Helsinki on saanut UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen

Suomen UNICEF on myöntänyt Helsingille ensimmäisen Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen. Lapsiystävällinen kunta -malli perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen.
 Lapsiystävällinen kunta -mallissa muun muassa määritellään mitä kaupungin tulee tehdä, jotta lasten oikeudet toteutuvat mahdollisimman hyvin. Kuva: Jussi Hellsten
Lapsiystävällinen kunta -mallissa muun muassa määritellään mitä kaupungin tulee tehdä, jotta lasten oikeudet toteutuvat mahdollisimman hyvin. Kuva: Jussi Hellsten

Suomen UNICEF on myöntänyt Helsingille ensimmäisen Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen.

Helsinki haki mukaan UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -malliin valtuustoaloitteen pohjalta vuonna 2021. Lapsiystävällinen kunta -malli perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen. Mallissa tunnistetaan, missä lapsen oikeuksien osa-alueissa kaupungissa on kehitettävää sekä määritellään mitä kaupungin tulee tehdä, jotta lasten oikeudet toteutuvat mahdollisimman hyvin.

Helsingin tavoitteet ensimmäisen kauden Lapsiystävällinen kunta -työssä olivat:

  • Lasten ja nuorten parissa työskentelevät kuten varhaiskasvattajat, opettajat, nuorisopalvelujen ja lastensuojelun työntekijät saavat täydennyskoulutusta lapsen oikeuksista.
  • Lapsivaikutusten arvioinnin käyttöönoton ja systemaattiseen toteuttamisen tueksi on kaupungin toiminnassa käytössä selkeät ohjeistukset.
  • Kaupungin palveluita koskeva palautteenkeruu on lapsiystävällistä, säännönmukaista ja järjestelmällistä.
  • Lapsille suunnatuissa kaupungin palveluissa ehkäistään kiusaamista ja edistetään yhteisöllisyyttä. Lasten kasvuympäristöissä edistetään lasten tunne- ja vuorovaikutustaitoja.
  • Vahvistetaan lasten ja nuorten turvallisuuden kokemusta kaupunkitiloissa kehittämällä vuorovaikutusta.

Lapsen oikeuksien koulutuksia koskevan tavoitteen Helsinki on UNICEFin arvion mukaan saavuttanut. Helsinki on rakentanut vahvasti lapsioikeusperustaisen lapsivaikutusten arvioinnin mallin päätösvalmistelun käyttöön. Lapsiystävällisen palautteenkeruun tavoitteessa toimenpiteet ovat toteutuneet valtaosin suunnitellusti. Myös kiusaamisen ehkäisyssä ja yhteisöllisyyden edistämisessä on edistytty. Lasten ja nuorten turvallisuuden tunteen lisäämistä on lähestytty UNICEFin mukaan innovatiivisesti ja lapsilähtöisesti, ja toimiin on kuulunut useita onnistuneita pilotteja, mutta konkreettisia tuloksia turvallisuudessa ei vielä lyhyen käytössä olevan ajan vuoksi voida vahvistaa.

Unicef kannustaa Helsinkiä jatkossa kiinnittämään huomiota muun muassa siihen, että jokaisella kaupungin työntekijällä on mahdollisuus osallistua lapsen oikeuksien koulutuksiin ja että lasten ja nuorten kokemus osallisuudesta kasvaa lasten ja nuorten paikalliset tarpeet ja toiveet huomioiden.

– Otamme ilolla vastaan Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen. Haluamme, että Helsinki on kaupunki, jossa jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus turvalliseen ja yhdenvertaiseen kasvuun ja kehittymiseen. Jokainen lapsi on arvokas ja lapsen oikeudet kuuluvat kaikille lapsille. Jatkamme työtä lasten hyväksi yhteistyössä UNICEFin kanssa, sanoo pormestari Juhana Vartiainen.

Helsinki on ensimmäinen pohjoismainen pääkaupunki, jolle tunnustus on myönnetty. Tunnustus on voimassa kaksi vuotta. Helsingin kaupunki jatkaa mallin mukaista Lapsiystävällinen kunta -työtä myös tulevalla kaksivuotiskaudella. Lapsiystävällinen kunta -työ on osa Helsingin hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä sekä hyvinvointisuunnitelmaa.