Helsinki selvittää alueellisia eroja kaupunkilaisten terveydessä ja hyvinvoinnissa

Helsingin kaupunki käynnistää yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa hankkeen, jossa kerätään uudenlaista terveyteen liittyvää alueellista tietoa. Tällä tiedolla vahvistetaan entisestään helsinkiläisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen suunnittelua ja resursointia.
Joukko sauvakävelijöitä kadulla Helsingissä
Sairastavuuden ja kansantautien yleisyydessä on merkittävää vaihtelua Helsingin peruspiirien välillä. Helsingin kaupunki käynnistää yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa hankkeen, jossa kerätään uudenlaista terveyteen liittyvää alueellista tietoa. Kuva: Julia Kivelä/Helsinki Partners

Helsingin kaupunki kutsuttiin mukaan Bloomberg-säätiön rahoittamaan Partnership for Healthy Cities -yhteistyöverkostoon vuonna 2019. Verkoston kaupungit ovat sitoutuneet ehkäisemään tarttumattomia sairauksia, kuten syöpää, sydän- ja verisuonitauteja ja diabetesta sekä loukkaantumisia vaikuttamalla elintapoihin ja -ympäristöihin. Jäsenkaupungit valitsevat vuosittain oman kehittämiskohteensa tarttumattomien tautien vähentämiseksi, jonka toteuttavat yhteistyössä Maailman terveysjärjestö WHO:n ja Vital Strategies -terveysjärjestön kanssa. Verkoston kaupunkeja tukee Bloomberg Philanthropies -säätiö.

Erot elintavoissa selittävät huomattavan osan väestöryhmien välisistä hyvinvointi- ja terveyseroista. Sairastavuuden ja kansantautien yleisyydessä on merkittävää vaihtelua Helsingin peruspiirien välillä. Tänä vuonna Helsinki hyödyntää omassa hankkeessaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) keräämää uutta ja ainutlaatuista terveyteen liittyvää tietoa ymmärtääkseen paremmin kaupunkilaisten hyvinvointia ja alueellisia terveyseroja. 

– Jokaisen helsinkiläisen tulee voida elää hyvää elämää, siksi hankkeesta saamamme uusi tieto on ensiarvoisen tärkeää. Yhteistyö Partnership for Healthy Cities -verkoston kanssa vahvistaa mahdollisuuksiamme onnistua tavoitteissamme oppimalla muilta kaupungeilta, Helsingin pormestari Juhana Vartiainen sanoo. 

THL on saanut yhteistyösopimuksen kautta käyttöönsä yritysten ja järjestöjen tietoja tekemällä yhteistyötä suurten ruokakauppojen, urheilujärjestöjen, kuntosaliketjujen, chat-keskusteluoperaattoreiden ja maksuhäiriöorganisaation kanssa. THL tuottaa Helsingin kaupungille jalostettuja analyysejä heidän tiedoistaan yhdessä jo olemassa olevien Helsingin alueellisten tietojen kanssa. 

Tietoja kerätään ja päivitetään säännöllisesti seuraavista aiheista:

  • Elintarvikkeiden myyntitiedot
  • Maksuhäiriömerkinnät
  • Liikunnan harrastus- ja kilpalisenssin omaavat henkilöt
  • Tietoa nuorten käymistä keskusteluista Mieli ry:n Sekaisin -chatissa
  • Alueelliset vahvuudet ja kehittämiskohteet, johon kerätään tietoja eri lähteistä

Aineisto mahdollistaa ikäryhmä- ja osa-alueanalyysin tekemisen kaupungista ja on siksi tärkeä väline tutkittaessa eriytymistä Helsingissä. Kerättyä ja koottua tietoa analysoidaan perusteellisemmin, jotta Helsingistä saadaan parempaa tietoa asuinalue-eroista. Segregaation ehkäisy on yksi Helsingin kaupunkistrategian 2021–2025 tavoitteista. 

– Palvelujärjestelmän ulkopuolelta kerätty uusi ja ainutlaatuinen tieto ja siitä kehitettävä seurantamalli tuo tärkeän lisän hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen suunnitteluun ja resursointiin, sanoo johtava asiantuntija Tommi Sulander kaupunginkansliasta.

 

Partnership for Healthy Cities on arvostettu maailmanlaajuinen verkosto, johon kuuluu 70 kaupunkia, jotka ovat sitoutuneet ehkäisemään tarttumattomia sairauksia ja vammoja uusilla käytännöillä ja interventioilla. Verkosto toimii Bloomberg Philanthropiesin tukemana ja yhteistyössä WHO:n ja maailmanlaajuisen terveysjärjestön Vital Strategiesin kanssa. 

Lisätietoja:
Partnership for Healthy Cities -yhteistyö(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
cities4health.org(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
partnershipforhealthycities.bloomberg.org/ (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)