Pääkaupunkiseudun 4H-yhdistys ja Helsingin kaupunki mahdollistivat kesällä 2024 yli 20 osallistujalle paikan kesäyrittäjyysohjelmassa, jossa 15–29-vuotiaat nuoret saattoivat kokeilla siipiään itsensä työllistäjinä. Kaupunki tuki ohjelmaan osallistuneita nuoria 300 euron arvoisella kesäyrittäjyyssetelillä. Nuorten ohjaamisesta ja kesäyrittäjyysohjelman toteutuksesta vastasi Pääkaupunkiseudun 4H-yhdistys.
Kesäyrittäjyysohjelma oli onnistunut kokonaisuus. Pääkaupunkiseudun 4H-yhdistyksen yrityskoordinaattori Hanna Palosuo kertoo, että kaikki kesäyrittäjät saivat yritystoimintansa käyntiin ja myytyä tuotteitaan tai palveluitaan.
– Nuoret antoivat kiitosta erityisesti selkeälle ohjaukselle, konkreettiselle tuelle sekä positiiviselle ilmapiirille. Valtaosa nuorista aikoo jatkaa yritystoimintaansa.
Nuorille tarjottiin monipuolisesti yrittäjyyttä ja yhteisöllisyyttä tukevia tapahtumia.
– Alkukoulutuksissa nuoret kokivat hyödyllisimmiksi aiheiksi erityisesti kirjanpidon, verotuksen, markkinoinnin ja myynnin. Kesän aikana he pääsivät myymään tuotteitaan muun muassa pop-up-myyntipisteillä kauppakeskus Iso Omenassa, kertoo Palosuo.
Mahdollisuudet kannustavat yrittäjyyteen
Osallistujille tehdystä kyselystä selviää, että mahdollisuus toteuttaa omia unelmiaan motivoi 83 prosenttia osallistujista yrittäjyyteen. Vaikutusmahdollisuudet omaan työhön motivoivat 83 prosenttia ja mahdollisuus itsensä työllistämiseen puolestaan 74 prosenttia osallistujista.
Juulia Erjanti pääsi toteuttamaan pitkäaikaisensa haaveensa omasta kahvilasta yhdessä kolmen kaverinsa kanssa. Café Cozyksi nimetty kahvila palveli asiakkaita Mustikkamaalla kesä ajan.
– Kesä sujui hyvin mutta myös meni ohi tosi nopeasti. Kahvilan ilmapiiri on todella mukava, ja rakastimme muovata siitä omanlaisemme. Yrittäjyydestä opin, että se on todellakin minun juttuni, Erjanti kertoo.
Juuso Häyhän kesän kohokohtana oli hetki, jolloin hän sai ensimmäisen asiakkaansa. Hänen perustamansa BikeBoost huoltaa polkupyöriä. Hän aikoo jatkaa yrittäjänä myös ohjelman jälkeen.
– Yrittäjyydessä parasta on se, että joka päivä oppii uutta ja pääsee tekemään juuri niitä asioita, jotka itseä kiinnostavat, Häyhä kiteyttää.
Business Helsinki tukee nuoria
Kesäyrittäjyysohjelman lisäksi kaupunki tarjoaa yrittäjyydestä kiinnostuneille alle 30-vuotiaille Nuorten yrittäjyyspolku -valmennusta, joka tukee ja valmistaa yrittäjyyteen, sekä Business Helsingin maksutonta yritysneuvontaa.
– Nuoret näkevät yrittäjyyden varteenotettavana uravaihtoehtona omien unelmien toteuttamiseen. Haluamme tukea heitä, jotta ensiaskeleet yrittäjänä ja työelämässä onnistuvat, kertoo yrittäjyysvalmentaja Maria Korpisalo Business Helsingistä.