Vuonna 2025 Helsinki jatkaa talousarviossaan vastuullisen taloudenpidon linjalla panostaen samalla erityisesti lapsiin ja nuoriin, keskeisiin palveluihin sekä segregaation ehkäisyyn. Vuoden 2025 talousarvio ohjaa resursseja myös esimerkiksi taide- ja kulttuuriavustusten nostoon, katujen talvikunnossapitoon sekä ydinkeskustan viihtyisyyteen.
Pormestari Juhana Vartiainen isännöi 4. joulukuuta kaupunkilaisten talousiltaa. Avauspuheenvuorossaan pormestari Vartiainen sanoi, että Helsingin talous ja taloudenpito ovat monesta syystä tärkeitä. Helsingin osuus koko maan bruttokansantuotteesta on noin 20 prosenttia.
– Helsinki kasvaa ja investoimme reippaasti. Rakennamme taloja, siltoja, infrastruktuuria, kouluja. Näin ei tehtäisi, jos emme uskoisi kasvuennusteisiin ja siihen, että Helsinki on tulevaisuudessa entistä suurempi, pormestari sanoi.
Katso tästä pormestarin avauspuheenvuoro(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).
Tallenne talousarvioillasta on tekstitetty suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
Pormestarin talousilta 4. joulukuuta
Pormestarin talousillassa pormestari, talousarviopäällikkö, kansliapäällikkö ja toimialajohtajat kertoivat keskeisiä nostoja Helsingin vuoden 2025 talousarviosta.
Pormestarin talousilta 4. joulukuuta
Pormestarin talousillassa pormestari, talousarviopäällikkö, kansliapäällikkö ja toimialajohtajat kertoivat keskeisiä nostoja Helsingin vuoden 2025 talousarviosta.
Talousarvion valmistelu vie kuukausia
Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen uudistuksen jälkeen Helsingin talousarviossa pitää erotella valtion rahoittama sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala muusta kaupungista. Talousarviossa tätä kaupungin muiden toimintojen muodostamaa kokonaisuutta kutsutaan kunta-Helsingiksi. Vuonna 2025 kunta-Helsingin kunnallisveroprosentti on 5,3 prosenttia eli sama kuin vuonna 2024. Valtakunnallisesti verrattuna kunta-Helsingin veroprosentti on matala. Helsinki rahoittaa kunta-Helsingin palvelut verotuloilla, valtionosuuksilla ja muilla tuloilla, kuten esimerkiksi maanvuokrauksella.
Talousarvio on koko kaupungin toiminnan ja talouden ohjausväline, joka tehdään joka vuosi. Helsingissä talousarvion laatiminen on pitkä ja monivaiheinen prosessi. Lopullisesti vuoden 2025 talousarvion hyväksyi kaupunginvaltuusto marraskuun lopussa.
Panostuksia vehreään ja viihtyisään kaupunkiin
Kunta-Helsinki käyttää vuonna 2025 menoistaan 72 prosenttia palveluiden järjestämiseen kuten kasvatukseen, koulutukseen, kulttuuriin ja liikuntaan sekä teiden ja ympäristön hoitoon. Vuonna 2025 Helsingin kaupungin kaikkien toimialojen määrärahat kasvavat.
Kansliapäällikkö Jukka-Pekka Ujula sanoo, että talousarviolla turvataan, että helsinkiläisten palvelut sujuvat ja samalla investoidaan merkittävästi.
Katso tästä Jukka-Pekka Ujulan puheenvuoro(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).
Kaupunkistrategiansa mukaisesti Helsinki haluaa olla vehreä ja viihtyisä kaupunki. Helsinki kantaa oman osuutensa päästöjen vähentämisestä ja energiatehokkuuden lisäämisestä. Kaupunkiympäristön toimialajohtaja Ville Lehmuskoski sanoo, että päästöjen vähentämisessä merkittävintä vuonna 2025 on se, että kaupungin kokonaan omistama energiayhtiö Helen luopuu keväällä 2025 viimeisestä hiilivoimalastaan. Vehreyden ja viihtyisyyden lisäämiseksi vuonna 2025 Helsinki jatkaa uusien luonnonsuojelualueiden perustamista. Lisäksi luvassa on uusia puistoja ja leikkipuistoja. Kesä 2025 tuo tullessaan kesäkatukokeiluja Kallioon, jonne asukkaat ovat nimenomaan niitä toivoneet.
Vuonna 2025 Helsingissä aloittaa myös purotalkkari. Kyseessä on täysin uusi tehtävä. Lehmuskoski puhuu myös kaupungin talvikunnossapidosta, johon lisättiin talousarviossa määrärahoja.
Kasvatuksen ja koulutuksen määrärahat kasvavat yli kuusi prosenttia
Helsingin päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa on yhteensä kymmeniätuhansia lapsia ja nuoria. Kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Satu Järvenkallas kertoo, että Helsinki panostaa vuonna 2025 merkittävästi lisää päiväkoteihin, kouluihin ja oppilaitoksiin. Kasvatuksen ja koulutuksen määrärahat kasvavat 93 miljoonalla eurolla eli yli kuusi prosenttia verrattuna vuoteen 2024.
Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan menoista henkilöstökulut ovat suurin menoerä. Henkilöstökuluihin menee reilusti yli puolet kasvatuksen ja koulutuksen määrärahoista.
– Henkilöstö on meidän arvokkain voimavaramme. Henkilökunta on avain siihen, että saamme laadukasta kasvatusta ja koulutusta, Järvenkallas sanoi talousillassa.
Vuonna 2025 Helsinki käyttää rahaa myös siihen, että kouluihin otetaan takaisin painettuja oppikirjoja.
Lisärahoitusta kulttuuritoimijoiden tukemiseen
Vuoden 2025 talousarviossa on lisäpanostuksia myös kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalle. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja Juha Ahonen sanoo, että vuodelle 2025 on tulossa 2,5 miljoonaa euroa lisärahoitusta kulttuuriverkoston ja kulttuuritoimijoiden tukemiseen. Tällä valtuustokaudella kulttuuriavustukset ovat nousseet yhteensä neljä miljoonaa euroa, mikä on merkittävä panostus.
Vuonna 2025 talousarviossa ohjataan määrärahoja myös liikuntatilojen kunnossapitoon. Kirjastojen avulla puolestaan halutaan tuoda lukemisen kulttuuria kaikenikäisten saataville. Nuorisopalveluissa saadaan vuonna 2025 lisättyä muun muassa nuoriso-ohjaajien määrää sekä panostettua Harrastamisen Suomen mallin kehittämiseen.
Katso tästä Juha Ahosen puheenvuoro(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).
Helsinki ei ota käyttöön terveyskeskusmaksuja vuonna 2025
Helsinki vastaa sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palveluiden järjestämisestä, vaikka niiden rahoitus tulee valtiolta. Muualla Suomessa järjestämisvastuu on isommilla hyvinvointialueilla. Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan edustajana talousiltaan osallistunut terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen kertoi, että kaupunki järjestää itse palvelut yli 650 000 asukkaalle, koska Helsinki on tarpeeksi suuri yksikkö täyttämään valtakunnalliset sote-uudistuksen kriteerit.
Vuonna 2025 Helsinki ei ota käyttöön terveyskeskusmaksuja. Helsinki on ainoa kunta Suomessa, joka ei ota maksuja käyttöön.