Helsinki-päivänä 12. kesäkuuta 2022 jaettiin jo perinteeksi muodostuneet liikunta- ja kulttuuripalkinnot omilla aloillaan ansioituneille urheilijoille ja taiteilijoille. Vuoden helsinkiläisurheilijan palkinnon sai telinevoimistelija Emil Soravuo ja vuoden kulttuuripalkinto ojennettiin Red Nose Company -teatteriryhmän Timo Ruuskaselle ja Tuukka Vasamalle.
Urheilijapalkinnot telinevoimistelulle, purjehdukselle, painille ja jalkapallolle
Emil Soravuo on valittu vuoden 2022 helsinkiläisurheilijaksi. Helsinki-päivänä palkitaan myös vuoden nuori helsinkiläinen urheilija, vuoden helsinkiläinen valmentaja sekä vuoden helsinkiläinen urheiluseura.
Emil Soravuo voimisteli pronssille telinevoimistelun MM-kisojen permantofinaalissa Japanissa vuoden 2021 lopulla. Suomalaisten edellinen telinevoimistelun MM-mitali on vuodelta 1997, ja Soravuon mitali on Suomen kaikkien aikojen ensimmäinen MM-permannolta. Vuoden helsinkiläisurheilija saa 10 000 euron stipendin.
Vuoden nuoreksi helsinkiläiseksi urheilijaksi valittiin tänä vuonna kaksi urheilijaa, purjehtijat Ronja Grönblom ja Veera Hokka. Nuori purjehtijakaksikko teki läpimurron lajinsa huipulle sijoittumalla Omanissa vuoden 2021 lopulla järjestetyissä MM-regatassa neljänneksi. Grönblom ja Hokka purjehtivat olympialuokassa 49er FX ja jäivät aiemmin vain niukasti ulos Tokion olympialaisista. Vuoden nuoren helsinkiläisen urheilijan stipendi on 2 500 euroa. Grönblom ja Hukka jakavat palkintostipendin.
Painimaajoukkueen olympiavalmentaja Juha Lappalainen on vuoden helsinkiläinen valmentaja. Lappalainen vastaa kreikkalais-roomalaisen painin kärkiurheilijoiden laadukkaasta valmentautumisesta sekä kotiharjoittelussa että leireillä. Lappalainen vaikuttaa tällä hetkellä Suomen parhaiden ja kansainvälisesti erinomaisesti menestyneiden painijoiden valmennuksessa (mm. Arvi Savolainen, Elias Kuosmanen). Vuoden helsinkiläinen valmentaja palkitaan 2 500 euron stipendillä.
Vuoden 2022 helsinkiläinen urheiluseura on Pallo-Pojat Juniorit ry. Jalkapalloseura on kyennyt kasvattamaan jäsenmääräänsä 14 prosentilla haastavana korona-aikana ja samanaikaisesti kehittänyt määrätietoisesti harjoitusolosuhteitaan esimerkiksi Jätkäsaaren kuplahallilla. Seura on korona-aikana ottanut digiloikan, kehittänyt etäyhteydenpitoa vanhempiin sekä järjestänyt muun muassa valmennusta ja koulutuksia etänä. Seura haastaa menestyksessä muut Helsingin huippuseurat aina B-junioreihin asti. Vuoden helsinkiläinen seura palkitaan 5 000 euron stipendillä.
Pääkuva: Vuoden 2022 helsinkiläisurheilija on Emil Soravuo. Suomen Voimisteluliitto / Pinja Tavasti.
Vuoden kulttuuripalkinto Tuukka Vasamalle ja Timo Ruuskaselle
Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta myöntää vuosittain 15 000 euron kulttuuripalkinnon helsinkiläiselle taiteilijalle tunnustuksena merkittävistä taiteellisista ansioista tai merkittävästä työstä Helsingin kulttuurielämän hyväksi. Tänä vuonna palkinnon jakaa poikkeuksellisesti kaksi taiteilijaa, Tuukka Vasama ja Timo Ruuskanen.
Kulttuuripalkinnon saivat Red Nose Companyn Tuukka Vasama (vas., klovni Mike) ja Timo Ruuskanen (oik., klovni Zin). Red Nose Company / Cata Portin.
Vasama ja Ruuskanen vetävät vuonna 2005 perustettua klovnerian vaikutteista ammentavaa Red Nose Company -teatteriryhmää. Se on sittemmin laajentunut näyttelijöitä ja muita taiteilijoita työllistäväksi tuotteliaaksi toimijaksi Helsingissä, ja kiertuetoiminnan myötä esityksistä pääsevät nauttimaan myös taiteen ystävät muualla Suomessa. Palkinnon perustelujen mukaan ryhmän esitykset ovat ainutlaatuinen yhdistelmä vuorovaikutteista ammattiteatteria, yllätyksellistä musiikkia ja ajankohtaisia teemoja. Vasama ja Ruuskanen ovat tulleet tunnetuiksi muokkaamalla klassikoista tragikoomisia ja uusia näkökulmia avaavia tulkintoja. Teatterin ohjelmistossa on esityksiä niin aikuisille kuin lapsille, ja myös ryhmän uusin, Kansallisteatterin kanssa yhteistyössä luotu Aleksis Kivi -esitys, on herättänyt katsojissa laajaa suosiota.
Vuoden taiteilijapalkinnot, kukin arvoltaan 5 000 euroa, myönnetään eri taiteenaloja edustaville helsinkiläisille taiteilijoille. Tänä vuonna palkittiin kolme taiteilijaa ajankohtaisesta ja merkittävästä työstä taiteen parissa: muusikko-runoilija Matti Salo sekä tanssija-koreografit Katja Lundén ja Leena Harjunpää.
Matti Salo, taiteilijanimeltään Asa, on voimakas lähiöiden ääni ja itäisten kaupunginosien nuoremman väestön tuntoja ilmentävä monipuolinen muusikko, rap-kulttuurin kehittäjä, musiikintekijä ja eri yhtyeiden johtohahmo. Hän luotsaa omaa Roihis Musica -levy-yhtiötään, joka julkaisee myös muiden artistien tuotantoa kehittäen taidemuotoa ja antaen tilaa uusille tekijöille.
Katja Lundén on rajoja rikkova flamenco-tanssija ja koreografi, joka yhdistää teoksissaan suomalaisuuden ikoneita ja suomalaisuuteen yhdistettyjä piirteitä tuliseen flamencoon. Hän on Katja Lundén Companyn taiteellinen johtaja, joka tuottaa vuosittain uusia teoksia niin Helsinkiin kuin kiertueille. Lundénin monitaideteoksissa yhdistyy mm. flamenco, nykytanssi ja uudenlainen musiikkiteatteri, ja teokset ovat kiertäneet myös kansainvälisillä teatteri- ja tanssifestivaaleilla.
Vuoden kolmannen taiteilijapalkinnon saanut Leena Harjunpää on toiminut koreografina ja esiintyjänä laajasti esittävän taiteen kentällä. Hän luotsaa myös 2014 perustettua Leena Harjunpää Co. -ryhmää. Harjunpään teosten tavaramerkkinä on liikkeen yhdistäminen visuaalisiin, teatterimaailmasta tuttuihin ja osin koomisiinkin elementteihin luoden kuitenkin syvälle luotaavan katsauksen ihmisyyden ja sosiaalisten rakenteiden ytimeen. Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan palkintoperustelujen mukaan Harjunpään teokset käsittelevät tyylikkäästi erilaisia ajan ilmiöitä. Hän on tuottelias ja kekseliäs tanssitaiteilija, joka yhdistää nykytanssia ja muita taiteenlajeja vaivattomasti.