HSY kertoo luotettavasti millaista ilmaa hengität juuri nyt siellä missä olet

Ilmanlaatutietoa saa monelta kanavalta helposti ja luotettavasti esimerkiksi hsy.fi/ilmanlaatu –sivuilta.
Ilmanlaatu nyt 01.11.2021 13:00

Ilmanlaatua seurataan mittausasemien ja päivystyksen voimin pääkaupunkiseudulla. Tietoa  ilmanlaadusta saa monelta kanavalta helposti ja luotettavasti esimerkiksi hsy.fi/ilmanlaatu –sivuilta. Sivulla on pääkaupunkiseudun ilmanlaatukartta ja kuvaus ilmanlaatutilanteesta. Kartta kertoo minkälainen ilmanlaatu on juuri nyt siellä, missä asut tai liikut. Se myös ennustaa ilmanlaadun seuraavien 12 tunnin ajalle.

Katupölyaikaan sivua katsellaan jopa 30 000 kertaa. Ilmanlaatutilannetta voi seurata myös metron ja raitiovaunujen näytöiltä.

HSY:llä 11 mittausasemaa

HSY:n ilmansuojeluyksikössä on kymmenkunta ilmanlaatupäivystäjää. Kukin seuraa omalla vuoroviikollaan ilmanlaadun tilannetta ja vastaa päivittäisistä viestintärutiineista. Ilmanlaadun päivystäjän tehtäviin kuuluu myös pitää tarvittaessa yhteyttä viranomaisiin ja vastata media- ja asukasyhteydenottoihin.

- Media kysyy ilmanlaadusta eniten keväällä katupölykauden aikaan, sanoo ilmansuojeluasiantuntijamme ja päivystysrinkiin kuuluva Nelli
Kaski
.

- Asukkaat taas ottavat useimmiten yhteyttä, kun he ovat muuttamassa uudelle asuinalueelle tai kun naapurin puunpolton savut häiritsevät, Nelli kertoo.

Nykyään ilmanlaatu on yleisesti useimmiten hyvä, mutta esimerkiksi vilkasliikenteisissä katukuiluissa ilmanlaatu on usein myös tyydyttävä. Typpidioksidipitoisuudet eivät ole enää niin korkeita kuin päivystyksen alkuaikoina, eivätkä ne ole aiheuttaneet lähivuosina episoditilanteita.

- Katupöly heikentää ilmanlaadun useimmiten huonoksi. Katupölyn pitoisuudet ovat kuitenkin pudonneet merkittävästi. Samoin pölyisten päivien määrä on vähentynyt entisestä, Nelli kertoo.

Viime vuosina pääkaupunkiseudulla ei myöskään ole ollut voimakkaita pienhiukkasepisodeja. Pienhiukkasten pitoisuudet voivat kohota muun muassa muualta tänne kulkeutuvien maasto- tai metsäpalojen savujen vuoksi.

HSY (aiemmin YTV) on mitannut pääkaupunkiseudun ilmanlaatua jo vuodesta 1983 alkaen. Vuonna 1995 pääkaupunkiseudulla oli paha liikenteen pakokaasujen aiheuttama ilmanlaatuepisodi. Tällöin liikenteestä peräisin olevan typpidioksidin pitoisuudet kohosivat useina päivinä erittäin korkeiksi epäedullisten sääolosuhteiden vuoksi. Tähän asti pääkaupunkiseudun ilmanlaatua oli seurattu pääasiassa virka-aikana, mutta episodin myötä virisi tarve tarkkailla ilmanlaatua tarkemmin myös viikonloppuisin ja loma-aikoina.

Lisää aiheesta
Ilmanlaatu nyt

(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Ilmanlaatukartta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Ilmanlaatu ja ilmasto(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kuvakaappaus HSY: Ilmanlaatu nyt