Helsinki ja Duodecim pilotoivat kotihoidon päivystystilanteiden virtuaalikoulutusta

Duodecim Oppiportti ja Helsingin kaupunki ovat selvittäneet yhteisessä pilotissa virtuaalikoulutuksen toimivuutta kotihoidossa ja ympärivuorokautisessa hoivassa.
Kuvakaappaus virtuaalikoulutuksen markkinointivideosta.

Kotihoidon asiakasmäärät kasvavat ja akuutit hoitotilanteet muuttuvat yhä haastavimmiksi. Ne johtavat usein yhteydenottoon hätäkeskukseen ja asiakkaan siirtämiseen päivystykseen, vaikka koulutettu henkilökunta voisi hoitaa monia tilanteita asiakkaan luona. Terveydenhuollon ammattilaisten täydennyskoulutuspalvelu Duodecim Oppiportti ja Helsingin kaupunki ovat selvittäneet yhteisessä pilotissa virtuaalikoulutuksen toimivuutta kotihoidossa ja ympärivuorokautisessa hoivassa. Uutta teknologiaa voidaankin hyödyntää jatkossa entistä paremmin myös hoito- ja hoiva-alan koulutuksessa.

Kotihoidon päivystystilanteiden virtuaalikoulutuksen pilotti käynnistyi maaliskuussa 2020, mutta keskeytyi koronaviruspandemian vuoksi keväällä ja jatkui viime syksynä. Virtuaalikoulutuksessa hoitohenkilökunta harjoitteli peruselintoimintojen systemaattista arviointia, niiden pohjalta tehtäviä jatkotoimia sekä ammattilaisten välistä konsultointia aidonoloisessa ympäristössä. Apuna koulutuksessa olivat VR-lasit ja tietokone. 

Hoitajien kokemukset
koulutuksesta erittäin myönteisiä

Päivystystilanteiden harjoittelun jälkeen tehdyn kyselyn perusteella tulokset virtuaalitodellisuuden hyödyntämisestä olivat erittäin lupaavia. Yli 90 % vastaajista arvioi VR-harjoituksen erittäin hyväksi ikäryhmästä ja työkokemuksesta riippumatta. Osallistujat arvioivat sen myös vaikuttavan vastaisuudessa omaan työhön päivystystilanteissa. Samalla hoitajien konsultaatiotaitojen arvioitiin koulutuksen avulla parantuneen.

– Nämä verkkokoulutuksiamme täydentävät virtuaaliharjoitukset tarjoavat nyt todellisuutta vastaavan harjoitteluympäristön myös hoito- ja hoiva-alan ammattilaisille. Tämän tyyppistä koulutusta, jossa voi turvallisesti kokeilla taitojaan ja oppia uutta virtuaalipotilaalla, on ollut aikaisemmin tälle ammattiryhmälle vähän, toteaa Duodecim Oppiportin päätoimittaja Johanna
Tulonen-Tapio.

Duodecim on terveydenhuollon uuden teknologian käyttöönoton edelläkävijänä kehittänyt organisaatioille VR-koulutuksia myös elvytyksestä sekä tajuttoman potilaan arvioinnista ja hoidon aloituksesta. VR-koulutus tarjoaa mahdollisuuden ajasta ja paikasta riippumattomaan kustannustehokkaaseen koulutukseen.

Helsinki edelläkävijänä hoitajien virtuaalikoulutuksessa

Helsingin kaupungin Pätijä-hankkeessa vuosina 2017–2020 selvitettiin syitä, miksi kotihoidosta ja ympärivuorokautisesta hoivasta tehdään paljon ensihoidon hälytyksiä ja miksi päivystyksen käyttö on runsasta. Yksi kehittämisen kohde oli osaamisen vahvistaminen. Kentältä esitettiin tarve uudenlaiseen kouluttautumiseen ja harjoitteluympäristöön.

– VR-koulutus on meille uusi hieno aluevaltaus ja osa terveydenhuollon digitaalista kehitystä. Olen todella iloinen, että Duodecim tarttui ideaani ja lähdimme kehittämään yhteistyötä. Virtuaalikoulutukset käynnistyvät todennäköisesti uudestaan ensi keväänä, jolloin päätämme myös uusien VR-koulutuslaitteiden määrästä ja sijainnista, Helsingin kaupungin projektipäällikkö Tuula Lahti kertoo.

Yllättävissä päivystyksellisissä tilanteissa hoitajan täytyy säilyttää rauhallisuus ja varmuus. Virtuaalikoulutuksesta jäikin osallistujille muistijälki siitä, miten jatkossa voisi huomioida paremmin asiakkaan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tarkkailun yllättävissäkin tilanteissa. VR-koulutus antoi tarpeellisia työkaluja hoitotilanteeseen ja raportointiin.

Lisätiedot:

Linkki virtuaalikoulutuksen esittelyvideoon(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)