Helsingfors hyr ut kioskplatserna för 2023–2029

Konkurrensutsättningen av hyresavtal för lediga kioskplatser belägna på Helsingfors stads allmänna områden börjar den 21 februari 2023. Företagen kan delta i ansökan om kioskplats i en nätauktionsom är öppen för alla.
Staden hyr ut kioskplatser på allmänna gatu-och parkområden till företag.  Bild: Lauri Hänninen
Staden hyr ut kioskplatser på allmänna gatu-och parkområden till företag. Bild: Lauri Hänninen

 

Helsingfors stad hyr ut 11 kioskplatser i en nätauktion på basis av prisanbud. Kioskplatserna är belägna runt om i staden och de hyrs ut för avtalsperioden 1 maj 2023–31 december 2029. Hyresavtalen gäller för 12 månader och hyra betalas under hela avtalstiden. Hyresavtalet berättigar endast till förfogande över markområdet och omfattar inte kioskbyggnader. Hyresgästen ansvarar själv för att en kiosk hämtas till platsen.

Auktionerna för alla anbudsobjekt ordnas under perioden 21.2.–7.3.2023. Kioskplatserna och hyresavtalsvillkoren presenteras i början av konkurrensutsättningen på Huutokaupat.com(Länk leder till extern tjänst). Den slutgiltiga hyran för kioskplatserna bildas utifrån minimihyran för varje enskilt område och anbuden som lämnas i auktionen. Företagarna ska lämna anbud på månadshyra i auktionen.

Syftet med konkurrensutsättningen av kioskplatserna är att kioskföretagarna ska bemötas jämlikt. Auktionen är öppen för alla och genom konkurrensutsättningen får även nya aktörer möjlighet att komma in på marknaden. Auktionen är ett transparent sätt att delta i anbudsförfarandet eftersom det högsta anbudet anges i forumet i realtid.

Många andra möjligheter för kioskföretagssamhet i Helsingfors

Förutom kioskplatserna som omfattas av den egentliga konkurrensutsättningen erbjuder staden även andra möjligheter för kioskverksamhet.

Smidiga kiosker, det vill säga motorfordon lastade med mat, är exempel på olika former av kioskverksamhet. De har inte permanenta försäljningsställen utan företagen får rätt att använda bestämda försäljningsställen i centrum eller friare utanför centrum. De smidiga kioskerna har fasta priser som baserar sig antingen på ett årsavtal eller ett månadsavtal.

Staden hyr även ut kiosker i anslutning till utesimhallar, badstränder och idrottsplatser samt caféer och kiosker i bibliotek och kulturhus. Närmare information ger sektorn för kultur och fritid. Dessutom hyr staden ut affärslokaler som staden äger, till exempel kepskiosker till företag.

Företagarna kan ställa frågor om konkurrensutsättningen av kioskplatser per e-post ulkoilma@hel.fi(Länk öppnar standardprogram för e-post).