Pormestari Vartiainen Eurocities-vuosikokouksessa Romaniassa

Pormestari Juhana Vartiainen osallistuu Eurocities-vuosikokoukseen ja järjestön johtokunnan kokoukseen Cluj-Napocassa Romaniassa 29.–31. toukokuuta. 
Helsingin kaupungintalo ja EU-liputus. Kuva: Ilkka Ranta-aho
Helsingin kaupungintalo ja EU-liputus. Kuva: Ilkka Ranta-aho

Kyseessä on eurooppalaisen kaupunkijärjestö Eurocitiesin suurin vuosittainen kokous, joka järjestetään juuri ennen EU-vaaleja. Keskusteluissa korostuu eurooppalaisten kaupunkien yhteinen EU-vaikuttamistyö. Pormestari Vartiaisella on puheenvuoro tilaisuuden kahdessa eri osiossa. Toisessa käsitellään demokratiaa ja populismia ja toisessa vahvemman kaupunkiverkoston merkitystä ja verkoston tulevia strategisia valintoja.

Konferenssin yhteydessä järjestetään myös Eurocities-johtokunnan kokous. Verkoston johdossa on 12 valittua kaupunkia ja niiden pormestarit. Helsingin kausi johtokunnassa jatkuu kesään 2026 asti. 

Yhteistyön avulla EU-edunvalvonta ja -vaikuttaminen sekä EU:sta nousevien asioiden ennakointi tehostuvat. Vaikuttamistyötä Eurocitiesin kautta on vahvistettu entisestään kohti kesäkuussa 2024 pidettäviä europarlamenttivaaleja, joiden jälkeen vaihtuvat myös EU-komissaarit.

Eurocities-verkosto ja -johtoryhmä

Eurocities on vuonna 1986 perustettu eurooppalaisten kaupunkien ja kaupunkipolitiikan tunnustettu vaikuttajaverkosto, joka edistää jäsenkaupunkiensa taloudellista, yhteiskunnallista ja sosiaalista kehitystä yhteistyöllä ja tiedon jakamisella sekä vaikuttamalla kaupunkipolitiikkaan EU-tasolla. Verkosto edustaa yli kahtasataa kaupunkia 38 maasta – kaikkiaan noin 130 miljoonaa asukasta Euroopassa. Helsinki on ollut järjestön jäsen vuodesta 1994 lähtien.

Eurocitiesin johtokunnan jäsenet tarjoavat järjestölle poliittista ohjausta ja sitoutuvat edunvalvontatyöhön EU-instituutioiden sekä keskeisten eurooppalaisten ja kansallisten sidosryhmien kanssa. Jäsenet myös edustavat verkostoa EU-instituutioihin päin ja vahvistavat kaupunkien asemaa niiden suhteen.