Stadsstyrelsen godkände avtal om vetenskapligt samarbete i huvudstadsregionen

Stadsstyrelsen sammanträdde den 29 april och godkände ett avtal om vetenskapligt samarbete i huvudstadsregionen och finansiering av gemensamma forskningsprojekt 2024–2028. Stadsstyrelsen gav också ett utlåtande om verkställighet av den nationella barnstrategin och godkände för sin del en ombyggnad och utbyggnad av grundskolan Vuoniityn peruskoulu.
Kaupunginhallituksen sali
Bild: Sakari Röyskö

Stadsstyrelsen godkände ett avtal om vetenskapligt samarbete i huvudstadsregionen och finansiering av forskningsprojekt inom samarbetet vid Helsingfors universitet och Aalto-universitetet 2024–2028. Avtalsparter är Helsingfors stad, Esbo stad, Vanda stad, Aalto-universitetet och Helsingfors universitet. Helsingfors stad samordnar samarbetet.

Utlåtande om verkställighet av den nationella barnstrategin

Stadsstyrelsen gav ett utlåtande till Social- och hälsovårdsministeriet om verkställighetsplanen för den nationella barnstrategin.

I utlåtandet konstaterar stadsstyrelsen att man i verkställighetsplanen för den nationella barnstrategin bör lägga särskild vikt vid att tillgodose sådana barns rättigheter som befinner sig i en utsatt situation.  Det är av största vikt att ingripa i de grundläggande orsakerna till ojämlikhet bland barn och unga, som fattigdom bland barnfamiljer. Familjens socioekonomiska ställning påverkar många välfärdsindikatorer för barn och syns i barnens och de ungas funktionsförmåga och framtidsutsikter.

Renovering och utbyggnad av Vuoniityn peruskoulu, Gjutängsvägens verksamhetsställe

Stadsstyrelsen godkände för sin del en plan för ombyggnad och tillbyggnad av grundskolan Vuoniityn peruskoulus verksamhetsställe vid Gjutängsvägen. Orsaken till ombyggnaden och utvidgningen är att verksamhetsstället är otillräckligt för det ökande servicebehovet i området. Verksamhetsställets lokaler är dessutom medfarna, och skolans verksamhet är för närvarande delvis förlagd till tillfälliga paviljonger. Ärendet går vidare till behandling i stadsfullmäktige.

Stadsstyrelsens alla beslut och eventuella omröstningar kan läsas i beslutsmeddelandet (på finska). Beslutsmeddelandet publiceras på webbsidan med stadsstyrelsens handlingar.