Målet med Östersjödagen är att inspirera människor att njuta av vårt unika hemmahav och göra konkreta gärningar och ingå löften om konkreta gärningar för Östersjöns bästa. Under dagen utlovas program för hela familjen – till exempel ordnas maritima promenader, Östersjöfesten i Södra hamnen och evenemanget Finlands största plask vid Sandudds badstrand. Du hittar alla evenemang på Östersjödagens webbplats.
Filmvisningar riktar fokus mot nedskräpning och människans dialog med Östersjön
Högtidsdagen till ära ordnar Östersjöutmaningen kortfilmsvisningar med tema miljö kl. 18 och 19.30 på biografen Kino K13 på Skatudden. Under båda filmvisningarna visas två rykande färska kortfilmer: Trashday (Skräpdagen) och Minun mereni (Mitt hav). En filmvisning räcker ungefär en timme.
Trashday är en dokumentär regisserad av Petrus Koskinen som handlar om ”Roska-Eino” (Skräp-Eino) som började samla skräp efter att ha märkt att naturen omkring honom svämmade över av det. Både Petrus och Eino kommer att närvara vid föreställningen kl. 18.
Den andra filmen som visas, dokumentären Minun mereni, har regisserats av Ari Heinilä. Kortfilmen berättar på ett poetiskt sätt om dialogen mellan havet och människan, där havet spelar huvudrollen och människan en biroll. Ari är närvarande under båda visningarna.
Fotoutställning med tema klimat visas i Fiskehamnen fram till 19.9.
På Helsingfors stadsmiljösektors verksamhetsställe i Fiskehamnen, Verkstadsgatan 8, visas Saara Liljas fotoutställning Maapallo polullani (Jorden på min väg).
Utställningen tar ställning till klimatförändringen och biodiversitetsförlusten. Utställningen visar en droppes resa genom världen, livets flyktighet och det förunderliga i möten.
Utställningen kan ses från måndag till fredag mellan klockan 8 och 16 fram till den 19 september. På Östersjödagen den 29 augusti närvarar konstnären Saara Lilja kl. 12–13.30. Priser lottas ut bland dem som röstar på sitt favoritverk.
Tips för Östersjöutmaningen: 6 + 1 sätt att hjälpa Östersjön
Östersjöutmaningens gärningar till förmån för Östersjön är praktiska tips som alla kan använda för att hjälpa Östersjön.
På Östersjödagen kan du till exempel gå en skräppromenad och samla skräp från stränderna så att det inte hamnar i havet. Alla kan utse sig själva till kock på Östersjödagen och trolla fram en meny tillsammans med vänner. Östersjöns tillstånd kan förbättras genom att äta hållbart fångad vild fisk, som braxen, siklöja eller abborre, eftersom fisket avlägsnar näringsämnen och därmed hejdar övergödningen av havet.
– Varje stadsbo kan fira Östersjön på sitt eget sätt, det viktigaste är att alla stannar upp åtminstone en stund för att tänka på vårt storslagna Östersjön och vilka gärningar man kan göra i vardagen för att Östersjön ska må bättre i framtiden, säger Outi Seppälä, koordinator för Östersjöutmaningen i Helsingfors.
År 2007 lanserade Helsingfors stad Östersjöutmaningen tillsammans med Åbo stad. Östersjöutmaningen är ett nätverk som uppmuntrar företag, kommuner och samhällen att göra mer konkreta gärningar för att skydda vattendragen än vad lagen kräver. För närvarande har mer än 330 organisationer antagit utmaningen.