Hybridistrategia vahvistaa työterveyshuollon roolia pandemian aikana

Työterveys Helsinki luottaa toiminnassaan ja pandemian hallinnassa kokonaisvaltaiseen testaa, jäljitä, eristä ja hoida –malliin.

Työterveys Helsinki luottaa toiminnassaan ja pandemian hallinnassa kokonaisvaltaiseen testaa, jäljitä, eristä ja hoida –hybridiajatukseen. Avainasemassa on testaaminen, tautiketjujen tehokas jäljittämien ja jatkotoimenpiteet, kuten tartuntariskin minimoiminen eristämällä työntekijä määräajaksi muista ihmisistä.

−Olemme työterveyshuollon toimijoista etulinjassa hoitamassa koko ketjua. Kun olemme itse mukana kaikissa vaiheissa oireiden arvioinnista aina testaukseen tai tarvittavaan sairauspoissaolotodistukseen saakka, pysymme paremmin kartalla kokonaiskuvasta nopeasti muuttuvissa tilanteissa. Menetelmän avulla pystymme ottamaan kokonaisvastuun asiakkaistamme, jotta kukaan ei putoa hoitoketjusta, toimitusjohtaja Tiina Pohjonen sanoo.

Testauksilla tärkeää tietoa taudista

Työterveys Helsingissä tehdään koronavirus- ja vasta-ainetestausta matalalla kynnyksellä Helsingin kaupungin työntekijöille. Vasta-ainetestejä tehdään ensisijaisesti epidemian tilanneseurannan vuoksi.

−Asiakkaisiimme kuuluu tärkeitä yhteiskunnan toimia ylläpitäviä työntekijöitä, kuten sosiaali- ja terveysalan henkilöstö, joten on merkittävää, että koronatestiin pystytään ohjaamaan joustavasti ja mahdollisimman nopeasti. Kauttamme on testattu toukokuun alkupuolella yli 2000 kaupungin työntekijää, yksikön johtaja Ritva Teerimäki kertoo.

Työterveys Helsinkiin on perustettu oma koronatiimi, joka huolehtii koronan jäljityksestä, tarvittavista eristyksistä ja hoito-ohjeista kaupungin työntekijöille. Tiimiin kuuluu koordinaattoreita, lääkäreitä ja tartunnan jäljittäjiä.

−Koronatiimimme on erikseen koulutettu tehtävään ja henkilöstömme on tarttunut uusiin haasteisiin hienosti ja omaksunut uuden roolin nopeasti. Tiimi tekee tiivistä yhteistyöstä Helsingin kaupungin epidemiologisen yksikön kanssa, Teerimäki lisää.

Varautumista ja työpaikkojen riskien hallintaa

Työterveys Helsingissä on erillinen vastaanottopiste hengitystieoireisille asiakkaille ja toukokuun alussa avattiin oma näytteenottopiste koronavirustestaukselle. Varautuminen ja toimenpiteet virusta vastaan aloitettiin jo maaliskuussa.

−Ensimmäisistä päivistä alkaen aloitimme myös nopeasti keräämään tietoa siitä, kuinka paljon asiakkaita ohjautuu meille koronaoireiden, koronaan liittyvien huolien tai kysymysten vuoksi. Tähän mennessä olemme palvelleet lähes 5 000 kaupungin työntekijää näissä asioissa. Oman henkilöstömme olemme pitäneet ajan tasalla muun muassa viikoittaisten webinaarien avulla, Pohjonen sanoo.

Varautumiseen liittyy merkittävästi myös työpaikkojen turvallisuus. Koronatilanteesta johtuen kaupungilla kaikki työpaikat päivittävät vaarojen arvioinnin. Näin varmistetaan turvallisuus myös poikkeusoloissa. Arviointia sujuvoittaa kaikille yhteinen tarkastuslista, jossa huomioidaan muun muassa koronatilanteen vaikutukset työssä kuormittumiseen ja etätyön sujuvuuteen.

−HR ja työsuojelu tukevat esihenkilöitä ja johtoa turvallisuusarvioinneissa. Työterveys toimii tässä kokonaisuudessa terveydellisenä neuvonantajana. Poikkeusolot ja yhteiset tavoitteet ovat hitsanneet meitä kaikkia yhteen ja osoittaneet, miten iso voima on yhteistyössä, Pohjonen tiivistää.