Helsingin kuvataidelukion pihalla odottelee monta aktiivista nuorta kesäloman ensimmäisenä torstaiaamuna. He ovat tulleet oppilaitoksen liikuntasalissa järjestettävälle pilatestunnille, jota vetää liikuntacoach Lilja Grönroos.
Helsinki palkkasi neljä liikuntacoachia talvella 2022 edistämään nuorten hyvinvointia ja vahvistamaan yhteisöllisyyttä oppilaitoksissa. Taustalla olivat kouluterveyskyselyn heikentyneet tulokset, joihin myös korona-aika ja pitkä etäopiskelu ovat vaikuttaneet.
– Liikunnalla on tutkimusten mukaan suuri merkitys mielen hyvinvoinnin ylläpitäjänä. Samalla tiedämme, että toisella asteella olevat opiskelijat liikkuvat elämänkaarellaan kaikkein vähiten: liikuntaharrastukset lopetetaan keskimäärin siinä iässä, koska niille ei ole aikaa, ja myös arkiliikkuminen vähenee, Grönroos kertoo.
Lilja Grönroos vetää pilatesta Helsingin kuvataidelukion liikuntasalissa.
Liikuntacoachit tuovat liikunnan opiskelijoille suoraan oppilaitoksiin ja mahdollistavat liikkumisen ketterästi koulupäivän aikana. Liikuntacoachien työ nähdäänkin tärkeä osana opiskelijahuoltoa.
– Työn tavoitteena on, että nuoret voivat paremmin, löytävät liikunnan ilon ja kiinnittyvät yhteisöön. Työmme on opiskeluhyvinvoinnin tukemista liikunnan keinoin, Grönroos selvittää.
Liikunta auttaa jaksamaan
Pilates-tunnille ensimmäistä kertaa elämässään osallistunut Sibelius-lukion abi Helmi Ojaluoma, 19, kiittelee coachien työtä, koska tunneille voi osallistua joustavasti aina silloin, kun pääsee mukaan. Hän aikoo tulla pilatekseen jatkossakin niinä kertoina, kun kesätyöt sen mahdollistavat.
– Lukiossa ei kauheasti ole ylimääräisiä liikuntakursseja, jotka kuitenkin auttaisivat jaksamaan. Pilates tuntui hauskalta. Tuli hyvä fiilis, Ojaluoma kommentoi tunnin jälkeen.
Helmi Ojaluoman mukaan liikunta auttaa jaksamaan.
Hän on aiemmin harrastanut aktiivisesti liikuntaa ja pelannut jalkapalloa 12 vuotta. Opiskelu- ja työkiireiden vuoksi harrastukset ovat toisella asteella jääneet.
Ojaluoma osallistui keväällä liikuntacoachien innostamana Helsinki City Running Day -juoksutapahtumaan, jossa oli mahdollista juosta viisi kilometriä tai puolimaraton. Tapahtumassa hän tutustui muihin nuoriin oman oppilaitoksensa ulkopuolelta.
– Siellä sai kontakteja muihin ja tuli juteltua esimerkiksi Torkkelin lukiolaisten kanssa.
Fyysisen aktiivisuuden lisääminen tukee opiskelukykyä ja parantaa hyvinvointia. Hyvinvointi on yksi kasvatuksen ja koulutuksen toimialan neljästä strategiakärjestä tällä kaudella.
”Arjen aktiivisuus saatava järkevälle tasolle”
Liikuntacoachien työ on pilotti, joka kestää reilun vuoden. Neljä liikunta-alan ammattilaista työskentelee viidessä lukiossa ja neljässä Stadin AO:n toimipaikassa. Mukana ovat Helsingin kielilukio, Medialukio, Helsingin kuvataidelukio, Sibelius-lukio ja Kallion lukio, sekä Stadin ammatti- ja aikuisopiston Prinsessantien, Ilkantien, Sturenkadun ja Vilppulantien toimipaikat.
Grönroosilla ja hänen kollegoillaan Janne Koppisella, Matti Tynjällä ja Johannes Purasella on jokaisella omat liikunnalliset vahvuutensa, erilaiset koulutukselliset ja ammatilliset taustat ja myös omanlaisensa roolit nuorten tukijoina.
– Minut vanhimpana nähdään usein sellaisena isähahmona. Olen nuorille yksi aikuinen lisää keskustelukumppanina arjessa, Tynjä sanoo.
Hän vetää yhdessä nelikon nuorimman eli Purasen kanssa esimerkiksi toiminnallista harjoittelua Stadin AO:n Sturenkadun toimipaikassa.
Janne Koppinen ohjeistaa opiskelijoita lämmittelyssä.
Kouluterveyskyselyn mukaan nuorten kokema koulu-uupumus sekä yksinäisyys ovat lisääntyneet. Liikuntacoachien vetämissä ryhmissä nuorten on mahdollista kiinnittyä uusiin yhteisöihin ja myös tavata muita opiskelijoita oman oppilaistoksensa ulkopuolelta.
Tutkimusten mukaan toisen asteen opiskelijoista alle viidesosa liikkuu lasten ja nuorten liikuntasuosituksen mukaisesti vähintään tunnin päivässä.
Ensimmäisellä kesälomaviikolla aamupilatekseen osallistui 10 nuorta.
– Toivoisin, että liikunnan ja arkiliikkumisen lisääminen nähtäisiin kokonaisuutena. Arjen aktiivisuus on saatava järkevälle tasolle ja nuoret välillä irti kännykästä, Tynjä pohtii.
Hän on joskus pyytänyt nuoria seuraamaan, kuinka paljon he viettävät viikossa aikaa vaikkapa Tiktokissa. Vastaukset ovat olleet 20–46 viikkotunnin välillä. Kaikki tämä on paikallaan istumista – opiskelun päälle.
Yksilöohjausta hyvinvoinnin tueksi
Coachit ovat järjestäneet eri oppilaitoksissa monipuolista liikuntatarjontaa. Janne Koppinen kertoo, että asiakaskäyntejä on kevään aikana ollut lukiossa yli 1 500 ja ammattioppilaitoksessakin satoja.
Ohjelmassa on ollut esimerkiksi kiipeilyä, jalkapalloa, koripalloa, kuntopotkunyrkkeilyä, melontaa, alkeisuimakoulua, fresbeegolfia, streetdancea ja juoksukoulua. Osa tunneista järjestetään yhteistyössä NYT Liikunnan ja Fun Actionin kanssa.
Juoksuradalla opeteltiin oikeanlaista juoksutekniikkaa.
Grönroos korostaa, että coachit pyrkivät tarjoamaan erilaisia mahdollisuuksia liikkumiseen. Toimintaan ei tarvitse tulla viimeisimmät urheiluvetimet päällään, vaan osallistua voi vaikkapa farkut jalassa.
Puranen kertoo, että toiminnan kohderyhmänä ovat nuoret, jotka tarvitsevat hyvinvointiinsa tukea osana opiskelijahuoltoa, ja toisaalta myös koko opiskelijayhteisö eli kaikki pilotissa mukana olevien lukioiden ja Stadin AO:n toimipaikkojen opiskelijat.
–Tarjoamme yksilöohjausta, jonka startti tehdään yhteistyössä opiskelijahuollon henkilökunnan eli esimerkiksi kuraattorin tai psykologin kanssa, Koppinen sanoo.
Myös oppilaitosten henkilökunta on tervetullut mukaan yhteiseen toimintaan yhteisöllisyyden vahvistamiseksi. Esimerkiksi Helsinki City Running Dayssa oli nuorten mukana juoksemassa monia oppilaitosten työntekijöitä. Kohtaaminen liikunnan merkeissä on erilaista, kun perinteisistä opiskelija- tai opettajarooleista luovutaan.
"Ohjaus on ammattimaista"
Kesäkuussa liikuntacoachit vetävät torstaisin juoksukoulua Eläintarhan urheilukentällä. Ensimmäisellä kerralla mukana oli opiskelijoita ja henkilökuntaa muun muassa Helsingin kuvataidelukiosta ja Kallion lukiosta.
Juoksutreeniin kuuluivat rauhalliset verryttelylenkit, lämmittelyliikkeet nurmikolla, oikeanlaisen juoksutekniikan opetteleminen sekä 20–30 sekunnin mäkivedot oman kunnon mukaan. Lopuksi venyteltiin yhdessä.
Maria Palm, 18, Kallion lukiosta tykkäsi treenistä ja pitää liikuntacoachien tarjontaa erinomaisena ideana. Hän aikoo lähteä kesällä mukaan myös Uimastadionille uimaan ja ehkä kokeilla pilatesta.
– Monet harrastukset ovat kalliita, ja tämä on täysin ilmaista, Palm kehuu.
– Pyöräily kiinnostaa myös. Hyvä, että tämä on matalan kynnyksen toimintaa, johon kaikki voivat tulla mukaan. Ja ohjaus on silti ammattimaista, Helsingin kuvataidelukiossa opiskeleva Aino Puukka, 17, komppaa.
– Jatkakaa tätä työtä! Ainakin minua tämä on innostanut paljon, pilatesta kokeillut Helmi Ojaluoma lähettää terveiset liikuntacoacheille.
Teksti ja kuvat:
Nina Dale