Kaksikymmentä innokasta nuorta on aloittanut Helsingin kaupungin ja Pääkaupunkiseudun 4H-yhdistyksen yhteistyössä toteuttamassa kesäyrittäjyysohjelmassa. Siinä kaupunki tarjoaa nuorille yrittäjille toiminnan käynnistämiseen 300 euron arvoisen yrityssetelin ja 4H-yhdistys yrittäjyyskoulutusta ja oman yrittäjämentorin. Nuoret yrittäjät toivovat kesäyrittäjyysohjelmasta työkokemusta ja hyödyllisiä verkostoja.
Helsingin kaupunki on tarjonnut jo useampana vuonna 15–29-vuotiaille yrittäjähenkisille nuorille mahdollisuuden tutustua työelämään kesäyrittäjyyden kautta. Pääkaupunkiseudun 4H:n järjestämään 4H-Yrityskesä-ohjelmaan haki tänä keväänä lähes 60 nuorta. Heistä kaksikymmentä pääsee toteuttamaan liikeideaansa.
Kesäyrittäjien valintakriteereissä korostuivat nuorten liikeideat ja innokkuus yrittäjyyttä kohtaan. Aikaisempaa työkokemusta ei vaadittu.
- Toivomme, että ohjelmien myötä yrittäjäksi lähtemisen kynnys madaltuisi ja tästä tulisi nuorille varteenotettava vaihtoehto palkkatyön rinnalle. Monella nuorella on erityisosaamista, joka olisi mahdollisuus tuotteistaa kannattavaksi ja mieluisaksi liiketoiminnaksi, Business Helsingin yritysneuvoja Hannele Kostiainen uskoo.
- Kesäyrittäjyysohjelma antaa positiivisia kokemuksia yrittäjyydestä ja aikaisempina vuosina ohjelmaan osallistuneista nuorista valtaosa jatkaakin yrittäjänä ohjelman jälkeen, Kostiainen lisää.
Vapaus ja mahdollisuus toteuttaa omia haaveitaan kiinnostavat yrittäjyydessä
Nuorten yritysideat ovat syntyneet harrastusten ja omien mielenkiinnon kohteiden innoittamana. Helsinkiläinen Maari Kärmeniemen Langalla-yritys myy virkattuja kukkakimppuja, hattuja ja muita käsitöitä, myös tilaustöinä.
-Sain yritysideani, kun näin somessa virkattuja kukkakimppuja. En ollut nähnyt Suomessa vastaavaa ja halusin kokeilla niiden tekemistä itse, kertoo Kärmeniemi.
Juuso Häyhä harrastaa maasto- ja alamäkipyöräilyä. Harrastus innoitti hänet perustamaan BikeBoost-yrityksen, joka huoltaa polkupyöriä.
-Yrittäjyys on aina kiinnostanut, koska siinä on vapautta vastuun lisäksi. Voisin kuvitella toimivani yrittäjänä myös aikuisena, kertoo Häyhä.
Helsingin kaupunki on tarjonnut tänäkin vuonna yhdelle yrittäjäporukalle tilat kahvilakäyttöön Mustikkamaan Syötävässä puistossa sijaitsevasta punaisesta pirtistä. Kesäkahvilaa pyörittävät kaverukset Aarni Erjanti, Juulia Erjanti, Jaako Perälä ja Jasmin Semmelmayr.
Café Cozy -kahvilassa on tarjolla erikoiskahveja, teetä ja muita juomia sekä makeita ja suolaisia herkkuja. Tuoreet kesäyrittäjät iloitsevat haaveensa toteutumisesta.
-Yrittäjyys ja oma kahvila on ollut meillä haaveena jo pitkään. On mahtavaa päästä toteuttamaan ideoita, kun kesätyöpaikkana on oma yritys. Kesä tuo varmasti monia hyviä oppeja kahvilan pyörittämisestä, mistä on hyötyä jatkossa, kertoo Juulia Erjanti.
Yrittäjyys on ollut haaveena jo pitkään myös muoti- ja tekstiilialaa opiskelevalla Ruu Pakarisella. Hänen Gorecat Design -yrityksensä suunnittelee ja valmistaa vaateita ja asusteita. Pakarinen uskoo, että yrittäjyys on hänelle juuri oikea polku työelämään.
-Halusin päästä testaamaan omaa yritysideaani. Uskon, että saan ohjelman kautta varmuutta yrittäjyyteen ja yritysbrändini rakentamiseen, kertoo Pakarinen.
Kesäyrittäjät saavat koulutusta ja mentorin
Pääkaupunkiseudun 4H järjesti valituille nuorille keväällä koulutuksia, joissa perehdyttiin asiantuntijoiden avustuksella muun muassa liiketoimintasuunnitelmaan, tuotteistamiseen, myyntiin ja verotukseen. 4H-Yrityskesä-ohjelmasta on mahdollisuus kerätä tienistien lisäksi opintopisteitä.
-4H-Yrityskesä-ohjelman koulutuksesta nuoret saivat hyvät perustiedot, joita he pääsevät nyt testaamaan käytännön työssä. Kesän ajan nuorten tukena on myös mentori, jonka puoleen voi kääntyä ongelmatilanteissa, kertoo Pääkaupunkiseudun 4H:n yrityskoordinaattori Hanna Palosuo.
Kesäyrittäjyysohjelman päätöstapahtumaa nuoret juhlistavat yrittäjänpäivän viikolla 4.9. Kaapelitehtaalla järjestettävässä Yritysareena 2024 -tapahtumassa.