Helsinki osallistuu yhteiseen tapahtumahakuun vuoden 2025 naisten jalkapallon EM-turnauksen järjestämiseksi Pohjoismaissa

Helsingin kaupunginhallitus päätti 26. syyskuuta, että Helsinki osallistu Pohjoismaiden yhteiseen hakuun naisten jalkapallon EM-turnauksen järjestämiseksi 2025.
Jalkapalloaiheinen kuvituskuva.

Kaupunginhallitus päätti 26. syyskuuta kokouksessaan, että Helsinki on mukana Pohjoismaiden yhteisessä haussa UEFA Women’s EURO 2025 -jalkapalloturnauksen järjestämiseksi Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan jalkapalloliitot hakevat yhdessä järjestettäväkseen vuoden 2025 naisten jalkapallon EM-turnausta. Turnauksen mahdollisiksi isäntäkaupungeiksi Pohjoismaiden yhteisessä haussa on määritelty Helsingin lisäksi Tampere, Tukholma, Göteborg, Kööpenhamina, Odense, Oslo ja Trondheim.

Helsinki on toiminut säännöllisesti suurten urheilu- ja liikuntatapahtumien isäntäkaupunkina. Kansainväliset tapahtumat kasvattavat Helsingin tunnettuutta kotimaassa ja maailmalla, tuovat matkailutuloja sekä vilkastuttavat elinkeinoelämää. Lisäksi urheilutapahtumilla on tutkimusten mukaan vaikutusta urheilun harrastamisen määrän kasvuun.

Arvioidut kustannukset Helsingin järjestelyihin liittyvien velvoitteiden osalta ovat 1 145 000 euroa vuosina 2024–2025. UEFA päättää kisajärjestäjän tai kisajärjestäjät tammikuussa 2023.

Lausunto Kaartin maneesin suojeluesityksestä

Kaupunginhallitus antoi lausunnon Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle Kasarmikatu 15:ssä sijaitsevan Kaartin maneesin suojeluesityksestä ja Museoviraston ehdottamista suojelumääräyksistä.

Kaupunginhallitus pitää Kaartin maneesin suojeluesitystä perusteltuna ja katsoo, että rakennuksen suojeleminen rakennusperintölain nojalla turvaa kohteen kulttuurihistorialliset ja rakennustaiteelliset arvot. Sen sijaan rakennuksen 1950-luvun laajennusosan tai sen katujulkisivun suojelun tarve on kaupunginhallituksen mukaan tarkoituksenmukaisinta tutkia asemakaavoituksen yhteydessä siinä vaiheessa, kun Kaartin maneesin tulevasta käytöstä on enemmän tietoa ja tarkempia suunnitelmia.

Punatiilinen Kaartin maneesi rakennettiin vuonna 1877 Tähtitorninvuoren rinteeseen ratsu- ja jalkaväen harjoitustilaksi. Rakennuksen omistaa Suomen valtio, hallinnollisena edustajanaan Senaatti-kiinteistöt.

Lisäksi kaupunginhallitus vahvisti avustuskriteerit kaupunginhallituksen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen sekä sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan avustuksille vuodelle 2023. Yleisperiaatteena on, että avustuksen piiriin hyväksyttävän toiminnan tulee tukea voimassa olevan kaupunkistrategian ja kaupunginvaltuuston hyväksymän lakisääteisen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen suunnitelman tavoitteiden toteutumista.

Kaikki kaupunginhallituksen kokouksen päätökset ovat luettavissa päätöstiedotteet-sivulla. Päätöstiedote on luettavissa siihen saakka, kun pöytäkirja ilmestyy. Kaupunginhallituksen pöytäkirjat ovat luettavissa täällä.

Kuva: Aki Rask