Helsingfors har tilldelats UNICEFs erkännande Barnvänlig kommun

UNICEF Finland har för första gången tilldelat Helsingfors erkännandet Barnvänlig kommun. Modellen Barnvänlig kommun bygger på FN:s konvention om barnets rättigheter.
Två barn.
Bild: Jussi Hellsten

UNICEF Finland har för första gången tilldelat Helsingfors erkännandet Barnvänlig kommun.

Helsingfors anslöt sig till UNICEF modell Barnvänlig kommun 2021 på basis av en fullmäktigemotion. Modellen Barnvänlig kommun bygger på FN:s konvention om barnets rättigheter. I modellen identifieras vilka aspekter av barnets rättigheter som behöver utvecklas i staden och definieras vad staden ska göra för att barnets rättigheter ska uppfyllas så bra som möjligt.

Helsingfors mål för den första perioden av arbetet med Barnvänlig kommun var följande:

  • Personer som arbetar med barn och unga, som exempelvis anställda inom småbarnspedagogiken, lärare och anställda inom ungdomstjänster och barnskydd, ska få fortbildning om barnets rättigheter.
  • Stadens verksamhet för att stödja införandet och ett systematiskt genomförande av bedömningen av barnkonsekvenser ska följa tydliga riktlinjer.
  • Respons på stadens tjänster ska samlas in på ett barnvänligt, regelmässigt och systematiskt sätt.
  • Stadens tjänster för barn ska förebygga mobbning och främja gemenskap. Barns känslo- och interaktionsfärdigheter ska främjas i deras uppväxtmiljöer.
  • Barns och ungas upplevelser av trygghet i stadsrummen ska stärkas genom att utveckla interaktionen.

Enligt Unicefs bedömning har Helsingfors uppnått målet gällande utbildning i barnets rättigheter. Helsingfors har byggt upp en stark modell för bedömning av barnkonsekvenser som grundar sig på barnets rättigheter och används i beslutsberedning. När det gäller målet att samla in respons på ett barnvänligt sätt har de flesta åtgärderna genomförts enligt planen. Framsteg har också gjorts när det gäller att förebygga mobbning och främja gemenskap. Enligt UNICEF har Helsingfors haft ett innovativt och barncentrerat tillvägagångssätt när det gäller att öka barns och ungas känsla av trygghet, och flera framgångsrika pilotprojekt har genomförts, men på grund av den korta tidsperioden går det inte ännu att bekräfta konkreta resultat när det gäller tryggheten.

Unicef uppmuntrar Helsingfors att i fortsättningen fästa uppmärksamhet bland annat vid att alla stadens anställda har möjlighet att delta i utbildningar om barnets rättigheter och att barns och ungas upplevelse av delaktighet ökar med beaktande av barnens och de ungas lokala behov och önskemål.

– Vi tar emot erkännandet Barnvänlig kommun med glädje. Vi vill att Helsingfors ska vara en barnvänlig stad där alla barn och unga har rätt till en trygg och likvärdig uppväxt och utveckling. Varje barn är värdefullt och barnets rättigheter tillkommer alla barn. Vi kommer att fortsätta att arbeta med UNICEF för barnens bästa, säger borgmästare Juhana Vartiainen.

Helsingfors är den första nordiska huvudstaden som har tilldelats erkännandet. Erkännandet är giltigt i två år. Helsingfors stad kommer att fortsätta sitt arbete med modellen Barnvänlig kommun under de kommande två åren. Arbetet med modellen Barnvänlig kommun är en del av Helsingfors välfärdsplan och arbete för att främja välfärden och hälsan.