Helsingfors hyllar svenska veckan

Helsingfors stad firar svenska veckan med program bland annat på Nordhuset, biblioteken och Helsingforskanalen. Avsikten är att lyfta fram svenskan som en levande del av vårt stadsliv med ett rikt program som innehåller allt från musikuppträdanden till författarintervjuer och erbjuder nya upplevelser och erfarenheter för alla, oavsett bakgrund eller språk.
Louise Hoffsten, titulerad Sveriges bluesdrottning, uppträder på Nordhuset 11 november. Bild: Tom Holmlund
Louise Hoffsten, titulerad Sveriges bluesdrottning, uppträder på Nordhuset 11 november. Bild: Tom Holmlund

Klubbkvällar och film på Nordhuset

På Nordhuset startar festligheterna 7 november med en fusion av österbottnisk folkmusik och traditionell indisk musik. Då uppträder den populära sångerskan Charlotta Kerbs från Österbotten, känd för sin mångsidighet inom olika musikgenrer tillsammans med den berömde indiska musikern Sanjay Khan. Onsdagsbio med dokumentärfilmen om Sveriges kung Carl XVI Gustaf 8 november är också sevärd, och Ami Aspelunds jubileumskonsert 10 november är ett måste. Nordhusets Maestro-klubbkvällar är alltid höstens höjdpunkter, den 11 november uppträder Sveriges blues-drottning Louise Hoffsten på klubbkvällen Maestro & Bettina.

Familjekarnevalen på Ode lovar underhållande program för alla åldrar

På Helsingfors centrumbibliotek Ode firas svenska veckan med bland annat smaker av vildfisk från Östersjön tillsammans med Marthorna på svenska dagen 6 november. Vi får också ta del av författarintervjuer under hela veckan. På tisdagen 7 november berättar skogsexperten, författaren och föreläsaren Mikael Karlsson om hållbart skogsbruk. Författaren Karin Erlandsson berättar om stickning och författarskap på torsdagen 9 november och matkreatören Tara Junker delar med sig om sina tankar kring mat, ätande och sin senaste bok på fredagen 10 november. På torsdagen 9 november talar Nordjobbaren Henriikka Mankonen om hur man kan söka ett nordjobb och förbättra sina språkkunskaper. På Ode avslutas svenska veckan med Familjefestivalen den 11 november med bland annat konserter med barnorkestern Robin Hund och hans glada orkester. 

Testa hur väl du känner Helsingfors med interaktiv frågesport

Frågesporten Helsingfors virtuella svenska veckan på Helsingforskanalen på onsdagen 8 november är lekfull och riktar sig särskilt till Helsingfors högstadier. Alla som vill kan se programmet och också delta i frågesporten virtuellt. I själva sändningen på Helsingforskanalen tävlar ett lärarlag mot ett elevlag. Elever i skolorna deltar virtuellt på distans med hjälp av Seppo.io. Som programvärd fungerar skådespelerskan och sångerskan Daniela Fogelholm. Flervalsfrågorna testar både i ord och bild hur väl man känner sin stad. Anvisningar om hur du loggar in på seppo.io för att delta som spelare i frågesporten publiceras på Helsingforskanalen strax innan sändningen onsdagen 8 november klockan 13.15.

Vad är svenska veckan?

Svenska veckan är Svenskfinlands största kulturevenemang, som med stöd av Finlands Svenska Folkting i år för första gången firas på hela 28 orter runtom i Finland. Förutom orterna samarbetar Svenska veckan också med HUS - Helsingfors Universitetssjukhus.