Helsinki juhlistaa ruotsalaisuuden viikkoa ruotsalaisuuden päivästä alkaen

Helsingin kaupunki juhlii ruotsalaisuuden viikkoa järjestämällä ruotsinkielistä ohjelmaa muun muassa Vuotalossa, kirjastoissa ja Helsinki-kanavalla. Tarkoituksena on nostaa esiin ruotsin kieli elävänä osana kaupunkielämää ja tarjota uusia elämyksiä ja kokemuksia kaikille taustasta tai kielestä riippumatta.
Ruotsin blueskuningattareksi tituleerattu Louise Hoffsten esiintyy Vuotalolla 11.11.2023. Kuva: Tom Holmlund
Ruotsin blueskuningattareksi tituleerattu Louise Hoffsten esiintyy Vuotalolla 11.11.2023. Kuva: Tom Holmlund

Vuotalossa klubi-iltoja ja elokuva

Ruotsalaisuuden viikko alkaa Vuotalolla 7.11. pohjalaisen kansanmusiikin ja perinteisen intialaisen musiikin fuusiolla, kun pohjanmaalta kotoisin oleva suosittu ja monipuolisuudestaan tunnettu laulaja Charlotta Kerbs esiintyy yhdessä kuuluisan intialaisen muusikon Sanjay Khanin kanssa. Keskiviikkona 8.11. esitettävä Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaasta kertova elokuva on näkemisen arvoinen ja Ami Aspelundin juhlakonsertti 10.11. on ehdoton suosikki. Vuotalon Maestro-klubit ovat aina syksyn kohokohtia ja tällä kertaa Ruotsin blueskuningattareksi tituleerattu Louise Hoffsten esiintyy Maestro & Bettina-klubi-illassa 11.11. 

Oodin perhekarnevaali Familjekarnevalen tarjoaa viihdyttävää ohjelmaa kaikenikäisille 

Helsingin keskustakirjasto Oodissa maistellaan ruotsalaisuuden päivänä 6.11. muun muassa Itämeren villikalaa yhdessä Marttojen kanssa. Tiistaina 7.11. saamme kuulla minkä vuoksi avohakkuita kannattaa välttää kun metsäasiantuntija, kirjailija Mikael luennoi aiheesta. Tarjolla on myös kirjailijatapaamisia: Karin Erlandsson puhuu neulomisesta ja kirjailijantyöstään 9.11. ja ruokakirjailija Tara Junker kertoo ajatuksiaan ruoasta, syömisestä ja tuoreesta kirjastaan 10.11. Nuorille suunnattuun pohjoismaiseen Nordjobb-ohjelmaan osallistunut Henriikka Mankonen kertoo työkokemuksistaan ja kuinka hänen kielitaitonsa kehittyi työn lomassa Ruotsissa. Oodin tapahtumaviikko huipentuu perheille tarkoitettuun Familjefestival -perhetapahtuman muun muassa lastenorkesteri Robin Rekku ja Jekkuorkesterin konsertteihin 11.11. 

Kokeile kuinka hyvin osaat ruotsia ja tunnet Helsingin

Helsinki-kanavalla järjestetään leikkimielinen tietokilpailu, joka on suunnattu erityisesti Helsingin yläkouluille. Sen on kaikille nähtävissä ja kaikki halukkaat voivat osallistua tietokilpailuun virtuaalisesti. Itse lähetyksessä opettajajoukkue kilpailee oppilasjoukkuetta vastaan. Tietokilpailuun osallistutaan etänä Seppo.io applikaation avulla. Monivalintakysymykset testaavat kuinka hyvin tunnet kaupunkia, sekä sanoin että kuvin. Ohjelman juontajana toimii näyttelijä ja laulaja Daniela Fogelholm. Kirjautumisohjeet seppo.io-peliin julkaistaan Helsinki-kanavalla hieman ennen lähetyksen alkua keskiviikkona 8. marraskuuta kello 13.15.

Mikä on ruotsalaisuuden viikko?

Ruotsalainen viikko on Suomen suurin ruotsinkielinen kulttuuritapahtuma jota Folktinget koordinoi. Viikkoa juhlitaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa 28 paikkakunnalla ympäri Suomea. Eri paikkakuntien lisäksi ruotsalaisuuden viikko tekee yhteistyötä myös HUS - Helsingin yliopistollisen sairaalan kanssa.