Fira svenska dagen på Arbis – varje dag

Den 6 november firas svenska dagen och Arbis 110 år med en avslappnad fest i Arbis kafé. Festligheterna uppmärksammar Arbis grunduppdrag om att alla ska ha möjligheten att bilda sig och lära sig nytt – också på svenska.

Publicerad
Fira Svenska dagen och Arbis 110 år med  Martin Persson, Henrik Huldén och Janne Mansikka.

– Vi brukar säga att vi har svenska dagen varje dag här på Arbis, men förstås är själva dagen speciell. Svenskan lyfts upp, inte bara hos oss, utan i media och runt på stan, säger Arbis biträdande rektor Pia Nybom.

Svenska dagen firas den 6 november och svenska veckan firas hela veckan – från måndag till söndag, den 4–11 november. 

Årets svenskadagenfirande sammanfaller med firandet av Arbis första 110 verksamhetsår. Alla, både nya och gamla Arbiskunder, är välkomna till en avslappnad kväll i kaféet. 

Den svenska språkvetaren Martin Persson, som bland annat skriver språkkolumner i Hufvudstadsbladet, berättar om sina upplevelser från Finland. Henrik Huldén och Janne Mansikka står för musik med sång, gitarr och dragspel.

– Firandet börjar klockan 18 och det är avgiftsfritt, berättar Nybom.

Enligt henne är det är bara att droppa in, köpa en kaffe och bakelse och sätta sig var man vill.

– Inför firandet återuppväcker kaféköket Arbis 100-årsbakelse. Den innehåller svarta vinbär och är utsökt, tipsar Nybom.

Bred bildning

Under Arbis 110 år har utgångspunkten varit att alla ska ha möjligheten att bilda sig på svenska.

– På Arbis jämställer vi bildning. Det är inte bara den teoretiska kunskapsbaserade bildningen, utan även konst, musik, hantverk, matlagning och motion. Jag tycker att det är viktigt att tänka på bildning ur ett brett perspektiv, säger Pia Nybom.

Arbis har också en avgörande roll för svenskans fortlevnad i huvudstadsregionen. 

– Vi ska inte nischa in oss för snävt, utan ha en bred palett. Utan Arbis begränsas möjligheterna för att bilda sig på svenska till ett facilt pris.

Nybom betonar hur viktigt det är att erbjuda kunskap och kurser, också inom mer ovanliga ämnesområden, utan att det blir för dyrt för kursdeltagarna. Speciellt i ekonomiskt tuffa tider växer Arbis betydelse ytterligare.

– Kärva tider känns i plånboken. En sak man lätt stryker är kurser och hobbyverksamhet, så om priset är för högt kan det bli en tröskel, säger Nybom.

Inkörsport till det svenska

För många blir Arbis också en inkörsport i det svenska Finland. Inte minst för dem som väljer att integreras på svenska och går integrationsprogrammet på Arbis.

– Vi finns kvar i deras vardag också efter att de har klarat av sin språkexamen och de kan delta i den svenskspråkiga verksamheten, säger Pia Nybom.

Överlag blir hon glad över att allt fler som inte har svenska som modersmål går in genom dörrarna på Dagmarsgatan 3.

– Det är jätteroligt när folk med ett annat modersmål kommer hit och säger att de trivs i den svenska miljön. Bara man kommer in över tröskeln så går allt på svenska.

Enligt Nybom är ett svenskt rum viktigt med tanke på språklig jämlikhet i det finländska samhället.

– För oss är det en hederssak att kunna erbjuda så mycket utbildning som möjligt på svenska. Vi har så klart inte samma resurser som på finskt håll, men det ligger i vårt intresse att vara en aktiv aktör.

Nybom vet att vissa kurser är särskilt eftertraktade och att alla inte får en plats på de mest populära kurserna. Hon uppmuntrar ändå att vidga synen på vad Arbis kan erbjuda.

–  Utmana dig själv och tänk bredare på bildning. På Arbis kan man lära sig massor av intressanta saker.

Efter en nedgång under pandemiåren har antalet kursdeltagare stadigt ökat, vilket glädjer Pia Nybom.

– Arbis har nu funnits i 110 år och ambitionen är att finnas kvar minst lika länge.

 

Text: Michaela von Kügelgen
 

Du kanske är intresserad av