Helsinki järjestää kansainvälisen Rainbow Cities -verkoston vuosikokouksen 2024

Helsinki on valittu kansainvälisen Rainbow Cities -verkoston vuosikokouksen järjestäjäksi vuodelle 2024. Verkoston tavoitteena on edistää sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ja osallisuutta jäsenkaupungeissa.
Rotterdamin pormestari vastaanotti vuosikokousedustajat kaupungintalolla.  Kuva: Rainbow Cities
Rotterdamin pormestari vastaanotti vuosikokousedustajat kaupungintalolla. Kuva: Rainbow Cities

Verkoston kymmenes vuosikokous pidettiin 3.-4. marraskuuta Rotterdamissa, jossa valittiin isäntäkaupungit vuosille 2023 ja 2024. Vuoden 2023 järjestäjäkaupungiksi valittiin Islannin Reykjavik.

- Helsingillä on hyvä maine sekä tasa-arvon edistäjänä että kokouskaupunkina ja saimme aiheeseen liittyviä kyselyitä jo viime vuonna. Vuosikokouksen järjestäminen tukee Helsingin aktiivista tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyötä ja kestävän kehityksen työtä, kertoo kaupunginkanslian suunnittelija Tuija Mustajärvi, joka osallistui Rotterdamin kokoukseen toisena Helsingin kahdesta edustajasta.  

Rotterdamiin kokoontuneet jäsenkaupunkien edustajat hyväksyivät verkoston uusiksi jäseniksi Kööpenhaminan, Lillen ja Montrealin. Kaikki Pohjoismaiden pääkaupungit Tukholmaa lukuun ottamatta ovat nyt verkoston jäseniä.

Vuosikokouksessa keskusteltiin verkoston tulevaisuuden tavoitteista ja ajankohtaisista teemoista, kuten sateenkaarinuorten tukemisesta ja julkisen tilan turvallisuudesta sateenkaarivähemmistöille. Vuosikokouksen yhteydessä julkistettiin myös verkoston vuosittainen valokuvanäyttely, jonka aiheena oli sateenkaaripakolaiset.

Rainbow Cities -verkostossa 42 kaupunkia 18 maasta

Kansainvälisen Rainbow Cities -verkoston tavoitteena on edistää sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia paikallistasolla ja lisätä osallisuutta sosiaalisesti kestävien kaupunkien rakentamiseksi.

Verkosto yhdistää maailmanlaajuisesti paikallishallinnon viranomaisia, poliittisia päättäjiä ja asiantuntijoita parhaiden käytäntöjen jakamiseksi.

Kaikkiaan verkostoon kuuluu 42 jäsenkaupunkia 18 maasta. Helsinki liittyi verkostoon vuonna 2021 ensimmäisenä suomalaiskaupunkina.

Työpajat tarjosivat jäsenkaupungeille mahdollisuuden kokemusten vaihtoon.  Kuva: Tuija Mustajärvi
Työpajat tarjosivat jäsenkaupungeille mahdollisuuden kokemusten vaihtoon. Kuva: Tuija Mustajärvi
Jäsenkaupunkien edustajat tutustuivat verkoston vuoden 2022 valokuvanäyttelyyn. Kuva: Tuija Mustajärvi
Jäsenkaupunkien edustajat tutustuivat verkoston vuoden 2022 valokuvanäyttelyyn. Kuva: Tuija Mustajärvi