Mina hoods: Malm i rampljuset – stadsförnyelsen har stora projekt framför sig, men redan nu händer det mycket

Malm är ett av stadsförnyelseområdena. Stadslotsen Kirsti Kallansalo säger att effekterna syns redan nu, även om de egentliga bygg- och totalrenoveringsprojekten ännu inte har kommit igång.

 Stadslotsen Kirsti Kallansalo säger att effekterna syns redan nu, även om de egentliga bygg- och totalrenoveringsprojekten ännu inte har kommit igång. Bild: Kirsi Riipinen

I Malm händer mycket på samma gång. Kirsti Kallansalo, stadslots för nordöstra stordistriktet, suckar och önskar att invånarna i området skulle förstå vilket strålkastarljus Malm har hamnat i. Malm är ett av Helsingfors stadsförnyelseområden tillsammans med Malmgård, Gamlas, Mellungsby och Havsrastböle.
I praktiken innebär stadsförnyelsen att gamla bostadsområden renoveras och får nya bostäder och tjänster. Samtidigt som områdena utvecklas förhindras segregation.

Åtgärderna inom stadsförnyelsen kommer att genomföras under flera års tid. Kallansalo är inte orolig för att Malm skulle glömmas bort efteråt, eller att effekterna av projekten skulle vara tillfälliga. Mycket arbete som både syns och känns har redan utförts, och mer är på väg. Malm kommer till exempel att få en helt ny central för hälsa och välbefinnande och ett skolcampus. Nedre Malms park och Övre Malms torg kommer att totalrenoveras.

Kallansalo säger att Malmborna naturligtvis har informerats om stadsförnyelsen på invånarmöten och andra evenemang. Kanske kommer den konkreta innebörden gradvis att klarna i takt med att åtgärderna blir mer synliga i området.

Torg och parker är viktiga för Malmborna

Stadsförnyelsen innebär inte bara stora byggprojekt, utan också små test. Hittills har Malm till exempel på ett mer systematiskt sätt än vanligt lockat äldre människor att komma ut och röra på sig. Övre Malms torg har berikats genom så kallad placemaking, där stadsrum utvecklas tillsammans med invånarna och andra användare. Barn på daghemmet päiväkoti Puimuri i Malm planterade ätbara örter och blommor för pollinerare i slutet av Malms bygata. Nedre Malms park har fått ny smart belysning. 

Testen är ett sätt att se vad som fungerar bra och vilka saker som borde ingå i den kommande totalrenoveringen.

– Trivsamheten på torgen är mycket viktig för invånarna och utgör ett stort diskussionsämne på gemensamma evenemang, säger Kallansalo.

Hon ser också själv fram emot att få se torgen i toppskick. Tanken är att Övre Malms torg ska bli en självständig plats för invånarna. De kommer att kunna omsätta sina egna idéer i praktiken, oavsett om det handlar om ett städdagsloppis eller ett dansevenemang på dagtid.

Malm har en egen stark identitet. Bild: Lauri Rotko
Malm har en egen stark identitet. Bild: Lauri Rotko

Malm har en egen stark identitet

För Kallansalo som stadslots innebär stadsförnyelsen bland annat att hon vistas i området mer än vanligt och att frågor som rör Malm upptar en större del av hennes arbetstid. Stadsförnyelsen återspeglas också i ett tätare samarbete mellan stadens olika sektorer i Malm.

Målet med stadsförnyelsen är att öka och utveckla delaktigheten för invånarna i området, vilket även i vanliga fall är en viktig del av stadslotsens arbete. Kallansalo berättar att hon påminner invånarna om möjligheterna att delta så pass ofta att det nästan blir ett tjatigt mantra. Resultaten börjar gradvis synas i och med att allt fler invånare deltar i gemensamma evenemang och aktiviteter. Dessutom får invånarna en känsla av att man faktiskt vill höra deras idéer.

Men att öppna munnen har inte varit svårt för Malmborna tidigare heller. Kallansalo anser att en stark identitet är utmärkande för invånarna i området. Malm är centrum för hela nordöstra Helsingfors. Det är en knutpunkt för trafiken och ett område där olika tjänster har samlats på en kompakt yta på ett mycket omfattande sätt – nästan som en stad inne i staden.

– Folk är stolta över att vara från Malm, och de känner sina hoods väl.

Fria samlingsplatser, som torgen och Malms kulturhus, gör det lättare att delta. Under stadsförnyelsen kommer de alla att renoveras och bli bättre än förr.

Totalrenoveringen av Malms kulturhus är planerad till början av 2030-talet. Malms kulturhus är en kär och viktig plats för invånarna i området. Biblioteket används mycket flitigt och invånarna involveras och uppmuntras att delta i planeringen av programmet på kulturhuset. Och programmet består också av såväl film och barnevenemang som jazz.

Aktiva invånare underlättar stadslotsens arbete, men i området finns det även annars en stark vilja att arbeta tillsammans för att göra Malm till ett ännu bättre bostadsområde och en mer trivsam plats.

– Malmnätverket är väldigt aktivt. Nätverket samlar invånare, organisationer, företag och representanter från församlingen och staden. Många får till exempel höra talas om projekt i området för första gången på nätverkets sammanträden. Promemoriorna från sammanträdena distribueras väldigt brett.

Ett annat slags modell för att utveckla deltagandet är Malms kafferep. På kafferepen behandlas frågor som tas upp av invånare och organisationer. Representanter för staden finns på plats för att lyssna och diskutera de frågor som uppstår. Deras uppgift är att förmedla Malmbornas hälsningar vidare.

Enligt Kallansalo hjälper sammanhållningen till att föra stadsförnyelsen vidare, men de gemensamma evenemangen har också gett idéer som kan förverkligas genast. I slutet av maj ordnades en gemensam städkampanj med tillhörande loppmarknad. En jättelik julgran, som invånarna hoppades på, kommer att placeras på torget till jul

– Byggprojekt och renovering tar tid. Vi behöver också små saker som kan genomföras snabbt. De gör det lättare för invånarna att se att deras handlingar och idéer spelar roll.

Kallansalo säger att man måste komma ihåg att vara realistisk när man planerar och genomför förnyelser och idéer. Arbete och genomförande har alltid ett pris. Därför är det viktigt att invånarna också får information om pengarna. Det här har underlättats av den deltagande budgeteringen VårStad.

Du kanske är intresserad av