Helsinki tukee hautomo-ohjelmassa terveysalan yritysten innovaatioiden kasvua

Kymmenen terveyden ja elämäntieteiden alalla toimivaa startupia ja tiimiä on valittu mukaan Health Incubator Helsinki -yrityshautomoon. Neljättä kertaa järjestetty haku keräsi yhteensä 29 hakemusta Suomesta ja ympäri maailmaa.
Kuvassa nostetaan pinseteillä lääketieteellistä näyteputkea laatikosta
Health Incubator Helsinki -yrityshautomo-ohjelma keskittyy yksinomaan terveysalan yrityksiin ja tarjoaa tiimeille tukea jopa kolmen vuoden ajan. Kuva: Keksi Agency/Helsinki Partners

Health Incubator Helsinki on yrityshautomo-ohjelma, joka tukee tutkimuksissa syntyvien innovaatioiden kaupallistamista ja kasvua kohti menestyvää yritystoimintaa. Ohjelma on Pohjoismaissa ainutlaatuinen paitsi painotukseltaan, myös kestoltaan: Health Incubator Helsinki keskittyy yksinomaan terveysalan yrityksiin ja tarjoaa tiimeille tukea jopa kolmen vuoden ajan.

Ohjelman neljänteen, huhtikuussa 2023 käynnistyneeseen ohjelmaan haki yhteensä 29 yritystä ja tiimiä lukuisilta eri terveyden aloilta. Valtaosa hakemuksista saapui Suomesta, mutta ohjelma keräsi kiinnostusta myös muun muassa Tanskasta, Saksasta ja Pakistanista. 

Health Incubator Helsinkiin valittiin haastatteluiden jälkeen seuraavat kymmenen tiimiä: AarogyaAI, Ai2Ai Oy, Auxcuro Inc, Cardiolyse, ClickPET, CorFlux, HATO Medical Technologies, MEDIVERSE, R2therapies Oy ja SIR Analytics. 

– Painotimme valinnassa erityisesti yrityksen kasvumahdollisuuksia, tiimin omistautuneisuutta ja liikeidean skaalautuvuutta kansainvälisille markkinoille, ohjelman vetäjä, Christian Lardot kertoo.

Pitkäkestoista mentorointia ja neuvontaa

Business Helsingin ja Helsingin yliopiston perustama Health Incubator Helsinki tarjoaa pitkäaikaista tukea aina yritysten tarpeisiin räätälöidystä mentoroinnista ja neuvonnasta laajoihin verkostoitumismahdollisuuksiin saakka. Tiimit saavat käyttöönsä myös toimiston ja yhteistyöskentelytilan Meilahden sairaala- ja kampusalueelta, Helsingissä sijaitsevasta Terkko Health Hubista. Ohjelmaan osallistuminen on pientä toimistovuokraa lukuun ottamatta maksutonta.

Uusien Health Incubator Helsinki -yritysten ja -tiimien ohjaus alkaa kahden kuukauden mittaisella, tuotteen ja palvelun kehittämiseen sekä rahoituksen hankkimiseen keskittyvällä perehdytyksellä. Perehdytysjakson jälkeen siirrytään yksilöllisen tuen tarjoamiseen.

– Asiakaskyselyidemme perusteella ohjelmassamme on arvokkainta juuri rahoituksen hankkimiseen liittyvä neuvonta, vertaistuki sekä kontaktit sijoittajiin ja terveysalan asiantuntijoihin, Lardot sanoo.

Nousevat trendit näkyvät uusien tiimien liikeideoissa 

Kymmenen uuden startupin ja tiimin ansiosta Health Incubator Helsinki -ohjelman yritykset kehittävät nyt entistä monipuolisemmin uusia konsepteja ja teknologioita niin tutkimusyhteisön kuin loppukäyttäjien ja terveydenhuollon ammattilaisten tarpeisiin. Mukaan valittujen yritysten toiminnassa korostuvat myös alan nousevat trendit: tekoäly, telelääketiede, biodata ja yksilöllistetty lääketiede.

– Odotamme innolla, että pääsemme tukemaan yritysten kasvusuunnitelmia, Lardot sanoo.

– Haluamme myös kannustaa startupeja ja tutkijoita olemaan meihin yhteydessä, sillä etsimme jatkuvasti uusia, kasvuhakuisia yrityksiä. Seuraava haku ohjelmaan avataan maaliskuussa 2024, hän lisää. 

Helsingille on tärkeää tukea innovatiivista, terveyttä edistävää yritystoimintaa. Tavoitteena on olla Euroopan paras alusta uudelle liiketoiminnalle vuoteen 2025 mennessä. Helsingissä onkin käytössä kaupungin kokoinen kokeilualusta innovaatioiden testaamiseen, kehittämiseen, pilotointiin ja skaalaamiseen.