
Till skillnad från sina finskspråkiga kollegor arbetar Jessica Kullström och Anna Malmström-Forell inte vid samma lekpark varje dag, utan verksamheten ordnas i olika lekparker runtom staden för att kunna erbjuda lekparksverksamhet så nära så många barnfamiljer som möjligt. På tisdagar ordnas musiklek i lekparken Ramsan inne i centrumbiblioteket Ode.
Maria Gustafsson och 5 månader gamla Oliver deltar i musikleken i lekparken Ramsan. De brukar delta flitigt i stadens lekparksverksamhet både på finska och på svenska.
– Anna och Jessica har blivit bekanta för oss, säger hon.

Maria och Oliver har deltagit i allt från babycirkus till diskussionsgrupper, och också veckans musiklek är bekant för dem.
– Vi har inte ett enskilt favoritevenemang, allt har varit roligt för oss båda, säger hon.
Maria upplever inte att det finns någon markant skillnad mellan den svensk- och finskspråkiga verksamheten, förutom att utbudet är större på finska och att deltagarmängderna ofta är större.
Lekparksverksamheten ska vara nära för så många som möjligt
På den här punkten noterar Malmström-Forell och Kullström ändå en skillnad i veckans musiklek. I evenemanget deltog ovanligt många familjer som inte talade svenska.
– Oftast brukar nog en majoritet tala svenska. Det var särskilt många engelskspråkiga familjer den här gången, vilket brukar vara vanligare i den finska lekparksverksamheten, säger Malmström-Forell.
– Ibland frågar familjer som inte talar svenska om man får komma med på evenemangen, och det får de förstås. Alla är välkomna, oberoende av språkbakgrund, säger Kullström.

Båda två har upplevt det som en stor hjälp att det nu finns två lekparksledare som jobbar på svenska i Helsingfors. Arbetsbördan är helt enkelt för stor för en person. Malmström-Forell hade jobbat med den svenskspråkiga lekparksverksamheten redan tidigare i mindre skala, men fick stöd av Kullström vid årsskiftet.
Tanken med verksamheten i de olika lekparkerna i Helsingfors är att ingen ska behöva fara så långt hemifrån för att delta i lekparksverksamheten. Det är något som Maria och Oliver Gustafsson är glada för.
– Vi brukar delta i verksamheten här i Ode, eftersom det är under 30 minuter hemifrån. Vi har inte varit till någon av de andra lekparkerna, men vi kanske borde testa på det, säger hon.
Informationsgången till familjerna viktig
Kullström och Malmström-Forell upplever att det breda programutbudet har fungerat väl. Men de har ändå favoriter.
– Jag älskar musik och teater, så musikleken är en favorit för mig, säger Kullström.
– Själv gillar jag särskilt babycirkus, och den är också populär bland familjerna. Jag ska faktiskt gå en babycirkus-utbildning här inom kort, berättar Malmström-Forell.
Trots att verksamheten varit lyckad under vårens lopp har bägge ändå tankar och idéer kring hur den kunde utvecklas i fortsättningen.
– Vi har fått frågor om det kunde ordnas första hjälpen-kurser för bebisar. Sådana har redan ordnats på finska, med apotek som samarbetspartner, så vi vill utreda om det kunde arrangeras också på svenska, säger Kullström.
– Vi har också fortfarande stundvis svårt att nå ut till familjerna, så att de skulle veta om att vi finns och hurdan verksamhet vi ordnar. Det är något vi kunde utveckla ännu mer, säger Malmström-Forell.
Också Maria Gustafsson har önskemål och förslag för framtiden.
– Nu centrerar sig lekparksverksamheten främst på dem som är föräldralediga. Det skulle vara kul ifall det gick att arrangera verksamhet utanför kontorstid, så också en förälder som är på jobb kunde delta, säger hon.