Jollaksen ja Kulosaaren kartanot tulevat myyntiin alkusyksystä

Kaupungin tavoitteena on saada historiallisiin miljöisiin matkailu- ja virkistystoimintaa. Tarkempaa tietoa myyntiprosessista on saatavilla elokuussa.
Kulosaaren kartanon päärakennus edustaa empiretyyliä. Rakennuksen pinta-ala on 580 neliömetriä. Kuva: Vesa Mäkinen
Kulosaaren kartanon päärakennus edustaa empiretyyliä. Rakennuksen pinta-ala on 580 neliömetriä. Kuva: Vesa Mäkinen

Itä-Helsingissä sijaitsevat Jollaksen ja Kulosaaren kartanot edustavat kumpikin oman aikakautensa tyylisuuntaa. Jollaksen kartanon (Jollaksentie 54) kauppa pitää sisällään vuonna 1919 valmistuneen, 1920-luvun klassismia edustavan päärakennuksen lisäksi saunarakennuksen ja laiturin. Päärakennuksen pinta-ala on 273 neliömetriä, ja siinä on kaksi oleskelukerrosta sekä ullakko- ja kellarikerrokset. Rakennuksen ovat suunnitelleet arkkitehdit Karl Malmström ja Robert Tikkanen.

Kulosaaren kartanon (Kipparlahdensilmukka 5) historia yltää 1540-luvulle asti, mutta nykyinen, empirearkkitehtuuria edustava päärakennus on valmistunut 1700-luvulla, ja sitä on laajennettu 1810-luvulla. 580-neliöisen päärakennuksen lisäksi myydään alueen yhdeksän muuta rakennusta, sisältäen muun muassa 1800-luvulla rakennetun Tallbackan huvilan ja uimahuoneen. Päärakennuksen alkuperäistä suunnittelijaa ei tunneta, mutta nykyisen ulkoasun on suunnitellut arkkitehti Pehr Granstedt.

Suojelumerkintä rajoittaa muutostyömahdollisuuksia

Sekä Jollaksen että Kulosaaren kartanon kaikki rakennukset ovat suojeltuja kaupunkikuvallisista, kulttuurihistoriallisista tai rakennustaiteellisista syistä. Muutostöistä pitää aina konsultoida museovirastoa.

Helsingin kaupungin tavoitteena on toimitilastrategiansa mukaisesti luopua rakennuksista, joita se ei tarvitse omissa palveluissaan ja joiden omistamiseen ei liity muita strategisia syitä. Kohteet myydään siinä kunnossa ja niillä varusteilla kuin ne kaupantekohetkellä ovat. Maa-alueet jäävät kaupungin omistukseen.