Malm har en egen stark identitet
För Kallansalo som stadslots innebär stadsförnyelsen bland annat att hon vistas i området mer än vanligt och att frågor som rör Malm upptar en större del av hennes arbetstid. Stadsförnyelsen återspeglas också i ett tätare samarbete mellan stadens olika sektorer i Malm.
Målet med stadsförnyelsen är att öka och utveckla delaktigheten för invånarna i området, vilket även i vanliga fall är en viktig del av stadslotsens arbete. Kallansalo berättar att hon påminner invånarna om möjligheterna att delta så pass ofta att det nästan blir ett tjatigt mantra. Resultaten börjar gradvis synas i och med att allt fler invånare deltar i gemensamma evenemang och aktiviteter. Dessutom får invånarna en känsla av att man faktiskt vill höra deras idéer.
Men att öppna munnen har inte varit svårt för Malmborna tidigare heller. Kallansalo anser att en stark identitet är utmärkande för invånarna i området. Malm är centrum för hela nordöstra Helsingfors. Det är en knutpunkt för trafiken och ett område där olika tjänster har samlats på en kompakt yta på ett mycket omfattande sätt – nästan som en stad inne i staden.
– Folk är stolta över att vara från Malm, och de känner sina hoods väl.
Fria samlingsplatser, som torgen och Malms kulturhus, gör det lättare att delta. Under stadsförnyelsen kommer de alla att renoveras och bli bättre än förr.
Totalrenoveringen av Malms kulturhus är planerad till början av 2030-talet. Malms kulturhus är en kär och viktig plats för invånarna i området. Biblioteket används mycket flitigt och invånarna involveras och uppmuntras att delta i planeringen av programmet på kulturhuset. Och programmet består också av såväl film och barnevenemang som jazz.
Aktiva invånare underlättar stadslotsens arbete, men i området finns det även annars en stark vilja att arbeta tillsammans för att göra Malm till ett ännu bättre bostadsområde och en mer trivsam plats.
– Malmnätverket är väldigt aktivt. Nätverket samlar invånare, organisationer, företag och representanter från församlingen och staden. Många får till exempel höra talas om projekt i området för första gången på nätverkets sammanträden. Promemoriorna från sammanträdena distribueras väldigt brett.
Ett annat slags modell för att utveckla deltagandet är Malms kafferep. På kafferepen behandlas frågor som tas upp av invånare och organisationer. Representanter för staden finns på plats för att lyssna och diskutera de frågor som uppstår. Deras uppgift är att förmedla Malmbornas hälsningar vidare.
Enligt Kallansalo hjälper sammanhållningen till att föra stadsförnyelsen vidare, men de gemensamma evenemangen har också gett idéer som kan förverkligas genast. I slutet av maj ordnades en gemensam städkampanj med tillhörande loppmarknad. En jättelik julgran, som invånarna hoppades på, kommer att placeras på torget till jul
– Byggprojekt och renovering tar tid. Vi behöver också små saker som kan genomföras snabbt. De gör det lättare för invånarna att se att deras handlingar och idéer spelar roll.
Kallansalo säger att man måste komma ihåg att vara realistisk när man planerar och genomför förnyelser och idéer. Arbete och genomförande har alltid ett pris. Därför är det viktigt att invånarna också får information om pengarna. Det här har underlättats av den deltagande budgeteringen VårStad.