Helsingfors deltar i den gemensamma evenemangsansökan om att arrangera fotbollsturneringen UEFA Women’s EURO 2025 i Norden

Helsingfors stadsstyrelsen beslutade att Helsingfors deltar i evenemangsansökan om UEFA Women's EURO 2025 i Norden
Jalkapalloaiheinen kuvituskuva.

Helsingfors stadsstyrelse beslutade vid sitt sammanträde den 26 september att Helsingfors deltar i en samnordisk ansökan om att arrangera fotbollsturneringen UEFA Women's EURO 2025 i Finland, Sverige, Norge och Danmark.

Fotbollsförbunden i Finland, Sverige, Norge och Danmark ansöker om att arrangera EM-turneringen i fotboll för damer 2025 tillsammans. Utöver Helsingfors nämns Tammerfors, Stockholm, Göteborg, Köpenhamn, Odense, Oslo och Trondheim i ländernas gemensamma ansökan som eventuella värdstäder för turneringen.

Helsingfors har regelbundet varit värdstad för stora idrotts- och motionsevenemang. Internationella evenemang ökar Helsingfors välkändhet både i hemlandet och utomlands, medför turistinkomster och stimulerar näringslivet. Dessutom har idrottsevenemang enligt undersökningar inverkan på ökningen i antalet idrottsutövare.

Kostnaderna för de förpliktelser som hänför sig till arrangemangen i Helsingfors uppskattas uppgå till 1 145 000 euro åren 2024–2025. UEFA väljer turneringsarrangören eller turneringsarrangörerna i januari 2023.

Utlåtande om förslaget att skydda Gardesmanegen

Stadsstyrelsen gav sitt utlåtande till Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland om förslaget att skydda Gardesmanegen på Kaserngatan 15 och om Museiverkets förslag till skyddsbestämmelser.

Stadsstyrelsen anser att förslaget att skydda Gardesmanegen är motiverat och att skyddandet av byggnaden med stöd av lagen om skyddande av byggnadsarvet tryggar objektets kulturhistoriska och arkitektoniska värden.

Däremot anser stadsstyrelsen att det är ändamålsenligast att undersöka behovet att skydda byggnadens utbyggnadsdel från 1950-talet och dess fasad mot gatan först i samband med detaljplanläggningen, när det finns mer information och noggrannare planer om Gardesmanegens framtida användningsändamål.

Gardesmanegen byggdes 1877 i rött tegel i Observatoriebergets sluttning som övningsutrymme för kavalleri och infanteri. Byggnaden ägs av Finlands stat och förvaltas av Senatsfastigheter.

Dessutom fastställde stadsstyrelsen bedömningskriterierna för stadsstyrelsens understöd för främjande av välfärd och hälsa samt social-, hälsovårds- och räddningssektorns understöd 2023.

Stadsstyrelsens alla beslut kan läsas på finska på sidan med beslutsmeddelanden (på finska). Beslutsmeddelandet är tillgängligt tills protokollet publiceras. Stadsstyrelsens protokoll kan läsas här (på finska).

Bild: Aki Rask