Helsinki on hyväksytty Unicefin Lapsiystävällinen kunta -malliin

Lapsiystävällinen kunta -malli on työväline, joka auttaa kuntaa tekemään lasten hyvinvoinnin kannalta oikeita ratkaisuja kunnan hallinnossa ja lasten arjen palve
Lapsia luistelemassa ja potkukelkkailemassa. Kuva: Aki Rask.

Helsinki on hyväksytty Unicefin Lapsiystävällinen kunta -malliin. Malli on työväline, joka auttaa kuntaa tekemään lasten hyvinvoinnin kannalta oikeita ratkaisuja kunnan hallinnossa ja lasten arjen palveluissa. Malli auttaa kuntia varmistamaan, että erityisesti heikoimmassa asemassa olevien lasten oikeudet toteutuvat. 

Mallin avulla kunta tunnistaa, millä lapsen oikeuksien osa-alueilla sillä on kehitettävää. Malli myös auttaa kuntaa määrittelemään, mitä sen tulee tehdä, jotta lasten oikeudet toteutuisivat kunnassa mahdollisimman perusteellisesti. Lisäksi malli auttaa kuntaa seuraamaan työn edistymistä systemaattisesti.

Laaja-alaista hyvinvoinnin edistämistä ihmisoikeuksien, tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden pohjalta

Lasten oikeuksia ja hyvinvointia edistetään Helsingissä jo nyt kaikilla toimialoilla ja yhteistyössä järjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa. Helsingin hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työ perustuu ihmisoikeuksien, tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden arvojen kunnioittamiseen. Liittyminen Lapsiystävällinen kunta -malliin vahvistaa tätä arvopohjaista työtä.

”Lapset ovat tulevaisuuden tekijöitä. Lasten hyvinvointi on meille kaikille erittäin tärkeä asia. Unicefin Lapsiystävällinen kunta -malliin liittyminen vahvistaa entisestään Helsingissä lasten oikeuksien toteutumisen eteen tehtävää työtä”, sanoo perusopetusjohtaja Outi Salo kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta.

Koronapandemia näkyy lasten ja nuorten lisääntyneenä pahoinvointina – mielen hyvinvointi on koetuksella ja etäopetus sekä vapaa-ajan tekemisen puute heijastuvat usealle elämänalueelle. Koronapandemian palautumistyössä on tärkeä huomioida sen sosiaalisia vaikutuksia ja pohtia miten lasten oikeudet tulevat huomioiduksi.

Lapsen oikeuksia edistetään päätöksenteossa, hallinnossa ja palveluissa

Vuonna 2020 julkaistu kansallinen mielenterveysstrategia ohjaa kuntia tukemaan lasten mielenterveyden tukemista arjessa sekä tarjoamaan tasavertaiset psyykkiset voimavarat positiiviselle kehittymiselle. Lapsistrategian valtakunnallinen koronatyöryhmä julkaisi vuoden 2021 alussa arvion ja esityksen lapsen oikeuksien toteuttamiseksi koronapandemian jälkihoidossa. Yhtenä suosituksena on, että varmistetaan että kaikilla lasten ja nuorten kanssa työskentelevillä ja heitä koskevia päätöksiä valmistelevilla ja tekevillä on riittävä lasten ja nuorten oikeuksia koskeva osaaminen.

Lapsiystävällisessä Helsingissä tavoitteena on, että lapsen oikeudet toteutuvat jokaisen alle 18-vuotiaan arjessa ja lapsen oikeuksia edistetään päätöksenteossa, hallinnossa ja palveluissa. Lasten näkökulmasta lapsiystävällinen Helsinki haluaa varmistaa, että jokaisella lapsella on vaikutusmahdollisuuksia omassa arjessaan, turvallinen aikuinen lähellä, kavereita ja harrastuksia sekä koulu, joka antaa lapsen taustasta riippumatta jokaiselle mahdollisuuden onnistua.

Koulutusta, kartoitusta ja toimintaa

Helsingin yhteistyö Unicefin kanssa käynnistyy jo helmikuussa. Koulutuksen jälkeen kehittämistyö jatkuu nykytilan kartoituksella, jossa arvioidaan miten hyvin lapsiystävällisyys Helsingissä toteutuu. Kartoituksen tulosten perusteella päätetään, mitä toiminnan osa-alueita erityisesti parannetaan ja miten. Työn apuna ovat Unicefin kehittämät, lapsen oikeuksien sopimukseen perustuvat materiaalit.

Työ liitetään osaksi Helsingin hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä. Koordinaatiovastuu on hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ohjausryhmän alaisuudessa toimivalla lasten ja nuorten strategisella verkostolla, jonka jäseniä täydennetään vuonna 2021 Unicefin edellyttämällä tavalla.

Vuonna 2021 Lapsiystävällinen kunta -mallissa on mukana 44 kuntaa eri puolilta Suomea. Näissä kunnissa asuu lähes puolet Suomen lapsista. Malli perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen ja Unicefin kansainväliseen Child Friendly Cities -malliin. Suomessa mallia on toteutettu vuodesta 2012 lähtien.

Helsingin hakemisesta mukaan Lapsiystävällinen kunta -malliin päätti kaupunginhallitus lokakuussa 2020.

Onnistuneesta kehittämistyöstä Unicef voi myöntää kunnalle Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen. Uusina mallissa aloittavien kuntien kehittämistyö ennen tunnustuksen myöntämistä kestää hieman yli kaksi vuotta. Tunnustusta myönnettäessä Unicef arvioi sekä kehittämisprosessia että saavutettuja tuloksia.

Lisätietoa Lapsiystävällinen kunta -mallista unicef.fi-sivustolla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Unicefin Lapsiystävällinen kunta -sivusto(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)