Helsingfors stad utvidgar den svenskspråkiga lekparksverksamheten

Från och med januari 2025 erbjuder Helsingfors stad svenskspråkig lekparksverksamhet under vardagar för spädbarns- och barnfamiljer i fler lekparker än tidigare. Verksamheten är kostnadsfri.
Illustration med barn som bygger klossar inomhus i en lekpark.
Alla som är hemma med bebis eller ett lite större barn under vardagar är välkomna att delta i verksamheten.

Den svenskspråkiga lekparksverksamheten arrangeras inomhus i olika lekparker runtom i staden. Verksamheten erbjuder mötesplatser för baby- och barnfamiljer. Ingen anmälan krävs och det kostar inget att delta.

Den svenskspråkiga lekparkverksamheten ordnas i följande lekparker:

Tidtabellen för den svenskspråkiga lekparkverksamheten finns på lekparkernas och familjehusens egna webbsidor. Verksamheten består bland annat av lek, rörelse, sång och ramsor. 

"Vi utformar verksamheten efter familjernas behov”

Det är socialhandledarna Jessica Kullström och Anna Malmström-Forell som står för den svenskspråkiga lekparksverksamheten i stadens lekparker.

Till skillnad från sina finskspråkiga kollegor kommer de inte att arbeta vid samma lekpark dagligen. Istället ordnar de verksamhet i olika lekparker för att kunna erbjuda verksamhet i närområdet för så många barnfamiljer som möjligt.

 

Anna Malmström-Forell och Jessica Kullström.
Anna Malmström- Forell och Jessica Kullström kommer bland annat att ordna svenskspråkig och tvåspråkig verksamhet i lekparken Ramsan i Ode.

”Verksamheten utformas enligt familjernas önskemål och behov. Det ordnas baby- och familjeträffar med olika program och teman, rörelsegrupper samt musiklek”, säger Anna Malmström-Forell.

Anna Malmström-Forell har redan tidigare arbetat med svenskspråkig och tvåspråkig lekparkverksamhet i en mindre skala. Nu utvidgas denna verksamhet ytterligare. Under det kommande året kommer staden att utvärdera hur väl verksamheten fungerar och var.

Jessica Kullström poängterar att vem som helst är välkommen att delta i den svenskspråkiga verksamheten, också personer som är intresserade av att lära sig mer svenska eller som kanske inte talar svenska

”Alla är välkomna med i verksamheten oberoende av bakgrund och språk. Verksamheten är också en möjlighet att få öva svenska i en trygg miljö”, säger hon.