Helsingfors budget 2025 – läs här vad pengar anslås till i budgeten

År 2025 lägger kommunen Helsingfors cirka 3,2 miljarder euro på att ordna service och 985 miljoner euro på investeringar i den växande staden. I den här artikeln berättar vi om vad Helsingfors bland annat anslår pengar till i budgeten 2025.

Publicerad , uppdaterad
Oppilaita koululuokassa.
Bild: Maija Astikainen

I budgeten 2025 fortsätter Helsingfors på en ansvarsfull linje inom ekonomi och satsar samtidigt särskilt på barn och unga, centrala tjänster och förebyggande av segregation. Genom budgeten tilldelar staden resurser även exempelvis för att höja konst- och kulturunderstöden, förbättra vinterunderhållet av gator och göra stadskärnan trivsammare.  

Borgmästare Juhana Vartiainen stod värd för ekonomikvällen för stadsborna den 4 december. I sitt inledningsanförande sade han att stadens finanser och ekonomi är viktiga av många olika anledningar. Helsingfors står för cirka 20 procent av hela landets bruttonationalprodukt.

– Helsingfors växer och vi gör stora investeringar. Vi bygger hus, broar, infrastruktur, skolor. Det skulle vi inte göra om vi inte trodde på tillväxtprognoserna och på att Helsingfors kommer att vara ännu större i framtiden, sade borgmästaren.

Här kan du se borgmästarens inledningsanförande.(Länk leder till extern tjänst)

Inspelningen från budgetkvällen har textning på finska, svenska och engelska. 
 

Kommun-Helsingfors resultaträkning
Kommun-Helsingfors resultaträkning
Investeringar.
Investeringar 2025

Att göra upp en budget tar flera månader

Efter reformen av social- och hälsovården räddningsväsendet måste Helsingfors i sin budget hålla isär dessa sektorer, som finansieras av staten, och staden i övrigt. I budgeten går dessa övriga funktioner under beteckningen kommunen Helsingfors. År 2025 är den kommunala skattesatsen i kommunen Helsingfors 5,3 procent, med andra ord densamma som år 2024. Jämfört med resten av landet har kommunen Helsingfors en låg skattesats. Helsingfors finansierar kommunen Helsingfors service med skatteintäkter, statsandelar och andra intäkter, bland annat från markarrende.

Budgeten är ett styrinstrument för stadens verksamhet och ekonomi och den upprättas varje år. Att göra upp budgeten för Helsingfors är en lång process med flera steg. Stadsfullmäktige antog slutligen budgeten för 2025 i slutet av november.

Här kan du se budgetchef Pia Ojavuos inlägg om budgetprocessen.(Länk leder till extern tjänst)

Satsningar på en grön och trivsam stad

År 2025 allokerar kommunen Helsingfors 72 procent av utgifterna till att ordna service, såsom fostran, utbildning, kultur och motion samt skötsel av vägarna och miljön. Anslagen till stadens samtliga sektorer kommer att öka 2025.

Kanslichef Jukka-Pekka Ujula säger att staden genom budgeten säkerställer fungerande service för invånarna samtidigt och gör samtidigt betydande investeringar.

Här kan du se Jukka-Pekka Ujulas anförande.(Länk leder till extern tjänst)

I enlighet med sin stadsstrategi vill Helsingfors vara en grön och trivsam stad. Helsingfors axlar sitt ansvar för att minska utsläppen och förbättra energieffektiviteten. Ville Lehmuskoski, som är chef för stadsmiljösektorn, säger att det viktigaste med tanke på att minska utsläppen 2025 är att stadens helägda energibolag Helen fasar ut sitt sista kolkraftverk våren 2025. Till Helsingfors fortsatta insatser för en mer grön och trivsam stad hör att inrätta nya naturskyddsområden under 2025. Dessutom kommer nya parker och lekparker att byggas. Sommaren 2025 genomförs försök med sommargator i Berghäll, där invånarna har särskilt önskat det.

År 2025 får Helsingfors också sin första bäckvårdare,  vilket är en helt ny uppgift. 

Här kan du se inlägget av stadsmiljösektorns chef Ville Lehmuskoski där han bland annat berättar om vad en bäckvårdare är för något. (Länk leder till extern tjänst)

Han talar också om stadens vinterunderhåll, som fick ökat anslag i budgeten.

Anslagen till fostran och utbildning ökar med över sex procent

Tiotusentals barn och unga går i småbarnsfostran, skolorna och läroanstalterna i Helsingfors. Satu Järvenkallas, som är chef för fostrans- och utbildningssektorn, säger att Helsingfors ökar betydligt satsningarna på daghemmen, skolorna och läroanstalterna år 2025. Anslagen till fostran och utbildning ökar med 93 miljoner euro, vilket är över sex procent mer än år 2024.

Den största kostnadsposten inom fostran och utbildnings är personalen. Personalkostnaderna slukar mer än hälften av anslagen till fostran och utbildning.

– Personalen är vår mest värdefulla resurs. Den är helt avgörande för att fostran och utbildningen ska hålla hög kvalitet, sade Satu Järvenkallas på ekonomikvällen.

År 2025 kommer Helsingfors också att lägga pengar på att återinföra tryckta läroböcker i skolorna. 

Här kan du se Satu Järvenkallas inlägg där hon bland annat berättar om varför Helsingfors satsar på tryckta läroböcker.(Länk leder till extern tjänst)

Tilläggsfinansiering för att stödja kulturaktörer

Budgeten för 2025 innehåller också extra satsningar på kultur- och fritidssektorn. Juha Ahonen, som är sektorchef för kultur och fritid, säger att år 2025 utlovas 2,5 miljoner euro tilläggsfinansiering till kulturnätverket och kulturaktörerna. Under innevarande fullmäktigeperiod har kulturunderstöden ökat med sammanlagt fyra miljoner euro, vilket är ett betydande belopp.

I budgeten för 2025 anvisas medel också till underhåll av idrottslokaler. Genom biblioteken vill staden tillgängliggöra en läsandets kultur för alla åldrar. Inom ungdomstjänsterna blir det 2025 möjligt att öka antalet ungdomsledare och satsa på utvecklingen av Finlandsmodellen för hobbyverksamhet.

Här kan du se Juha Ahonens inlägg.(Länk leder till extern tjänst)

Helsingfors inför inte hälsocentralsavgifter 2025

Helsingfors ansvarar för anordnandet av social- och hälsovård och räddningsväsendet, även om de finansieras av staten. I landets övriga delar ankommer organiseringsansvaret på de större välfärdsområdena. Direktören för hälsovårds- och missbrukartjänster Leena Turpeinen, som deltog i ekonomikvällen som representant för social-, hälsovårds- och räddningssektorn, berättade att Helsingfors ordnar själv servicen för över 650 000 invånare eftersom staden är en tillräckligt stor enhet och uppfyller de nationella kriterierna för social- och hälsovårdsreformen.

Helsingfors inför inte hälsocentralsavgifter 2025. Helsingfors är den enda kommunen i Finland som inte inför avgifterna. 

Här kan du se Leena Turpeinens inlägg där hon bland annat redogör för varför Helsingfors gör så.(Länk leder till extern tjänst)