Helsinki-huussi mukana Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa

Suomen näyttely maailman arvostetuimmassa arkkitehtuuritapahtumassa Venetsiassa visioi vettä säästävää ja ravinteet kierrättävää saniteettiratkaisua. Helsingin kaupungin kehittämä kuivakäymälä, Helsinki-huussi, on mukana Suomen paviljongissa 18. toukokuuta avautuneessa näyttelyssä Huussi – Imagining the future history of sanitation.
Helsinki-huussi Uutelan ulkoilualueella Vuosaaressa. Venetsian näyttelyssä Helsinki-huussi on esillä videolla ja näyttelykatalogissa. Kuva: Sanna Artimo
Helsinki-huussi Uutelan ulkoilualueella Vuosaaressa. Venetsian näyttelyssä Helsinki-huussi on esillä videolla ja näyttelykatalogissa. Kuva: Sanna Artimo

Helsinki-huussi on Helsingin kaupungin syksyllä 2021 lanseeraama ympäristöystävällinen kuivakäymälä. Vedettömään Helsinki-huussiin kertyneitä käymäläjätteitä ei huuhdella tavalliseen tapaan viemäriin, vaan ne viedään kompostoitavaksi.

Kaupunkikäyttöön suunniteltu Helsinki-huussi on yhtenä esimerkkinä mukana Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfon Venetsian arkkitehtuuribiennaaliin tuottamassa näyttelyssä, joka käsittelee arkkitehtien roolia ilmastonmuutoksen ja ihmisen toiminnan aiheuttamien ongelmien ratkaisemissa. Näyttely kyseenalaistaa nykyisen vesi-wc:hen perustuvan saniteettijärjestelmää aikana, jolloin juomaveden ja ruuantuotannon riittävyys on maailmanlaajuinen ongelma.

Suomen näyttely Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa käsittelee vettä säästäviä saniteettiratkaisuja. Kuva: Ugo Carmeni
Suomen näyttely Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa käsittelee vettä säästäviä saniteettiratkaisuja. Kuva: Ugo Carmeni

– Suomalaisille arkkitehdeille on luontevaa tuoda aihe esille, avata keskustelu kansainvälisellä areenalla ja haastaa ammattikuntaa aikana, jolloin meidän tulee aktiivisesti etsiä kestävämpiä ratkaisuja kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla. Näyttelyssä korostuu arkkitehtien rooli yhteiskunnallisten kysymysten esittäjinä ja yhteisen edun ja ympäristön puolustajina, sanoo Huussi-näyttelyn kuraattori Arja Renell Archinfon tiedotteessa.

– Hienoa, että Helsingin luontokohteiden innovaatio pääsee osaksi tärkeää kansainvälistä keskustelua. Helsinki tekee paljon töitä uudenlaisten, kestävää elämäntapaa tukevien kokeilujen eteen, ja näistä Helsinki-huussi on erinomainen esimerkki, iloitsee Helsingin designjohtaja Hanna Harris, joka edusti Helsingin kaupunkia Suomen paviljongin avajaisissa.

– Helsinki-huussi edustaa myös hienosti helsinkiläisyyttä: Olemme luonnonläheisiä, kekseliäitä ja kannamme vastuumme maapallon tulevaisuudesta. Huussin sympaattinen olemus on jo nyt puhutellut helsinkiläisiä – oven sydänkuviota myöten.

Helsinki-huussit kahdella ulkoilualueella Helsingissä

Tällä hetkellä Helsinki-huusseja on käytössä kaksi, Pornaistenniemen ulkoilualueella Vanhankaupunginlahdella ja Vuosaaren Uutelassa. Tavoitteena on, että Helsinki-huusseja rakennettaisiin tulevaisuudessa kaikkiin suosittuihin retkeilykohteisiin. Helsinki-huussin on suunnitellut arkkitehti Valtteri Osara Arkkitehtitoimisto NRT Oy:stä.

Suomen paviljongin näyttelyn ”Huussi – Imagining the future history of sanitation” toteuttaa työryhmä The Dry Collective, johon kuuluvat Arja Renellin (FI) lisäksi arkkitehdit Emmi Keskisarja (FI), Barbara Motta (IT), Eero Renell (FI) ja Janne Teräsvirta (FI) sekä graafinen suunnittelija Antero Jokinen (FI).

Näyttely on esillä arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemassa Suomen paviljongissa Venetsian Giardinissa. Kahdeksannentoista Venetsian arkkitehtuuribiennaalin teemana on "The Laboratory of the Future”. Biennaali on avoinna yleisölle 26. marraskuuta saakka.