Helsinki kannustaa sähköautoilijoita valitsemaan kitkarenkaat

Talvirenkaiden vaihtaminen on pian ajankohtaista. Helsingin kaupunki kannustaa autoilijoita miettimään talven rengasvalintaa myös ympäristön kannalta. Kitkarenkaat ovat paras valinta kaikissa autoissa muun muassa ilmanlaadun parantamiseksi ja melun vähentämiseksi. Etenkin painavimmissa ajoneuvoissa ne ehkäisevät kadun kulumista ja katupölyä. Siksi myös sähköautoilijoiden kannattaa valita kitkarenkaat.
Helsingin talviliikenteessä kitkarenkaiden osuus on noin 40 prosenttia.  Kuva: Roni Rekomaa
Helsingin talviliikenteessä kitkarenkaiden osuus on noin 40 prosenttia. Kuva: Roni Rekomaa

Liikenteen pakokaasupäästöt ovat viime vuosina pienentyneet, ajoneuvojen tekniikan kehittyessä ja ilmansuojelutoimien myötä. Liikenteen aiheuttama katupöly on silti edelleen keskeinen ilmanlaatuongelma.

Katupölyä aiheuttavat kaupungeissa etenkin nastarenkaat – jopa puolet katupölystä on peräisin nastarenkaiden rouhimasta tienpinnasta. Kitkarenkaiden käyttö vähentää katupölyä, melua ja tien kulumista.

Helsingin talviliikenteessä kitkarenkaiden osuus on noin 40 prosenttia. Kaupungin tavoitteena on, että talveen 2030–2031 mennessä osuus olisi 70 prosenttia. Kaupunki kannustaa asukkaita valitsemaan kitkarenkaat ja tekee asian edistämiseksi muun muassa viestintää yhteistyössä Helsingin seudun ympäristöpalveluiden ja muiden pääkaupunkiseudun kuntien kanssa. Lisäksi Lönnrotinkadulla kokeillaan parhaillaan nastarengaskieltoa. Kokeilun avulla tutkitaan muun muassa sitä, miten kielto vaikuttaa kitkarenkaiden yleistymiseen ja ilmanlaatuun.

– Kitkarenkaiden osuus talvirenkaista oli vielä muutama vuosi sitten 30 prosenttia. Olemme tyytyväisiä, että niiden määrä on kasvussa, mutta Helsingin tavoitteeseen on vielä matkaa, kertoo ympäristöasiantuntija Kirsikka Nevalainen Helsingin kaupungilta.

Valitse myös sähköautoon kitkarenkaat

Sähköautot ovat akkujen painon takia raskaampia kuin vastaavat polttomoottoriautot. Tämän vuoksi kitkarenkaita suositellaan myös sähköauton talvirenkaiksi. Nastarenkaat rouhivat painavan auton alla tienpintaa erityisen paljon, aiheuttaen teiden kulumaa ja katupölyn muodostumista.

Lisäksi sähköauton toimintamatka voi olla pidempi kitkarenkailla kuin nastarenkailla, sillä kitkarenkaiden vierintävastus on pienempi kuin nastarenkaiden.