Arbis nya rektor Nina Malaska: Arbis är en inkörsport till det finlandssvenska Helsingfors

Nina Malaskas kärlek för Arbis har vuxit ytterligare under de första veckorna som rektor. Hon vill att Arbis också i fortsättningen ska vara inkluderande och välkomnande. Jubileumssloganen ”Arbis – en plats att växa på, redan i 110 år” lägger grunden för verksamheten.
Nina Malaska
Bild: Tuomas Hakkarainen

Den 1 augusti tillträdde Nina Malaska som chef för gymnasieutbildningen och den fria bildningen och därmed som Arbis nya rektor. 

Hon beskriver sig själv som en Arbiskund sedan länge. 

– Nu har jag blivit ett Arbisfan på ett högre plan. Det är ett jättefint kollegium att komma in i, säger Malaska.

Hon är utbildad samhällsvetare med sociologi som huvudämne, men redan inför studievalet velade hon mellan att bli modersmålslärare och att studera sociologi.

– Efter min magisterexamen tog jag lärarbehörighet och halkade in på den banan. Fastän jag är samhällsvetare i grunden har jag jobbat med utbildning i alla former.

Utöver gymnasieutbildningen och den fria bildningen ansvarar Malaska också för studerandevården inom Helsingfors stads svenska gymnasier. 

Hon säger att det är en viss kontrast mellan Arbis och gymnasieutbildningen.  

– Den fria bildningen är faktiskt fri och väldigt anpassningsbar. Arbis är ett kreativt hus och stämningen är bra.

Vill bygga vidare på det som finns

Arbis nya läsår, som inleds den 2 september, har fått en rekordbra start. Antalet anmälningar under första veckan var högre än tidigare år.

– Vissa kurser är superpopulära, men så har det alltid varit. Tyvärr går det inte att ordna så många kurser som det finns efterfrågan till, säger Nina Malaska och beskriver Arbis som en inkörsport till det finlandssvenska Helsingfors.

Ett bra sätt att komma och testa på Arbis är att delta i någon av föreläsningarna. I föreläsningsserien ”Veckans gäst” pratar bland andra Reidar Wasenius om 40 år av datateknik på Arbis och Marcus Lindqvist och Ralf Sirén om boken Soldat nr 13. 

Bland författargästerna finns Marcus Rosenlund och Philip Teir. Föreläsningarna är på onsdag kvällar i rum 23 på Arbis.

Många populära kurser inom språk, matlagning och hantverk fortsätter – det mesta är alltså som förr trots ny rektor. Dessutom bollar Nina Malaska mycket med Pia Nybom, biträdande rektor, som har jobbat länge i huset.

– Jag vill spinna vidare på det som tidigare rektorer och personal byggt upp, säger Malaska.
I höst startar också en helt ny verksamhet – den grundläggande utbildningen för vuxna. 

– Det är roligt att få vara med från början och bygga upp det.

Arbis firar 110 år

Överlag känns det spännande och lockande för Nina Malaska att jobba med den fria bildningen.

– När jag funderade på vad jag hade för hobbyer som liten insåg jag att jag har hållit på med det mesta av det som Arbis erbjuder. Det är roligt att få vara en del av det.

Själv är hon anmäld till bukettbindning och tovningskurs under kommande läsår.

– Jag tycker om att jobba med händerna, det är en bra motvikt till kontorsjobbet.
I övrigt handlar fritiden om att umgås med familjen.

– Jag trivs också jättebra på stugan i Österbotten där jag kan gå ner i varv.

I höst ser Nina Malaska ändå mest fram emot att lära sig nytt och komma in i rollen som rektor. Hon är inte heller den enda nya på Arbis – i höst finns många nya ansikten i personalen.

– Det bra att det kommer in nya personer som kan se saker på ett annat sätt och ifrågasätta varför något görs på ett visst sätt.

Malaska vill ändå inte komma in och säga hur saker och ting ska göras, utan vill lära känna personalen och höra deras önskemål.

I höst firar Arbis 110-årsjubileum och sloganen ”Arbis – en plats att växa på, redan i 110 år” kunde beskrivas som en grund för Nina Malaskas filosofi som rektor.

– Arbis är en anrik finlandssvensk institution och det är stora skor som jag kliver in i. Jag vill att Arbis också i fortsättningen ska vara inkluderande och välkomnande – precis som det har varit.

 

Text: Michaela von Kügelgen
 

Du kanske är intresserad av

Lektion i klassrum på Arbis.

Ny grundläggande utbildning för vuxna

Publicerad:
En grupp av människor.

Arbis är ett ”safe space”

Publicerad: