Helsinki tekee eurooppalaista yhteistyötä julkisten hankintojen vastuullisuuden parantamiseksi

Helsinki on viime vuosina panostanut hankintojensa vastuullisuuteen ja kestävyyteen. Vastuullisuuden eri näkökulmia, kuten kiertotalous, haitallisten aineiden vähentäminen ja ilmastonmuutoksen hillintä, otetaan entistä paremmin huomioon kaupungin hankinnoissa. Vastuullisten hankintojen hyviä käytäntöjä, esimerkkejä ja myös haasteita jaetaan myös EU-komission Big Buyers Working Together -hankkeessa, jonka aktiivinen jäsen Helsinki on.
Päiväkoti Soittaja Kannelmäessä.
Big Buyers Working Together -hankkeen vuosikokous järjestettiin Helsingissä maaliskuussa. Kokouksen ohjelmaan kuului tutustuminen Helsingin ensimmäiseen Joutsenmerkittyyn palvelurakennukseen päiväkoti Soittajaan Kannelmäessä. Kuva: Sakari Röyskö

Helsingissä järjestettiin maaliskuussa EU-komission Big Buyers Working Together -hankkeen vuositapaaminen, jonka teemana oli vastuulliset hankinnat. Helsinki on toiminut vuosia hankkeen aktiivisena jäsenenä, muun muassa sen päästöttömien työmaiden ryhmässä, sähköisten raskaiden ajoneuvojen ryhmässä sekä kiertotalousrakentamisen ja sosiaalisen vastuullisuuden ryhmissä.

– Hankkeen tavoitteet tukevat hyvin kaupungin omille hankinnoilleen hankintastrategiassaan asettamia tavoitteita. Lisäksi eurooppalainen yhteistyö on Helsingille oleellinen väylä oppia muilta hankintayksiköiltä kestävien hankintojen toteutustavoista, sanoo Helsingin hankintajohtaja Jorma Lamminmäki.

Helsingin esimerkit ympäristömerkitystä rakentamisesta ja kiertotalouden hyödyntämisestä kiinnostivat vieraita

Helsingin opit ja kokemukset vastuullisista ja kestävistä hankinnoista kiinnostavat hankkeeseen osallistuvia julkisia toimijoita muualta Euroopasta. Osana tapaamista vieraille esiteltiinkin kohteita, joiden hankinnoissa, suunnittelussa ja rakentamisessa on huomioitu vastuullisuuden eri näkökulmia, kuten kiertotalous, haitallisten aineiden vähentäminen, luonnon monimuotoisuus sekä ilmastonmuutoksen hillintä ja sopeutuminen.

– Helsingissä hankintojen vastuullisuus näkyy hankintastrategiasta hankintojen toteutukseen ja seurantaan asti varsin kattavasti. Viime vuosina hankinta-asiantuntijoiden osaaminen ja omistajuus vastuullisuuskysymyksistä on myös kasvanut merkittävästi, sanoo kategoriapäällikkö Satu Turula.

– Halusimme antaa kohdevierailujen kautta mahdollisimman konkreettisia esimerkkejä kestävien hankintojen toteuttamisesta sekä tuoda esille myös haasteita, joita projektien toteuttamiseen on liittynyt, sanoo Lamminmäki.

Vierailijat tutustuivat muun muassa Helsingin ensimmäiseen Joutsenmerkittyyn palvelurakennukseen, päiväkoti Soittajaan Kannelmäessä. Vuonna 2024 avautuneessa 224 lapsen päiväkodissa kiinnitetään erityistä huomiota energiatehokkuuteen ja ympäristöystävällisyyteen talon valmistuksen, käytön ja mahdollisen loppukierrätyksen aikana. Joutsenmerkityissä taloissa pidetään tavallistakin tarkemmin silmällä sitä, ettei rakentamisessa käytetä ympäristölle tai terveydelle vaarallisia aineita. Lisäksi luonnonvalon määrälle sisätiloissa on tiukat vaatimukset.

Lisäksi vierailijat kävivät tutustumassa Suomen ensimmäiseen lähes täysin kierrätysmateriaaleista rakennettuun pysyvään rakennukseen Mustikkamaalla. Closing Loops on Aalto-yliopiston Helsingin kaupungille suunnittelema kierrätysmateriaaleja hyödyntävän varastokonsepti, jonka rakennusmateriaalit ovat perustuksia lukuun ottamatta uudelleenkäytettyjä. Rakennuksessa on hyödynnetty muun muassa vanhan Helsingin pääpostin ikkunoita ja Malmin lentoasemalta saatuja julkisivutiiliä.

Helsinki on ollut Big Buyers Working Together -hankkeen aktiivinen jäsen kaikilla sen kolmella kaudella vuodesta 2019 lähtien. Tänä vuonna oli Helsingin vuoro toimia myös vuositapahtuman isäntänä ensimmäistä kertaa.

Sinua voisi kiinnostaa