Helsinki vuokraa kioskipaikkoja vuosiksi 2023–2029

Helsingin yleisillä alueilla olevien vapautuneiden kioskipaikkojen vuokrasopimusten kilpailutus alkaa tiistaina 21. helmikuuta 2023. Yritykset voivat osallistua kioskipaikan hakemiseen kaikille avoimessa verkkohuutokaupassa.
Kaupunki vuokraa muun muassa puistoissa ja aukioilla sijaitsevia kioskipaikkoja yritysten käyttöön.  Kuva: Lauri Hänninen
Kaupunki vuokraa muun muassa puistoissa ja aukioilla sijaitsevia kioskipaikkoja yritysten käyttöön. Kuva: Lauri Hänninen

Kaupunki vuokraa 11 kioskipaikkaa eri puolilta Helsinkiä verkkohuutokaupassa tehtyjen hintatarjousten perusteella. Vuokrasopimus oikeuttaa vain kioskipaikkaan eikä siihen sisälly kioskirakennusta.Kioskipaikkojen vuokra-aika on 1.5.2023–31.12.2029, ja vuokrasopimukset ovat ympärivuotisia. 

Kaikkien tarjouskohteiden huutokaupat järjestetään 21.2.–7.3.2023 välisenä aikana. Vuokrattavat paikat ja vuokrasopimusehdot esitellään kilpailutuksen alkaessa Huutokaupat.com-sivuilla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun). Kioskipaikkojen lopullinen vuokra muodostuu kunkin alueen vähimmäisvuokran ja huutokaupassa tehtyjen tarjousten perusteella. Huutokaupassa tarjotaan kuukausivuokraa.

Kaupunkiympäristölautakunnan päätös kioskipaikkojen kilpailuttamisesta tähtää kioskiyrittäjien tasavertaiseen kohteluun. Kilpailutuksen myötä myös uusien toimijoiden on mahdollista tulla markkinoille. Huutokauppa on kaikille avoin ja läpinäkyvä tapa osallistua tarjouskilpailuun, sillä korkein tarjous näkyy alustalla reaaliaikaisesti.

Helsingissä lukuisia muita kioskiyrittämisen mahdollisuuksia

Kilpailutuksessa olevien kioskipaikkojen lisäksi kaupunki tarjoaa myös muita kioskiyrittämisen mahdollisuuksia.

Ketterät kioskit eli niin sanotut ruokarekat ovat yksi esimerkki kioskiyrittämisen muodoista. Niillä ei ole pysyvää myyntipaikkaa, vaan yritykset saavat käyttöoikeuden joko ydinkeskustan määrätyille kauppapaikoille tai vapaammin keskustan ulkopuolelle. Ketterillä kioskeilla on kiinteä hinnoittelu, joka perustuu joko vuosittaiseen tai kuukausittaiseen sopimukseen.

Kaupunki vuokraa yritysten käyttöön myös maauimaloiden, uimarantojen ja liikuntapaikkojen kioskeja sekä kirjastojen ja kulttuuritalojen kahviloita ja kioskeja. Lisätietoja antaa kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala. Lisäksi kaupunki vuokraa omistamiaan liiketiloja, kuten lippakioskeja, yritysten käyttöön.

Yrittäjät voivat kysyä tähän kioskipaikkojen kilpailutukseen liittyvistä asioista sähköpostitse ulkoilma@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman).