripäivää vietetään vuosittain elokuun viimeisenä torstaina.
Ihmisiä juhlimassa meren äärellä Pitkänsillanrannassa.  Kuva: Eetu Ahanen
Ihmisiä juhlimassa meren äärellä Pitkänsillanrannassa. Kuva: Eetu Ahanen

Itämeripäivän tavoitteena on innostaa ihmiset nauttimaan ainutlaatuisesta kotimerestämme sekä tekemään konkreettisia tekoja ja lupauksia sen hyväksi. Päivän aikana on luvassa tekemistä koko perheelle – tarjolla on esimerkiksi merellisiä kävelykierroksia, Itämerifest Eteläsatamassa sekä Hietaniemen uimarannan Suomen suurin pulahdus -tapahtuma. Löydät kaikki tapahtumat Itämeripäivän verkkosivuilta.

Elokuvanäytöksissä esillä roskaantuminen ja ihmisen vuoropuhelu Itämeren kanssa

Juhlapäivän kunniaksi Itämerihaaste järjestää ympäristöaiheisia lyhytelokuvanäytöksiä kello 18 ja 19.30 Kino K13 -elokuvateatterissa Katajanokalla. Kummassakin elokuvanäytöksessä on esillä kaksi uunituoretta lyhytelokuvaa: Trashday ja Minun mereni. Yhteensä yksi elokuvanäytös kestää noin tunnin.

Trashday on Petrus Koskisen ohjaama dokumentti ”Roska-Einosta”, joka alkoi keräämään roskia havaittuaan lähiluontonsa olevan pullollaan niitä. Sekä Petrus että Eino ovat paikalla kello 18 esityksessä.

Toisena elokuvana esitettävän Minun mereni -dokumentin on ohjannut Ari Heinilä. Lyhytelokuva kertoo runollisesti meren ja ihmisen vuoropuhelusta, jossa meri on pääosassa ja ihminen sivuosassa. Ari on paikalla kummassakin esityksessä.

Ilmastoaiheinen valokuvanäyttely esillä Kalasatamassa 19.9. asti

Helsingin kaupunkiympäristön toimipisteessä Kalasatamassa, osoitteessa Työpajankatu 8, on esillä Saara Liljan Maapallo polullani -valokuvanäyttely.

Näyttely ottaa kantaa ilmaston muutokseen sekä luontokatoon. Näyttelyssä näkyy pisaran matka maailmalla, elämän hetkellisyys ja kohtaamisen ihmeellisyys.

Näyttelyyn voi tutustua maanantaista perjantaihin kello 8 ja 16 välillä 19.9. asti. Itämeripäivänä 29.8. taiteilija Saara Lilja on paikalla kello 12–13.30. Suosikkiteostaan äänestävien kesken arvotaan palkintoja.

Itämerihaasteen vinkit: 6 +1 tapaa auttaa Itämerta

Itämerihaasteen Itämeriteot ovat käytännöllisiä vinkkejä, joiden avulla jokainen voi auttaa Itämerta.

Itämeripäivänä voi esimerkiksi lähteä roskakävelylle ja kerätä merenrannoilta roskia, jotta ne eivät päätyisi mereen. Jokainen voi heittäytyä Itämeripäivän kokiksi ja loihtia ystävien kanssa menun. Itämeren tilaa voi parantaa syömällä kestävästi pyydettyä luonnonkalaa, kuten lahnaa, muikkua tai ahventa, sillä kalastus poistaa ravinteita ja hillitsee siten meren rehevöitymistä.

– Jokainen kaupunkilainen voi juhlia Itämerta omalla tavallaan – tärkeintä on, että jokainen pysähtyy ainakin hetkeksi ajattelemaan upeaa Itämertamme ja millaisia tekoja jokapäiväisessä elämässään voi tehdä, jotta Itämeri voisi tulevaisuudessa paremmin, tiivistää Helsingin Itämerihaasteen koordinaattori Outi Seppälä.

Helsingin kaupunki käynnisti yhdessä Turun kaupungin kanssa Itämerihaasteen vuonna 2007. Itämerihaaste on verkosto, joka kannustaa yrityksiä, kuntia ja yhteisöjä tekemään konkreettisia vesiensuojelutoimenpiteitä enemmän kuin laki velvoittaa. Tällä hetkellä yli 330 organisaatiota on liittynyt haasteeseen.

Sukellusmatka Hevosenkenkälahdelle

Jopa tuhat vuotta vanhat meriajokasniityt kuhisevat vedenalaista elämää. Niiden suojassa viihtyvät niin kalanpoikaset, äyriäiset, simpukat kuin monet muut eliöt. Tämän lisäksi niityt toimivat hiilinieluina. Tässä videossa seurataan Helsingin kaupungin tutkijan Mari Savelan ja Metsähallituksen sukeltajan Anna Lysenkon ennallistamistyötä Hevosenkenkälahdella.

Helsingin kaupunki ennallistaa Hevosenkenkälahden merenpohjan elinympäristöä yhteistyössä Metsähallituksen ja John Nurmisen Säätiön kanssa.

Tuotanto: Helsingin kaupunki & Mättö Media