Helsingfors-dasset är med på arkitekturbiennalen i Venedig

På Finlands utställning på världens mest renommerade arkitekturevenemang i Venedig presenteras en vision av en sanitetslösning som sparar vatten och återvinner näringsämnen. Torrklosetten Helsingfors-dasset, som Helsingfors stad har utvecklat, är med i Finlands paviljong på utställningen Huussi – Imagining the future history of sanitation som invigs den 18 maj.
Helsingfors-dasset i Nybondas i Nordsjö.
Helsingfors-dasset i Nybondas friluftsområde i Nordsjö. På utställningen i Venedig visas Helsingfors-dasset på en video och i utställningskatalogen. Bild: Sanna Artimo

Helsingfors-dasset är en miljövänlig torrklosett som Helsingfors stad lanserade hösten 2021. Det vattenfria Helsingfors-dassets toalettavfall spolas inte ner i avloppet, utan komposteras.

Helsingfors-dasset, som designats för användning i staden, är ett exempel på arkitekternas roll i att lösa problem som klimatförändringen och den mänskliga verksamheten orsakar. Det visas på utställningen som Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo producerat till arkitekturbiennalen i Venedig. Utställningen ifrågasätter det nuvarande sanitetssystemet som grundar sig på vattentoaletter i en tid då dricksvattnets och livsmedelsproduktionens tillräcklighet är ett globalt problem.

Finlands utställning i Venedig presenteras en vision av en sanitetslösning som sparar vatten. Bild: Ugo Carmeni
Finlands utställning i Venedig presenteras en vision av en sanitetslösning som sparar vatten. Bild: Ugo Carmeni

”För de finländska arkitekterna är det naturligt att ta upp ämnet, starta en internationell diskussion och utmana yrkeskåren i en tid då vi aktivt måste söka mer hållbara lösningar inom alla delområden i samhället. I utställningen framhävs arkitekternas roll i att ställa samhälleliga frågor samt försvara det kollektiva intresset och miljön”, säger Huussi-utställningens kurator Arja Renell i Archinfos meddelande.

”Det är fint att en innovation för Helsingfors naturdestinationer blir en del av den viktiga internationella diskussionen. Helsingfors arbetar hårt för nya försök som stöder en hållbar livsstil och Helsingfors-dasset är ett utmärkt exempel på dem”, gläder sig Helsingfors designchef Hanna Harris som representerade Helsingfors stad på invigningen av Finlands paviljong.

”Helsingfors-dasset visar på ett bra sätt också vad det innebär att vara helsingforsare: vi är naturnära och uppfinningsrika och tar ansvar för planetens framtid. Dassets sympatiska utseende – det har till och med ett hjärta på dörren – har redan nu tilltalat helsingforsare.”

Helsingfors-dass används i två friluftsområden i Helsingfors 

För tillfället finns det två Helsingfors-dass i användning, i Borgnäsets friluftsområde i Gammelstadsviken och i Nybondas i Nordsjö. Målet är att i framtiden bygga Helsingfors-dass i alla populära friluftsdestinationer. Helsingfors-dasset har designats av arkitekten Valtteri Osara från Arkitekterna NRT Ab.

Den finländska paviljongens utställning Huussi – Imagining the future history of sanitation genomförs av arbetsgruppen The Dry Collective, där det utöver Arja Renell (FI) också ingår arkitekterna Emmi Keskisarja (FI), Barbara Motta (IT), Eero Renell (FI) och Janne Teräsvirta (FI) samt den grafiska designern Antero Jokinen (FI).

Utställningen visas i Finlands paviljong, som ritats av arkitekten Alvar Aalto, i Giardini i Venedig. Temat för den artonde arkitekturbiennalen i Venedig är The Laboratory of the Future. Biennalen är öppen för allmänheten den 20 maj–26 november 2023.